• BIST 9645.02
  • Altın 2416.563
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8213
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Yoksul önce 'katkı' verecek, sonra ödediği katılım payını almak için uğraşacak

Yoksul önce 'katkı' verecek, sonra ödediği katılım payını almak için uğraşacak
Ayakta muayene olan veya ilaç alan yoksul vatandaş da artık katılım payı ödeyecek. Daha sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na başvurarak ödediği katılım ...

Ayakta muayene olan veya ilaç alan yoksul vatandaş da artık katılım payı ödeyecek. Daha sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na başvurarak ödediği katılım payını almak için uğraşacak

SAĞLIK Uygulama Tebliği (SUT) yine değiştirildi. Yeşil kart kapsamından çıkarılarak genel sağlık sigortalısı yapılan ancak primleri devlet tarafından karşılanan yoksul vatandaşlar da katılım payı ödeyecekler. Ancak, "isterlerse" ödedikleri katılım payları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan iade edilecek.

Gelir testi yapılamadığı için kimin gerçekten yoksul olup olmadığının belirlenemediği dönemde yeşil kartlılar için konulan "önce katkı payını öde, istersen sonra iade ederiz" şeklindeki uygulama, Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) da taşındı. Böylece hastalanan yoksul vatandaşlar ayakta muayene olurken veya ilaç alırken önce eşten dosttan para bularak hastaneye veya eczaneye katılım payı ödeyecek. Daha sonra da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na başvurarak ödemiş olduğu katılım payını geri almak için uğraşacak. 65 yaş aylığı alanlar ile vatansız ve sığınmacılar da aynı uygulamaya tabi tutulacak.

Artık devlet, vatandaşının gerçekten yoksul olup olmadığını tapu kayıtlarından banka hesaplarına, vergi kayıtlarına kadar çapraz kontrole tabi tutarak tespit edebildiği için yeşil karttaki gibi suiistimallerin büyük ölçüde sona ermesi bekleniyor. Devletin primini karşılayacağı vatandaşların da bundan böyle gerçekten yoksul kişilerden oluşacağı öngörülüyor.

YEŞİL ALAN MUAYENESİ

SUT'taki değişiklikler uyarınca, acil servise gelen ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri, Yeşil Alan Muayenesi adı altında yer alan işlem bedeli üzerinden SGK tarafından karşılanacak. Yeşil Alan Muayenesi'nde hem muayene için hem de yazılan ilaç için katılım payı ödenecek.

SUDA DOĞUMA 3 KAT EK ÜCRET

Devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri dahil olmak üzere hastaneler, istisnai sağlık hizmetleri için SGK'nın belirlediği liste fiyatının üç katına kadar ilave ücret alabilecekler. Robotik cerrahi yöntemiyle yapılan işlemler, prostata lazer tedavisi, epidural anesteziyle doğum ve kapsül endoskopi için de ek ücret alınacak.

Ahmet KIVANÇ

Bu haber toplam 10839 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim