• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

YÖK Başkanı: Üniversite hastanelerinin gelirleri giderlerini karşılamıyor!

YÖK Başkanı: Üniversite hastanelerinin gelirleri giderlerini karşılamıyor!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. M.A. Yekta Saraç, üniversite hastanelerinin finansal sorunlarının temelinde gelirlerin giderleri karşılayamamasının geldiğini söyledi.

Üniversite Hastaneleri Birliği'nin 18'inci Toplantısı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) yapıldı. ESOGÜ Meşelik Kampüsü'ndeki Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, YÖK Başkanı Prof.Dr.M.A. Yekta Saraç, ESOGÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Gönen, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erkan İbiş ile çok sayıda davetli katıldı. İki gün sürecek olan toplantının açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof.Dr.M.A. Yekta Saraç yaptı.

36 Ülkede tıp fakültesi yok

YÖK Başkanı Prof.Dr. Saraç, 2015 verilerine göre dünyada 2 bin 420 civarında tıp fakültesi olduğunu söyledi. Saraç "Çin'de, Hindistan'da, ABD'de ve Brezilya'da ve diğer bazı ülkelerde tıp fakültesi sayıları 150'nin üzerinde. Dünyanın 7 milyar nüfusuna oranla 2 bin 420 tıp fakültesinden yılda ortalama 389 bin hekim mezun oluyor. Diğer taraftan 36 ülkede hala hiç tıp fakültesi yok" dedi.

Kaliteli Eğitim

Tıp Fakülteleri kaliteli tıp eğitiminin verildiği yerler olduğunu ifade edin Prof.Dr. Saraç, "Kaliteli eğitim vereceksiniz, kaliteli hizmet sunacaksınız, aynı zamanda da yüksek düzeyde araştırmalar gerçekleştireceksiniz. Aslında hepsine de mecburuz, bunları yapabilecek birikimimiz mevcuttur. Sıkıntıların farkındayız, özellikle eğitimde kaliteden hiç ödün vermemek yeni YÖK olarak önümüze koyduğumuz birinci hedeftir. Bu nedenle yaptığımız çalışma ile tıp fakültesine girebilmek için ilk 40 binde yer alma şartını koyduk ve bu düzenlemenin geri dönüşleri bize olumlu olarak ulaştı" diye konuştu.

Türkiye'de 93 tıp fakültesi var

Türkiye'de 64'ü devlet üniversitesinde ve 29'u vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 93 tıp fakültesi olduğunu belirten Prof.Dr. Saraç, "Bu fakültelerdeki öğrenci sayımız 52 bin, öğretim üyesi sayımız 12 bin civarında. 2014 yılı verilerine göre, Türkiye'deki hekim sayısı 130 bin civarında, bunların 28 bin 500'ü üniversitelerde" dedi.

Sağlık harcamaları yüzde 9.1 oranında arttı

YÖK Başkanı Saraç, Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılı verilerine göre Türkiye'de hastanelere yatan hastaların yüzde 15'inin, polikliniğe başvuranların da yüzde 8'inin üniversite hastanelerinde tedavi olduğunu gösterdiğini söyledi. Saraç şöyle devam etti:
"Bu hastaların neredeyse tamamı başka hastaneler sonrası başvurulan son noktadır. Bu çerçevede, bilmekteyiz ki üniversite hastanelerimiz diğer sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve izlemi yapılamayan hastalara hizmet sunan kurumlar niteliğindedir. Dolayısıyla, bu kurumların işlem hacmi ve doğal olarak işlem maliyeti diğer hizmet sunan kuruluşlar ile farklılık gösterebilmektedir. Bilinen bir diğer gerçek, OECD ülkelerinde son 10 yıllık dönemde kamu sağlık harcamaları reel olarak yıllık bazda yüzde 4,1 oranında artarken Türkiye'de bu oran yüzde 9,1 ile Lüksemburg'un arkasından ikinci sırada çıkmıştır. Sağlık hizmetlerindeki bu maliyet artışları doğal olarak Üniversite Hastanelerini de etkileyerek, finansal sorunlarla karşı karşıya kalınmasına neden olmuştur."

Gelirler giderleri karşılamıyor

Üniversite hastanelerinin ana amacının eğitim ve araştırma olduğununun altını çizen Saraç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tabii ki hizmet sunumu da görevlerinden biridir. Ancak, üniversite Hastaneleri finansal sorunlarının temelinde, gelirlerin giderleri karşılayamadığı, sonuçta hizmet sundukça artan oranda zarar eden ve borçlanan bir bilançoya sahip olunduğu, akademik çalışmalarla gösterilmiştir. Bu durum, sadece son 5 yılda, 2.7 misli bir artışla toplamda Üniversite Hastaneleri için tedarikçilere borçların 1.4 milyar TL'den 3.8 milyar TL'ye sıçramasına yol açmıştır. Bu ekonomik değerlendirmelerin sadece para ile ölçülen tespitler şeklinde algılanmamasını dilemekteyim. Ülkemiz sağlık sisteminin geleceğindeki muhtemel riskleri vurgulamak ve eğitim kalitesinde olumsuzluklar doğurmadan bu konulara hep birlikte ve ivedilikle çözüm bulabileceğimizi ifade etmek istiyorum. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Müezzinoğlu ile Bakanlıkta ve kendilerinin bizzat YÖK'ü ziyaretlerinde Üniversite Hastanelerimizin özellikle finansal sorunları konusundaki ciddi ve samimi görüşmeler devam ediyor. Bunların sonuçlarının Reform Paketine yansıyacağını umut ediyorum. Bu olumlu çalışmaların devamı hepimizi rahatlatacak."

Bu haber toplam 2256 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim