• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Yeşil Kart daraltma testi ters tepti

Yeşil Kart daraltma testi ters tepti
'Mercedes’e biniyor ama Yeşil Kartı var’ haberlerinin ardından gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi ve sağlık giderlerinin azaltılması için yapılan gelir testi ilginç bir sonuç ortaya çıkardı.

Ücretsiz hizmet alacak kişi sayısı 9.5 milyonken 11 milyona çıkıyor

'Mercedes’e biniyor ama Yeşil Kartı var’ haberlerinin ardından gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi ve sağlık giderlerinin azaltılması için yapılan gelir testi ilginç bir sonuç ortaya çıkardı.

Türkiye’de her 5 kişiden biri ücretsiz sağlık hizmeti (Yeşil Kart) almak ya da ödeyeceği prim miktarını öğrenmek için gelir testi yaptırdı. Gelir testi uygulamasının ardından primi devlet tarafından karşılananların sayısı 11 milyona yükseldi.

Gelirler inceleniyor

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda GSS gelir testi işlemleri 1 Ocak 2012’den itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yürütülüyor.

Vakıflara başvuru yapan kişilerin sistem üzerinden merkezi veri tabanlarında kayıtlı mal varlığı bilgileri ve gelir durumları inceleniyor. Ayrıca gerekli görülen durumlarda hane ziyaretleri yapılıyor. Mütevelli heyetleri, ilgili yönetmelik ve genelgeler çerçevesinde hanelerin ortalama aylık gelirlerinden yola çıkarak kişilerin prim ödeyip ödemeyeceklerini, ödeyeceklerse ne kadar ödeme yapacaklarını belirliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Gelir Testi Sonuç Web Servis Hizmeti üzerinden yaptığı bildirimlere göre, 6 Mart 2013 itibarıyla 15 milyon 282 bin 11 kişi gelir testi yaptırdı. Gelir testi yaptıranların büyük bölümünün yaklaşık 4’te üçünün kişi başına aylık gelirinin brüt asgari ücretin altında olduğu tespit edildi. Bu kapsama giren 11 milyon 63 bin 92 kişinin daha önce Yeşil Kart uygulamasında olduğu gibi prim ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması gerektiği belirlendi.

Gelir testi yaptıranların yüzde 72’si, prim bedeli devlet tarafından karşılanacaklardan oluşturdu. Gelir testi uygulaması öncesinde yaklaşık 9.5 milyon kişi Yeşil Kart kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti alıyordu.

Mercedes testi olarak biliniyor

Yeşil Kart uygulamalarındaki haksızlıklar, ihtiyaç sahibi olmadığı halde Yeşil kartı olanlara dair hikayeler, haberlere konu oldu. Hatta Mercedes’i ile hastaneye gelip ancak yeşil kartı ile bedava tedavi olanların varlığı konuşuldu. Bu haberler üzerine SGK tarama başlattı ancak sonuç umulduğu gibi çıkmadı.

4 milyon 202 bin kişi 39.2 TL prim ödeyecek

Yapılan değerlendirmelerde 4 milyon 202 bin 848 kişinin aylık gelirinin de brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olduğu belirlendi. Bu sonuca göre 39,20 lira GSS primi ödeyeceklerin oranı yüzde 27 olarak tespit edildi. Ayrıca kişi başına aylık geliri brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olduğu için 117,45 lira prim ödeyeceklerin sayısı 461 bin 762, brüt asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu için 234,9 lira prim ödeyeceklerin sayısı 86 bin 349 olarak belirlendi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim