• BIST 8762.55
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Yerli onkoloji cihazı ithallerin beşte biri fiyatına üretildi

Yerli onkoloji cihazı ithallerin beşte biri fiyatına üretildi
Türk mühendisler, Amerika ve Avrupa'dan 50 bin dolara ithal edilen, kanser hastalarının kullandığı ilaç karışımlarının hazırlandığı cihazı, 10 yıl süren ArGe çalışmasının ardından 10 bin dolara geliştirmeyi başardı.

İLYAS GÜN - Türk mühendisler, kanser hastaları için ilaç karışımlarının hazırlandığı cihazı, 10 yıllık ArGe çalışmasının ardından yurt dışındaki benzerlerine oranla beşte bir maliyetle üretmeyi başardı.

Onlarca özel ve kamu hastanesinde kanser hastalarının kullandığı ilaç karışımlarının hazırlanmasında kullanılan cihazın Türkiye'de üretilmesi amacıyla merkezi Samsun'da bulunan Korulu Group, 10 yıl önce Ar-Ge çalışması başlattı.

Amerika ve Avrupa'dan 50 bin dolara ithal edilen cihaz, Türk mühendislerince yürütülen çalışma sonucunda, yurt dışındaki benzerlerinin beşte biri fiyatına, 10 bin dolara geliştirildi.

Cihazın tüm bileşenleri tek bir yerde toplayabilme özelliği sayesinde de ithal edilen ürünlerde yaşanan sıkıntıların önüne geçilmiş olacak.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumundan onay alınan "Koru Mix" adı verilen cihaz, deneme kullanımından da başarıyla geçerek tıp dünyasının hizmetine sunuldu.

Korulu Group Yönetim Kurulu Başkanı Koray Uludoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık harcamalarının yüzde 80'ini ilaç alımının oluşturduğunu, bunun da yüzde 50'sinin onkoloji ilaçlarından kaynaklandığını söyledi.

Onkoloji ilaçlarının çok pahalı olduğuna işaret eden Uludoğan, "Kanser hastalarına verilen ilacı el değmeden, hastanede kurduğumuz mini ilaç hazırlama cihazlarında üretiyoruz. Yüzde 25 tasarruf sağlayan bu cihaz ithal ediliyor." dedi.

- "Dünya tıbbına iyi bir cihaz kazandırdığımız için gururluyuz"

Uzun yıllar tamamen yerli cihazı üretmek için çalışma yaptıklarına dikkati çeken Uludoğan, şunları kaydetti:

"Yoğun çalışmamız sonucunda tamamen yerli 'Koru Mix' adlı cihaz ile uygulama cihazı olan 'Koru Flow'u ürettik. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumundan ruhsatımız ve onayımızı aldık. Dünyada aslında bir ilki gerçekleştirdik. Koru Mix, dünyada tüm kompenentleri içinde toplayan tek ilaç hazırlama cihazı. Dünya tıbbına iyi bir cihaz kazandırdığımız için gururluyuz. Kendi içinde dahili bilgisayarı, yazıcısı, kodlama sistemi ve ilaç sarfiyatını en aza indirecek kompakt tartıları var. Bunlar, dünyadaki diğer cihazlarda dağınık halde satılıyor. Bu, kullanıcı ve ilaç tasarrufunu bire bir etkiliyor."

İlk etapta 7 cihaz ürettiklerini, yılda 100 cihaz üretme kapasiteleri bulunduğunu dile getiren Uludoğan, ihracat için de araştırma yaptıklarını aktardı.

Uludoğan, "Samsun'da bunun için bir tesis kuracağız. Dünya tıp fuarlarına katılarak cihazımızın tanıtımını yapacağız. Ürünümüz diğer cihazlardan hem daha uygun fiyatlı hem daha yüksek kalitede." ifadesini kullandı. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim