• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Yeni rota sağlık!

Yeni rota sağlık!
Yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden SEGE araştırmasına göre 8 yılda kalkınamayan Bursa'nın yeni rotası sağlık. Bursa'nın sanayinin ...

Yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden SEGE araştırmasına göre 8 yılda kalkınamayan Bursa'nın yeni rotası sağlık. Bursa'nın sanayinin yanında yeni kaldıraçlara ihtiyacı olduğunu belirten BTSO Başkanı Celal Sönmez, sağlık turizmini adres göstererek, "Bursa'nın hizmet sektöründeki varlığının artırılması gerekiyor. Sağlık turizmi bu anlamda çok önemli" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın mayıs ayı olağan meclis toplantısına, Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan "Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik İller Sıralaması" damgasını vurdu. Şehirlerdeki yaşam kalitesini ölçen listede Bursa'nın 5'inci sıradan 6'ncılığa gerilemesi, kentin sanayici ve işadamlarını düşündürüyor.

BTSO Başkanı Celal Sönmez, Bursa'nın kalkınmasında sanayiden farklı olarak yeni kaldıraçlar gerektiğini söyledi. Özellikle sağlık turizmini adres gösteren Sönmez, turizmden eğitime, finanstan lojistiğe, Ar-Ge'den bilişime; Bursa'nın hizmet sektöründeki varlığının artırılması gerektiğini vurguladı. Bunun için yeni teşvik paketinin bir fırsat olarak görülmesini isteyen Sönmez, "Hizmet sektörünün iyileştirici etkisini, küresel kriz süresince net olarak gördük. Sağlık ve sağlık turizmini bu anlamda çok önemsiyorum. Türkiye son 10 yılda sağlık alanında çok önemli bir aşama kaydetti. İzmir, 'Herkes için sağlık' temasıyla EXPO 2020'ye adaylığını koydu. Bursa'dan Muğla'ya kadar bütün bu coğrafyayı bir sağlık ve sağlık turizmi merkezi yapmak mümkün. Bu şekilde Bursa'nın üretimde yakaladığı başarıyı her anlamda taçlandırma şansını yakalamış oluruz" diye konuştu. Sönmez, yeni teşvik paketi kapsamında, ekonominin ihtiyacı olan yeni yatırımların finansman kaynaklarına rahat ulaşılmasıyla mümkün olabileceğini de kaydetti.


İKİNCİ ÇEYREK VERİLERİ RİSKLERE İŞARET EDİYOR
BTSO Başkanı Sönmez, Euro Bölgesi'ndeki risklerin sürdüğüne de işaret etti. Türkiye'nin bu riski ihracatta ülke çeşitlemesine giderek aştığını anlatan Sönmez, şöyle konuştu: "Daralan iç talebe karşın nispeten iyileşen dış ticaret dengesinin etkisiyle yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 3 civarında büyüdüğünü tahmin ediyoruz. Ancak ikinci çeyrek verileri, büyümede aşağı yönlü risklere işaret ediyor. Yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yaşadığımız 300 milyon dolara yakın gerileme, Bursa'nın ihracatının geride kalan sürede yüzde 5 civarında gerilemesine neden oldu."


KÜRESEL RİSKLER SÜRÜYOR
IMF'nin 2012'de dünya ekonomisi büyüme tahminini yüzde 3.5 olarak revize ettiğini anımsatan Sönmez, küresel yavaşlama riski giderek azalsa da mevcut risklerin sürdüğüne dikkati çekti. Sönmez, şöyle devam etti: "Belirsizliklerle dolu 2012 yılının ilk 5 ayını geride bıraktık. Euro Bölgesi'nde Yunanistan'dan sonra İspanya'nın da borç krizine girme ihtimali can sıkmaya devam ediyor. Yükselen Asya ve Latin Amerika ülkelerinde konjonktürel gelişmeler ve son dönemde alınan sıkılaştırıcı ekonomik tedbirler, büyüme ve ticareti nispeten yavaşlattı. Sonuç itibariyle bir miktar azalmış olsa da küresel riskler devam ediyor ve IMF gibi kurumlar, kaynaklarını artırarak tetikte bekliyor."


KOSOVA’DAN YATIRIM ÇAĞRISI
Bursa'ya gelen Kosova Diaspora Bakanlığı yetkilileri, BTSO Meclis Toplantısı öncesinde sanayicilere, Kosova'daki yatırım imkânları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. BTSO'da düzenlenen toplantıda Kosovalı yetkililer, Bursalı işadamlarına ülkelerinde yatırım olanaklarını anlattı.

Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gerkxhaliu, Kosova'nın gelişmesi için ekonomiye büyük önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Gerkxhaliu, "Zaman Türkiye'den ticaret öğrenme zamanıdır. Bursa'da yaşayanlar Kosova'da yatırım için bir araya gelebilirler. Çünkü yatırım teşviklerimiz var. Özellikle eğitim, sağlık ve teknoloji yatırımlarına ihtiyaç duyuyoruz. Stratejik yatırımlar da devlet tarafından destekleniyor" dedi.


Haber: Rabia DENİZ /Bursa Hakimiyet
 

Bu haber toplam 2394 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim