• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Yılda 6 bin hasta organ bulamadığı için ölüyor

Yılda 6 bin hasta organ bulamadığı için ölüyor
Koordinasyon Birimi Sorumlusu Uzman Nilgün Keçecioğlu, Türkiye'ne binlerce hastanın organ beklediğini belirterek, organ bağışının önemine dikkat çekti.

Halkın organ bağışı konusundaki bilgi ve bilinç düzeyinin son yıllarda gelişme göstermesine rağmen organ bekleyen hastaların artışı karşısında sayının çok gerilerde kaldığını belirten Keçecioğlu, Türkiye'de 60 bin böbrek hastası bulunduğunu kaydetti. Keçecioğlu, Türkiye'ye her yıl 6 bin hastanın organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nı çeşitli etkinliklerle kutlayarak, organ bağışı konusuna duyarlılığın arttırılmasını hedefliyor. Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Atrium'da organ bağışı konulu karikatür sergisi on beş gün süre ile ziyarete açık tutulacak. Hastane ve kampus içinde hafta boyunca stantlar kurulacak, eğitimler ve toplantılar düzenlenerek vatandaşa organ bağışının önemi anlatılacak.

Böbrek hastalarının diyalize bağlı olarak organ bekleme şansı bulunduğunu bildiren Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birimi Sorumlusu Uzman Nilgün Keçecioğlu, kalp, karaciğer gibi yetmezliği bulunan hastaların makineye bağlı yaşam şansları olmadığı için hayatlarını kaybettiklerini söyledi. "Yeterince organ bağışlanmadığı için onları gözümüzün önünde kaybediyoruz." diyen Keçecioğlu, ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bin hastanın organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı böbrek bekleme listesinde yaklaşık 20 bin hastanın kayıtlı olduğuna dikkat çeken Keçecioğlu, yaklaşık 2 bin karaciğer, yaklaşık bin hastanın da kalp beklediğini bildirdi. Keçecioğlu, "Karaciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle tıbbi takipte olan hasta sayısı nakil bekleyenlerin kat kat fazlasıdır. En az 10 bin hasta ise kornea beklemektedir." açıklamasında bulundu.

Ülkemizde kadavra donör sayısının yılda 300'ü geçmediğine değinen Keçecioğlu, organ nakil koordinatörlerinin hedeflerinden birinin milyon nüfus başına 25 kadavra donör temini olduğunu kaydetti. Bu hedefin ülkemize uyarlandığında yıllık 1750-2000 kadavra donör temin edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Keçecioğlu, ancak bu sayının ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayacağını ifade etti. Keçecioğlu, "Geçen ay yapılan dünyanın on beşinci Türkiye'nin ilk "çift taraflı el nakli" ameliyatı ile tıp tarihine adını yazdıran Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi; organ ile doku naklindeki başarıları sayesinde ülkemizde ve dünyada hak ettiği yere geldi. Yeni kurulan Organ Nakli Enstitüsü ile bu başarı özellikle eğitim ve bilimsel araştırmalarla daha da ileriye taşınacak." dedi.

Organ bağışında herkesin duyarlı olmasını isteyen Keçecioğlu, "Kişilerin sadece kendi ya da yakınlarının organa ihtiyacı olduğunda değil, yaşamın kıyısında organ nakli ile yaşama dönebilecek tüm hastalar için duyarlı olmaya çağırıyoruz. Organ bağışı konusu gündeme geldiğinde herkes ölümü halinde organ vericisi olabileceğini düşünür ancak toplumda her bir bireyin ölümü halinde organ verici adayı olmaktan on kat daha fazla organ alıcı adayı olma ihtimali var. Biz ya da yakınlarımız hiç ummadığımız bir anda organ alıcısı durumuna düşebiliriz ve hayatta kalmak için tek çözüm yolumuz hayatını kaybeden birinin bağışlayacağı organ olacaktır. Bu nedenle toplumda yaşayan her bireyin organ bağışı konusunda olumlu tutumlara sahip olması gerekir ki organ ihtiyacı olduğu zaman bu çareye ulaşabilsin. Herkesi organ bağışı konusunda düşünmeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2170 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim