• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

'Yoksulum' diyenin evine gidilecek, banka hesabı ve aldığı yardım incelenecek

'Yoksulum' diyenin evine gidilecek, banka hesabı ve aldığı yardım incelenecek
Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) devrede. GSS’ye başvuru için 1 aylık süre var. Uzmanlar başvuru sahiplerini evde ziyaret edecek, banka hesapları ve yardımlar mercek altına alınacak.

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması başladı. GSS’li olmayanlar ve sigortalılık statüsü sona erenler ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, 1 ay içinde başvuruda bulunacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ndan uzmanlar, bu kişilerin evlerine giderek görüşmeler yapacak. Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınacak. Aile bireylerinin banka hesapları ve aldıkları nakdi yardımlar da incelenecek. Sigorta kapsamında olmayanların GSS’ye geçişi için süreç başladı. Bu kapsamda, GSS’li olmayanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile sigortalılığı sona erenlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca gelir tespiti yapılacak. Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşan aile esas alınacak.

1 ay süre var...
GSS’li olmayanlar ve sigortalılık statüsü sona erenler ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, SGK tarafından resen tescil edilecek. Bu kişilerin gelir tespitini yaptırmak üzere 1 ay içerisinde vakıflara başvurması gerektiği, SGK tarafından tescil edilen kişilere bildirilecek. GSS tescilinin resen yapıldığı tarihten itibaren prim tahakkuk ettirilecek ve prim ödeme yükümlülüğü başlayacak. Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile tescilin tebligatı yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenler asgari ücretin iki katı prim ödeyecek. Özürlü ve yaşlı olanlar vekili aracılığıyla başvuru yapabilecek.

Uzman eve gidecek
Tescil başvurusu, kişinin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il ve ya ilçe idari sınırları içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılacak. Vakıf personeli, bilgi formu vasıtasıyla başvuruda bulananların evlerine gidecek.

Hesap mercek altına
Doğum, ölüm, evlenme, boşanma gibi olayların ardından gelir testi yenilenecek. GSS tescili yapıldığı tarihten itibaren primi devlet tarafından ödenenler ile asgari ücretin 3’te 1’i üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenecek.
Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınacak. Aile bireylerinin banka hesapları ve aldıkmarı nakdi yardımlar da incelenecek.

Gelir 295 liradan fazla ise...
Gelir tespiti işlemleri, kişinin gelir tespiti başvurusundan itibaren en geç 1 ay içerisinde tamamlanacak, her bir aile için elde edilecek ortalama aylık gelir, aile bireyi sayısına bölünecek. Hesaplamalar sonucu tespit edilen ortalama geliri, mevcut asgari ücretin üçte birinden (295 TL) az olan vatandaşlar yoksul kabul edilerek primleri devlet tarafından ödenecek.

* Geliri, asgari ücretin üçte biri (295,3 TL) ile asgari ücret(886,5 TL) arasında olanlar 295,3 liranın 12’de 1’i kadar, (35,4);
* Geliri, asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar asgari ücretin (886,5 TL) 12’de 1’i kadar (106,38 TL);
* Geliri, asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar, asgari ücretin iki katının (1773) 12’de 1’i kadar primi kendisi yatıracak.

Part-time çalışan farkı ödeyecek

30 günden az çalışan sigortalılar (part-time çalışmanlar, sözleşmeli öğretmenler, 4/C liler ve benzerleri), eksik günlerine ait GSS primlerini 30 güne tamamlamakla yükümlü olacak. Eksik primler yatırılmazsa vatandaş GSS’den yararlandırılmayacak, ödenmeyen primler çalışandan faiziyle tahsil edilecek.

Öğrenciler de test yaptıracak

Kanunun hayata geçmesi ile birlikte üniversite öğrencilerinin tedavi giderlerinin üniversite sağlık kültür ve spor daire başkanlığı tarafından karşılanması uygulaması sona erdi. Kanun ile, aile fertleri(anne-baba-eş) tarafından sosyal güvencesi sağlanan ve 25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencilerinin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak. Aile fertlerinin sosyal güvence sağlamaması veya üniversite öğrencilerinin 25 yaşını doldurmuş olması durumunda, öğrenciler ikametgâh ettikleri il veya ilçe merkezlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurarak gelir tespiti yaptıracak. Yabancı uyruklu öğrenciler ise geldikleri ülkeler ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmış ise sağlık yardımlarından faydalanma hakkından yararlanmaya devam edecek.

Yeşil karta ücret ayarı

Yeşil kartlıların tedavi giderleri 1 Ocak 2012’den itibaren SGK bütçesinden ödenecek. Yeşil kart sahipleri vize süreleri geldiğinde, vize tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir tespitini yaptırmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuracak. Yapılacak gelir tespiti sonucunda kişi başına aylık geliri asgari ücretin üçte birinden (295,3 TL) az olanların yeşil kartı devam edecek. Gelirin asgari ücretin üçte birinden daha fazla olması halinde ise gelir durumlarına göre GSS primlerini (35,4 TL -212,7 TL) kendileri ödeyecekler, yani yeşil kart kapsamından çıkmış olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim