• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Yenidoğan Bakım Ünitelerine Denetim

Yenidoğan Bakım Ünitelerine Denetim
Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü üzerinde çalışmak üzere bir alt komisyon oluşturuldu.

Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü üzerinde çalışmak üzere bir alt komisyon oluşturuldu.

Hastanelerin yenidoğan yoğun bakım üniteleri, oluşturulan komisyon tarafından denetlenecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, konuya ilişkin yayımladığı genelgede, "Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulunun Teşkili, Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge" gereğince oluşturulan "Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu"nun kararıyla hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde meydana gelen hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü üzerinde çalışmak üzere bir alt komisyon oluşturulduğunu bildirdi.

Nihat Tosun, alt komisyonun çalışmaları neticesinde, bakanlığa bağlı hastanelerle özel ve üniversite hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin hazırlanan standart forma uygun olarak denetlenmesine karar verildiğini belirtti.

Denetimler için, il sağlık müdürlükleri tarafından ilgili sağlık müdür yardımcısı veya görevlendirilen bir yetkili başkanlığında, yataklı tedavi kurumları şubesi ile il kalite ve performans değerlendirme komitesinden birer yetkili, enfeksiyon kontrol hekimliği sertifikasına sahip bir uzman hekim ile bakanlıkça yapılan eğitim ve sınavlar sonucunda enfeksiyon kontrol hemşireliği sertifikası almaya hak kazanan ve lisans mezunu bir hemşireden oluşan komisyon/komisyonlar teşkil edilecek. Sertifikalı enfeksiyon kontrol hekimi bulunmayan illerde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları görev yapabilecek.

Bu yıl Nisan-Mayıs aylarında yapılacak denetimler sonucunda hazırlanacak formlar sağlık müdürlüklerince Haziran ayı sonuna kadar toplu olarak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığına iletilecek.

Gelecek yıldan itibaren ise Ocak-Mart aylarında gerçekleştirilecek denetimlerin ardından formlar yine sağlık müdürlüklerince Nisan ayı sonuna kadar Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığına ulaştırılacak.

Denetimlerde yenidoğan yoğun bakım ünitesinin fiziki yapılanması, damar yoluyla beslenme solüsyonları ve ilaçların hazırlanma şekli, yeri, dağıtımı, saklanması, klinik mikrobiyoloji hizmetlerinin düzeyi, hastane enfeksiyonlarının sürveyansı gibi hususlar dikkate alınacak.

Denetimlerde ayrıca personelin ellerini yıkayıp yıkamadığı, bu konuda eğitim verilip verilmediği, atık, izolasyon, kuvöz bakımı, anne sütü saklama koşulları gibi uygulamalar da takip edilecek.

trt.net.tr

Bu haber toplam 2471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim