• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Yorgunluğu önlemek için sağlıklı beslenin

Yorgunluğu önlemek için sağlıklı beslenin
Yoğun iş temposu, trafikte geçen uzun saatler, gün içinde yaşanan stres ve daha birçok faktör kendimizi yorgun hissetmemize sebep oluyor.

Sağlıklı beslenme, yorgunluğu engellemenin en önemli yollarından biri. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, enerjik bir vücut için beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Hangi yaş grubunda olursa olsun pek çok kişi, günlük tempoda yorgunluktan şikayet ediyor. Oysa uzmanlar, öğünlerde dikkat edilecek birkaç önemli nokta sayesinde gün boyu zinde kalabilmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, yorgunlukla başetmenin en doğal ve önemli yolunun sağlıklı beslenme olduğunu söylüyor: “Gereksinim duyduğumuz bazı besinleri eksik alırsak kendimizi yorgun hissederiz. Özellikle B grubu vitaminler enerji oluşumunda önemli rol oynar. B vitamini ise ağırlıklı olarak hayvansal gıdalar ve tahıl ürünlerinde bulunur.”

Kan şekerine ve demir eksikliğine dikkat!
Kişinin kan şekeri düştüğünde kendisini çok yorgun ve sinirli hissedebileceğini dile getiren Demir, posa değeri yüksek yiyeceklerle kan şekerini dengelemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Ayrıca demir eksikliğinin de yorgunluğa neden olduğunu ve özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren anneler, yaşlı ve çocukları sıklıkla etkilediğini ifade eden Çağatay Demir, demir eksikliği anemisinde ise demir içeriği yüksek olan yumurta, kırmızı et gibi besinleri haftanın belirli günlerinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Enerji veren besinlerden de söz eden Demir, “Bize enerji veren aslında karbonhidratlı yiyeceklerdir. Çünkü karbonhidratlar, vücutta çok çabuk enerjiye dönüşür. Bu yüzden yorgunluğu önlemek için ekmek ve tahıl grubu ile meyve ve sebze gibi karbonhidratlı yiyecekler enerji veren besinler arasında en önemlileri. Yeterli sıvı alınamadığında da kişi kendini halsiz, yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu nedenle vücuttan su kaybına neden olmayacak su, madensuyu, meyve suyu gibi içecekler tercih etmek gerekiyor” diyor.

Bilinçsiz diyet, yorgunluğu artırır
Sürekli et ya da kızartma türü yiyecekler tüketmenin yorgunluğu tetikleyeceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, zayıflamak için yapılan bilinçsiz diyetin de yorgunluğa neden olacağını belirterek, zindeliğin sırrını şöyle veriyor:
• Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Düzenli yapılan kahvaltı yorgunluğu engeller.
• Gün içinde zinde olmak için tam tahıl ürünleri tüketin.
• Günde 8-10 bardak su için. Spor yapıyorsanız ya da çok terliyorsanız soda ve meyve suyu tüketin.
• Yağlı besinlerden uzak durun, özellikle akşam yemeklerinizin sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin. Kızartmalardan uzak durun; fırında, haşlama, buğulama tercih edin.
• Kendinizi yorgun hissettiğinizde bir muz yiyin.
• Kuru meyvelerden, kuru kayısı ve kuru eriğe beslenmenizde yer verin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim