• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Yeni Yönetmeliği Yargıya Taşıyor

Yeni Yönetmeliği Yargıya Taşıyor
Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sektörüne getirdiği kriterler hastane ve tıp merkezlerinin tepkisini çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sektörüne getirdiği kriterler hastane ve tıp merkezlerinin tepkisini çekti.

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle özel sağlık kuruluşu açılacak yerlerin bakanlık tarafından belirlenecek olması en çok eleştirilen düzenlemeler arasında. Sağlık alanı düzenlemesinin mevcut hastane tıp ve dal merkezlerini kapatmaya zorlayacağını düşünen sektör temsilcileri, yönetmelikleri yargıya taşıma kararı aldı.

Yönetmeliğe göre özel sağlık kuruluşu açmak için ağır kriterler getirildi. Açılacak hastane ve tıp merkezlerinin yerleri bakanlık tarafından belirlenecek. Her yılın aralık ayında sağlık kuruluşu açılabilecek alanların listesi ilan edilecek. Özel sağlık sektörüne getirilen standartları genel olarak destekleyen hastane ve tıp merkezi yöneticileri, şartları ağır buldukları için yönetmeliği eleştiriyor.

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş sağlık alanı şartını yerine getirebilmek için belediyelerden izin almanın mümkün olmadığını iddia ediyor. Tıp merkezlerine otopark alanı, yeşil alan şartı getirilmesini eleştiren Karataş, "Bu kriterleri yerine getirebilmemiz için İstanbul gibi Büyük Şehirlerde şehir dışı alanlara çıkmamız gerekir." diyor. Düzenlemelerin genel amacının hastane ve tıp merkezi açılmasını sınırlandırmak olduğunu dile getiren Karataş, bu haliyle 4 yıl sonra tıp merkezlerinin zaten kapanacağını savunuyor.

Düzenlemenin dal merkezlerinin yüzde 95'ini kapatacağını savunan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Kürşad Özdemir, "Devletin özellere müdahalesi Doğu Bloku'nun yıkılmasıyla sona ermişti ama bu yönetmeliklerle geri geldi. Sağlık Bakanı sadece kamunun değil özelin de bakanı olduğunu unuttu. Madem öyle, buraları satın alsınlar biz vermeye hazırız." diyerek yönetmeliklere tepki gösterdi. Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için dilekçe metnini hazırladıklarını aktaran Özdemir, salı günü mahkemeye gideceklerini söyledi.

Yönetmeliğe göre, sağlık kuruluşlarının zorunlu tıbbî hizmet birimleri, bu birimlerin özellikleri ve kullanılacak araçlar tebliğle belirlenecek. Önceden açılan kuruluşlar ve sağlık kuruluşu açmak için yapılan başvurular için önceki yönetmelik hükümleri geçerli olacak, ancak sağlık kuruluşları, tebliğle belirlenecek konulara, doktor sayısı hariç olmak üzere en geç 4 yıl içinde uyum sağlayacak ve ruhsat alacak. Bu süre sonunda ruhsat almayan sağlık kuruluşlarının uygunluk belgeleri iptal edilecek.

Bu haber toplam 1284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim