• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Yeni yaptırımlar, SGK ile özel hastaneleri karşı karşıya getirdi

Yeni yaptırımlar, SGK ile özel hastaneleri karşı karşıya getirdi
SGK ile özel hastaneler arasındaki yıllık anlaşma yarın sona erecek. Ancak taraflar arasındaki bazı anlaşmazlıklar yüzünden 530 özel hastane, 2012 anlaşmasına imza atmamakta direniyor.

Hastaneler, devletin kendilerine hasta başına ödediği ücreti artırmaması, ayrıntılı fatura mecburiyeti getirilmesi ve cezalardaki yükselişten şikâyetçi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2012'de özel hastanelere uygulamak istediği cezai müeyyideler, hastanelerle devleti karşı karşıya getirdi. 530 özel hastane, yaptırımları içeren ve 17 Ocak'a kadar imzalanması gereken yeni sözleşmeyi onaylamaya yanaşmıyor. Mart ayında uygulanmaya başlayacak olan sözleşmeye göre vatandaş, yaptırdığı tek kan tahlilinin bile ayrıntılı faturasını alabilecek. Ayrıca hastane, verdiği bu belgeleri 5 yıl süreyle saklamak zorunda. Hasta kendisinden fazla ücret alınıp alınmadığını anında görebilecek. Hastaneler bunu yapmazsa her bir işlem için 3 bin lira cezayla karşı karşıya kalacak.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), söz konusu sözleşmede özel sağlık kuruluşlarına yaşama şansı tanınmadığını ve sektör taleplerinin dikkate alınmadığını savunuyor. OHSAD, 530 özel hastaneye haber göndererek sözleşmenin imzalanmasının sıkıntı oluşturacağını belirtti ve üyelerine 'bizden haber almadan imzalamayın' tavsiyesinde bulundu. Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) tedavi fiyatlarının artırılmaması nedeniyle özel hastanelerin büyük sıkıntı yaşayacağını belirten OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül, "Bunun üzerine SGK bizden bir de ağır hükümler içeren sözleşmeyi imzalamamızı istiyor." dedi. Özel hastanelerde vatandaşın ödeyeceği tedavi ücretlerini belirleyen SUT'ta son 6 yıldır enflasyon oranı kadar bile zam yapılmadığını savunan Şengül, "Hatta bazı kalemlerde fiyatlar düşürüldü. Ama cezai müeyyideler artırıldı." ifadelerini kullandı. Özellerin gün geçtikçe yaşama şansının kalmadığını ifade eden Şengül, sözleşmenin son tarihi olan 17 Ocak tarihine kadar görüşmeler yapacaklarını ifade etti. Anlaşacaklarını umduklarını ifade eden Şengül, "Sektör genelinde bu koşullarda hizmet sunumuna devam edilemeyeceği kanaati hâkim." şeklinde konuşuyor. OHSAD bu süreçte taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile SGK Başkanı Fatih Acar'a iletecek. Bu kapsamda 17 Ocak'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile özel hastaneler bir araya gelecek.

SGK, 'Özel'e 800 milyon TL fazla para ödedi

2011'de vatandaş özel hastaneleri daha çok tercih etti. Bu nedenle SGK, özel hastanelere vermeyi planladığı fark ücretlerini 800 milyon TL aştı. Bu nedenle SGK'nın Hazine Müsteşarlığı'nın Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl özel hastanelere verilen bütçe 5 milyar 643 milyon lira olarak belirlenirken, bu rakam bu yılın sonunda 6 milyar 444 milyon liraya ulaştı. Özel hastaneler, sınıflarına göre vatandaştan yüzde 30 ila yüzde 70 arasında da fark ücreti alabiliyor. Bunun yanında yeni sözleşmede SGK tarafından bu fark ücretleri dışında para alınmasını önlemek için ciddi tedbirler getirildi.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim