• BIST 9497.56
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı

Yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı
"Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, "Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır " diye konuştu.

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR GÖZ SAĞLIĞINIZA DİKKAT!

"Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı. Bu yönetmelik ile iş veren, ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlü hale getirildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, "Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır " dedi.

Resmi Gazete'de geçen ay yayınlanarak yürürlüğe giren "Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik ile iş yerinde söz konusu araçlarla çalışan kişilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli bir adım atıldı. Ekranlı araçlarla çalışmak, çalışanda özellikle görme, fiziksel ve mental stresle ilgili sorunlar oluşturuyor. Bu yönetmelik ile söz konusu sorunların ortadan kaldırılması ve en aza indirilmesi hedefleniyor. Yönetmelik ile işverenin öncelikle çalışanlarını bilgilendirmesi ve eğitmesi gerekiyor. Bu eğitimlerde en önemli konulardan birini ise gözler oluşturuyor. İşveren, çalışanı özellikle gözlerin korunması, gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, çalışma sırasında gözleri kısa sürelerde dinlendirme alışkanlığı ve gözlerin kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi konularında bilgilendirmesi gerekiyor. Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında ise işverenin, çalışanının göz muayenesini yaptırması gerekiyor.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞANLARA TAVSİYELER

Uzm. Dr. Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların özellikle gözlerini çok iyi koruması gerektiğini söyleyerek, bu şekilde çalışanların göz sağlığını korumaları için şu tavsiyelerde bulundu: "Uzun saatler ekran karşısında çalışmak gözlerde kuruluk, yanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, bulanık görme, göz ve baş ağrılarına yol açabilir. Belli önlemler alarak bu şikayetleri azaltmak mümkündür. Monitörün üst kenarı göz hizasında, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda olmalıdır. Gözle ekran arası mesafe monitör boyutlarına göre 50-80 cm arasında ayarlanmalıdır. Ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılmalıdır. Standartlara uygun aydınlatma koşulları sağlanmalı, yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde olmalıdır. Her yirmi dakikada bir yirmi saniyelik mola verilmeli ve gözler en az altı metre uzağa odaklanarak rahatlaması sağlanmalıdır. Ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabilir. Sık göz kırparak, gerekirse damlalarla takviye yapılarak göz yüzeyi nemlendirilmelidir"

Uzm. Dr. Aslıhan Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların göz sağlıklarında bir problemle karşılaşmaları durumunda ise hemen muayene olmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "İşyerlerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, yapılan risk değerlendirmesi sonucuna göre belirlenecek düzenli aralıklarla ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme problemleri yaşandığında uzman göz doktorları tarafından çalışanların göz muayeneleri yapılmalıdır. Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulguları değerlendirilmelidir. Muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numaralı gözlük ve damlalarla kişinin tedavisi düzenlenmelidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4383 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim