• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Yılda 7 bin kişi diyaliz hastası oluyor

Yılda 7 bin kişi diyaliz hastası oluyor
Nefroloj Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci, diyaliz havuzuna yıllık ortalama 7 bin hasta eklenirken, ülke genelinde kadavra ve canlıdan yapılan böbrek nakli sayısının ortalama 2bin 800 ila 3 bin civarında olduğunu söyledi.

İç Hastalıkları ve Nefroloj Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci, "Hastanın hayatta kalmasını sağlamak, yaşam süresini uzatmak, daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak ve ülkeye daha az maliyet oluşturmak için organ nakli gereklidir." dedi.

Bilimsel verilere göre son dönem böbrek hastalarında altın standart tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunu anımsatan Dr. Mahsereci, organ bağışı olmadan organ naklinden söz etmenin imkansız olduğunun altını çizdi.

Organ naklinin gerçekleşebilmesi için nakil bekleyen hastanın, tıbbi ve yasal durumu ile uygun verici adayı gerektiğini anlatan Dr. Mahsereci, şöyle devam etti: "Kronik böbrek hastalığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Renal replasman (böbreği yerine koyma) tedavisi gerektiren son dönem böbrek yetmezliği gelişen hasta sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Ülkemizde şu an 70 bin civarı son dönem böbrek hastası ve böbrek bekleme listelerinde 20 bin civarı böbrek nakli bekleyen hasta mevcuttur."

Diyalize giren hastalar hakkında da bilgiler veren Mahsereci, şunları kaydetti: "Diyaliz havuzuna yılda ortalama 7 bin kişi eklenmekte, adeta çığ gibi büyümektedir. Son 5 yılda alınan ulusal tedbirlerle bu ilerleyişin önüne nispeten engel konulmuştur. 2012 yılsonu itibariyle toplamda 2 bin 905 böbrek nakli yapılmıştır. Bunun 2 bin 380'i canlı donörden, 525'i kadavradan olmuştur. Yine aynı dönemde bin 707 adet karaciğer nakli bekleyen hasta varken bunların bin birine nakil yapılabilmiştir."

Mahsereci, son 12 yılda canlı böbrek vericileri tedricen artarken, kadavradan verici oranlarının aynı şekilde artış göstermediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyaliz havuzuna yıllık ortalama 7 bin hasta eklenirken, ülke genelinde kadavra ve canlıdan yapılan böbrek nakli sayısı ortalama 2 bin 800 ila 3 bin civarıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere yıllar geçtikçe diyalize giren hasta sayısı ile nakil yapılan hasta sayısı arasındaki makas gittikçe açılmaktadır. İstatistiki çalışmalara göre 2016 yılı sonu itibariyle diyaliz hastalarının sayısının 100 binleri ve bekleme listesindeki hasta sayısının da 30 binleri geçmesi tahmin edilmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim