• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Yoğun bakımdan naklen yayın

Yoğun bakımdan naklen yayın
Adana'da Çukurova Devlet Hastanesi, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yakınlarıyla iletişim kurabilmeleri için naklen yayın dönemi başlattı.

Adana'da Çukurova Devlet Hastanesi, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yakınlarıyla iletişim kurabilmeleri için naklen yayın dönemi başlattı.

Hastane yönetimi, dahiliye ve cerrahi yoğun bakım ünitelerine yerleştirdiği 3 kamerayla görüş saatlerinde hasta yakınlarına bir odada hazırlanan 82 ekran LCD televizyondan hastalarını görme imkanı sağlıyor. Yoğun bakım ünitelerine yerleştirilen kameralardan görüntü, yoğun bakım ünitesi izleme odasında bulunan bilgisayara, oradan da televizyona aktarılarak, hastalar 24 saat hem doktorlar hem de yakınları tarafından izlenebiliyor. Hasta yakınları ya da doktorlar, konuşabilecek durumda olan hastalarla telefonda görüşebiliyor.

Yoğun bakım ünitesinden sorumlu Dr. Çiğdem Ercan, yoğun bakım ünitelerine hastaların sağlığını riske etmemek için ziyaretçi alınmadığını ancak bu durumun hasta yakınlarında ve hastalarda psikolojik sorunlara neden olduğunu belirterek, "Bu durumu ortadan kaldırmak için hasta yakınları ve hastaya, naklen yayın yoluyla sesli ve görüntülü iletişim imkanı sunuyoruz. Gün içerisinde saat 10.30 ile 11.30 arasında hasta yakınlarına hastaları hakkında bilgi veriyoruz. Daha sonra ise hasta yakınlarının, hastalarını naklen izlemesini sağlıyoruz" dedi.

Yoğun bakım ünitesi izleme odasıyla ilgili bilgi veren Ercan, "Bu odada cerrahi ve dahiliye yoğun bakım ünitelerini izleyen 3 kamera var. Bu kameralardan görüntü bilgisayara aktarılıyor. Bilgisayardan da duvara monte edilen LCD televizyona veriliyor. Kameralar sağa sola, aşağı yukarı çevrilebiliyor, zoom yapılabiliyor. Hastasını naklen görebilen hasta yakını, onunla telefonla da görüşebiliyor." Hasta yakınlarının, daha önce yoğun bakım ünitelerine giremedikleri için kendilerine zorluk çıkarttığını ve psikolojilerinin bozulduğunu, ancak naklen yayın sistemiyle birlikte hastasını görme imkanı bulan hasta yakınlarının rahatladığını vurgulayan Ercan, "Bu sistem hem bizi hem de hasta yakınlarını rahatlattı. Daha önce bir hasta yakını yoğun bakım ünitesinde yatan hastasını belki aylarca göremeyebiliyordu. Ancak şimdi ameliyattan çıktıktan sonra görebiliyor. Önce hasta yakını yoğun bakım ünitesine
girmeye çalışıyordu.

Yoğun bakım ünitesine vatandaşın girmesi enfeksiyona neden olabiliyordu. Bu sistem enfeksiyon riskinin kalkmasına neden oldu" şeklinde konuştu. Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Aşkım Tüfekçi ise, yoğun bakım ünitelerinde yatmak zorunda kalan hastaları, hasta yakınlarının yasal zorunluluktan dolayı göremediğini ifade ederek, "Hasta yakınlarının hastasını görebilmesi için yoğun bakım ünitelerine kamera koyarak, bir odadan hastasını izleme imkanı verdik. Bu sayede hasta motive olup, moral buluyor. Yakınları hasta ile ilgili meraklarını gideriyor. 'Hastama ne oldu, orada ne yapıyorlar?' gibi soru işaretleri ortadan kalktı. Hasta yakınlarından çok olumlu tepkiler geliyor" şeklinde konuştu.

20 gündür yoğun bakım ünitesinde yatan kız kardeşini göremeyen Muhsin Öztürk de, kardeşi Mürüvet Öztürk'ü kamera sistemi sayesinde karşısında görünce şaşkına döndü. Telefonla da görüştüğü kardeşine Muhsin Öztürk, "Dört gözle senin iyileşmeni bekliyoruz. Bütün aile senin iyileşmen için burada bekliyor. Biraz daha iyileşince seni eve götüreceğiz. 20 gündür seni göremiyordum. Çok özlemiştim seni. Ama doktorların sayesinde hasretimiz bitti. Bu sistem çok iyi olmuş. Artık seni her gün görüp sesini duyabileceğim. Çok mutluyum" dedi.

Sabah

Bu haber toplam 2275 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim