• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Yeni yüzüyle yakında tanışacak!

Yeni yüzüyle yakında tanışacak!
Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli yapılan 54 yaşındaki Salih Üslün uyandırıldı. Ekipten Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Çok güzel bir yüzü oldu, vericiye çok benziyor. Makineden ayrıldı, iletişim kuruyor" dedi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 29 Ağustos Perşembe günü tam yüz nakli olan Türkiye'nin 6. yüz nakilli hastası, 54 yaşındaki Salih Üslün yoğun bakımda uyandırıldı. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Üslün'ün durumunun iyiye gittiğini belirterek, "Çok güzel bir yüzü oldu. Alt çene, üst çene, dilin bir kısmı, göz kapakları, göz yaşı kanalları nakledildiği için vericiye çok benziyor"şeklinde konuştu. 

ÇOK BENZİYOR
Antalya'da trafik kazasının ardından beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzünün nakledildiği 54 yaşındaki Salih Üslün üçüncü günde uyandırıldı. Üslün'ün sağlık durumu hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Ödemleri kısa sürede indi, şimdi çok daha iyi. Gayet iyi makineden ayrıldı. Bizimle iletişim kuruyor. Her şey güzel gidiyor. Aynı 5. yüz nakli Recep Sert'teki gibi bir-iki ay içinde konuşmasını bekliyoruz. Gırtlağındaki deliği kapatarak nefes alıyor. Onların kapatılması gerekiyor. Çok kişisel bir şey. Bir iki ay içinde konuşacak. Onlar revize edilirse yemesi içmesi de aynı şekilde olacak" diye konuştu. Doç Dr. Özkan, Salih Üslün'ün yüzünün alt ve üst çene tam yüz nakli olduğu için vericiye tıpatıp benzediğini belirterek, "Çok güzel bir yüzü oldu. İnşallah bundan sonra güzel bir hayatı olur. Biz de çok şaşırdık. Diğer yüz nakillerine göre vericiye çok daha fazla benziyor. Çünkü alt çene ve üst çene, dilin bir kısmı, göz kapakları, göz yaşı kanalları nakledildiği için vericiye çok benziyor" ifadesini kullandı. Salih Üslün'e birkaç revizyon gerektiğini kaydeden Özkan, "Göz kapağı nakil olduğu zaman süreç uzuyor. Daha detaylı bir ameliyat oluyor çünkü. Üslün'de de daha iyi sonuç için bir kaç ameliyat daha yapacağız" diye konuştu.

"UĞUR VE TURAN ÇOK İYİ"
Doç. Dr. Özlenen Özkan, Salih Üslün'de de 8 -10 günün yine riskli olduğunu açıkladı. Yüz naklinde bir yılın çok önemli olduğunu da belirten Özkan, "Bir yıl çok önemli. Tabii ki ret olabilir. Dünyada reddetme oldu ama geri kabul ettirildi. Bunlar çok yeni ameliyatlar. İnşallah olmaz. Bizim yüz nakillerimizden Uğur Acar ve Turan Çolak'ın yüzlerini kaybetme gibi durumları kalmadı. Riskli dönemi atlattık" dedi. Doç. Dr. Özlenen Özkan, yüz nakilli 4 hastalarının olduğunu bu nedenle çok dikkatli olmaları gerektiğini de söyledi.

GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI
Geçen perşembe ameliyat olan Salih Üslün'ün operasyon görüntüleri basınla paylaşıldı. 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzünün nakledildiği 54 yaşındaki Salih Üslün'ün nakil ile ameliyat sırasındaki işlemleri yer alıyor.

İŞARETLE ANLAŞIYORUZ
AÜ Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz ise, "Sıkıntılı durumu yok. Bir önceki yüz nakillerinden Salih Üslün çok daha erken dönemde uyandırıldı. Çok daha iyi şekilde uyandı. Bizimle işaretlerle anlaşıyor. İsteklerini hareketlerle dile getiriyor. Kan basıncı ve diğer hayati fonksiyonları iyi. Birkaç gün içinde servise alacağız. Genel olarak hastamızın durumu oldukça iyi. Yaşından dolayı sıkıntı olur mu diye düşündük. Önceki yüz nakillerinden daha sorunsuz şekilde kalp damar açısından bir problem olmadı. Çok daha iyi uyandı" diye konuştu. Türkiye'nin 5'inci yüz nakli yapılan Recep Sert'in de sağlık durumunun iyi olduğu, Sert'in diş yapısının düzenlendiği ve Sert'in bu hafta içinde aynaya bakacağı belirtildi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim