• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

"Yeni sağlık raporları Dünya'da ki en iyilerinden biri olacak"

"Yeni sağlık raporları Dünya'da ki en iyilerinden biri olacak"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş: "Gelecek haftalarda yapacağımız çalıştayın sonucuna göre engelli sağlık kurulu raporlarında otomasyon sistemine geçilecek ve her hastane birbirinin raporunu görebilecek" .....

Engellilere Farklı Rapor Verilmesinin Önüne Geçilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş: "Gelecek haftalarda yapacağımız çalıştayın sonucuna göre engelli sağlık kurulu raporlarında otomasyon sistemine geçilecek, her hastane birbirinin raporunu görebilecek. Aynı engele sahip kişi sağlık bakış açısıyla eşittir ama engelleri bu kişileri sosyal açıdan farklı etkilemiş olabilir." diye konuştu. 

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, engellilere hastanelerden farklı rapor verilmesini engelleyecek ve raporların elektronik ortamda görülmesini sağlayacak modelle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek; "Gelecek haftalarda yapacağımız çalıştayın sonucuna göre engelli sağlık kurulu raporlarında otomasyon sistemine geçilecek, her hastane birbirinin raporunu görebilecek" dedi.

Yeni modelle kişinin raporunu alıp bir hastaneden başka bir hastaneye götürmesine gerek kalmayacağını ifade eden Alataş, 24 Aralık salı günü Sağlık Bakanlığı ile yapılacak çalıştayda durum değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.

Gelişime ve değişime açık olacak yeni sistemle ilgili pilot çalışmaların iyi gittiğini dile getiren Alataş, "Gelecek haftalarda yapacağımız çalıştayın sonucuna göre engelli sağlık kurulu raporlarında otomasyon sistemine geçilecek, her hastane birbirinin raporunu görebilecek. Böylece raporların usulsüzlükleri, mükerrerlikleri ortadan kalkacak. Raporların güvenilirliği artacak" diye konuştu.

Engellinin tıbbi durumu belgeleyen sağlık kurulu raporunun bilimsel anlamda değeri olduğunu anımsatan Alataş, şunları kaydetti:

"Sağlık kurulu raporlarını, uygulamada sosyal hizmetlerde ana tetikleyici olarak kullanıyoruz. Sosyal yardım veya sosyal destek vereceğimiz insanlarda sağlık kurulu raporlarını esas alıyoruz. İnsanın sağlık durumunun belgelenmesi ve sosyal ihtiyacı başka bir durum. Bazen sağlık kurulu raporları sahadaki uygulayıcıya istediği bilgiyi vermiyor, ihtiyaç sahibi için de doğru hizmeti üretemiyoruz.

Mesela bir bacağı kesilmiş iki kişi düşünün. Bunların sağlık anlamında özür oranları aynıdır. Ama bunlardan biri futbolcu diğerinin bilgisayar operatörü olduğunu düşünürsek, futbolcunun meslek hayatı biter ama bilgisayar operatörünün hayatı daha az etkilenir. Sağlık bakış açısıyla bunlar eşittir ama sosyal bakış açısıyla farklı etkilenmiştir. İşte biz aradaki bu farkı tespit edeceğimiz bir raporlama sistemi oluşturacağımız model üzerinde çalışıyoruz. Sosyal bakış açısını da bu modele katmayı düşünüyoruz. Bu çok önemli ve devrim niteliğinde bir değişiklik."

"Engelli hizmetlerine standart getirecek"

Sağlık kurulu raporunun içeriğine de değinen Alataş, raporun verilmesinden sonra hizmet veren kurumların değerlendirmelerinin ön plana çıkacağını kaydetti. Alataş, "Mesela Milli Eğitim Bakanlığına gelen sağlık kurulu raporuna endeksli bir eğitim hizmeti değil de raporu aldıktan sonra bu çocuğun nasıl bir eğitime ihtiyacı olduğunun değerlendirildiği bir rapor. ya da bizim Bakanlığa geldi rapor, ne kadar bakıma ihtiyacı var, nasıl destek olmalıyız konusunu içeren bir model üzerinde çalışıyoruz. Bunun alt yapısını oluşturduk" ifadesini kullandı.

Yeni sağlık kurulu raporunun engellilere verilecek hizmetin kalitesini artıracağını ve standart getireceğini de söyleyen Alataş, modelin dünyadaki örnekleri arasında en iyilerden biri olacağını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim