• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

YÖK'ten Tam Gün İçin üç alternatif

YÖK'ten Tam Gün İçin üç alternatif
"Hocalar saat 5'ten sonra kendi hastanesinde fark alarak hasta bakmalı." Öneriye Akdağ'ın sıcak bakmayacağını söyleyen Özcan, "Biz de hocalarımızı düşünmek durumundayız" dedi.

YÖK Başkanı Özcan, Başbakan'a sunacağı alternatifleri anlattı: "Hocalar saat 5'ten sonra kendi hastanesinde fark alarak hasta bakmalı." Öneriye Akdağ'ın sıcak bakmayacağını söyleyen Özcan, "Biz de hocalarımızı düşünmek durumundayız" dedi

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devlet hastanelerindeki hekimlerin mesai sonrasında muayenehanelerde çalışmasını yasaklayan "Tam Gün Yasası"yla ilgili Üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin kaderini belirleyecek taslak çalışmasını Vatan Gazetesi'ne açıkladı. Özcan, "Bana en mantıklı gelen Üniversite hastanelerindeki doktorların saat 5'ten sonra kendi hastanesinde fark alarak hasta bakmalarıdır. Bunun hastaya çok büyük bir avantajı var. Bu uygulama hastaya istediği doktora görünme fırsatı veriyor. Ben önüme gelen doktora muayene olmak zorunda değilim. Eğer benim param varsa bu hizmetin bir kısmını da karşılamak istiyorsam o zaman paramı verip saat 5'ten sonra da olsa istediğim doktoru görebilmeliyim. Hasta hakkı denen bir şey var. Hasta hakkı bu olmalı. Hastaya istediği doktoru görme fırsatı vermelisiniz. Bu parası varsa tabi. Parası yoksa da hasta sabah gelip hangi doktorla karşılaşırsa ona muayene olur" dedi.

Alternatifli çalışma

Üç alternatifli taslak çalışmaları olduğunu belirten Özcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile önümüzdeki günlerde bir araya gelerek, YÖK'ün çalışmasına son şeklini vereceklerini ifade etti. Özcan, Danıştay'ın son kararından sonra devlet hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açmalarının mümkün görünmediklerini hatırlatarak, üniversitede hastanelerindeki öğretim üyeleriyle ilgili YÖK'ün üzerinde çalıştığı 3 alternatifli taslak çalışmasını şöyle özetledi: "Doktorlar 9-5 mesaisi yaptıktan sonra yani tam gün çalıştıktan sonraki vakitlerini nasıl kullanacaklar. Muayenehane açabilecekler mi açamayacaklar mı? Danıştay'ın son kararına göre doktorların artık muayenehane açmaları mümkün görünmüyor. Onun için 3 alternatif kalıyor. Biri, saat 5'ten sonra doktorların eskiden 3.5'tan sonra yaptıkları uygulamayı kendi hastanelerinde yapmaları. Yani fark alarak hasta bakmaları. İkincisi, kendi üniversitelerinde yapılamıyorsa dışarıda başka bir devlet üniversitesi veya vakıf hastanesi ya da özel hastanede yapmaları. Bir diğer alternatif de, hocalara geçici olarak part-time statüsünün uzatılması için zaman sağlamak. Mesela iki yıl izinli olmalarını sağlamak gibi. Önümüzde 3 tane belirgin opsiyon var. Üniversite hastaneleriyle ilgili daha başka alternatifler de var ama bu üçü şimdiye kadar yapılan eleştirilerde ağırlık kazananlardır."

"Sıcak bakacağını sanmıyorum"

Başbakan Erdoğan'a sunulacak YÖK'ün alternatiflerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sıcak bakacağını sanmadığını söyleyen Özcan, "Sayın Bakan evvelden 3.5'ta yapılan uygulamanın 5'ten sonraya alınmasına çok sıcak bakmayacak. Ama biz de üniversitede çalışan hocalarımızın durumunu düşünmek zorundayız" konuştu. Özcan, çalışma alışkanlıklarının değiştirilmesinin çok doğru olmadığını savunarak, "Yeni bir sistem getirmek insanları mağdur etmek anlamına gelmemelidir. Çalışma alışkanlıklarını değiştirmek doğru olmaz. Bir de Üniversite ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında çok büyük fark var. Biz eğitim yapıyoruz, araştırma yapıyoruz ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri gibi hasta bakıyoruz. Sağlık hizmeti veriyoruz. Ama Sağlık Bakanlığı hastaneleri sadece hasta bakıyorlar. Eğitim uygulama hastanelerinde araştırma da yapılıyor bir müddet ama onlar ağırlıklı olarak Üniversite hastanelerinde yapılıyor. Aralarında kategorik bir fark var" şeklinde konuştu. Hiçbir şekilde Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinin mukayese edilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Onun için birine uygulanan sistem aynen uygulanacak diye bir kural belki yanlış olabilir. İstemediğiniz sonuçlar doğurabilir. Çünkü dikkat etmeliyiz aceleye gerek yok, biraz düşünelim. Çünkü bu işi yapan hocalarımız bize bu konuda bilgi veriyorlar. Devamlı bilgi akıyor o bilgiler çerçevesinde bunu yapmalıyız" dedi.

RANDEVU SİSTEMİ YAYILACAK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Uşak'ta bir dizi temasta bulundu. Akdağ Uşak Devlet Hastanesi'nde personel ile yemek yedi. Akdağ 12 Haziran'daki genel seçimler sonrasında hayata geçirmeyi planladıkları projeleri de açıklayarak, "Sağlık alanında çok önemli reformlar yaptık. Bunun daha tamamlanmamış bileşenleri var. Evde bakım hizmetini sahada yaygınlaştıracağız. Merkezi randevu sistemini tüm Türkiye'ye yayacağız" dedi.

EgitimGazetesi.com

Bu haber toplam 4788 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim