• BIST 9645.02
  • Altın 2411.726
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.7944
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Yum-Bir, Yumurtayla İlgili İddialara Cevap Verdi

Yum-Bir, Yumurtayla İlgili İddialara Cevap Verdi
YUM BİR Başkanı Konya: '(Tavuklar, günde 3 kez yumurtlatılıyor) iddiasının ispatlanması halinde, herhangi bir hayır kurumuna yüklü miktarda bağışta bulunmayı taahhüt ediyorum.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, "tavukların metabolizmaları değiştirilerek günde 3 kez yumurtlatıldığı iddiası"nın gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

Konya, World Elite Hotel İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, yumurtanın hile yapılamayan tek gıda olduğunu ancak bazı kesimlerin sistemli olarak yumurta karşıtı açıklamalarının sosyal medya ve medyada yer aldığını savundu. 

Geçmişte yumurtanın kolesterol kaynağı gibi gösterildiğini ancak bunun doğru olmadığının ortaya çıktığını, bu kez de "Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor" şeklinde bir iddianın dillendirildiğini anlatan Konya, "Birçok bilimsel yayın ve ders kitabında da belirtildiği üzere, yumurta oluşumu için en az 25 saat gereklidir ve yumurtlama gerçekleşmeden yeni bir yumurta hücresi olgunlaşamaz. Tavuk bünyesinde geçen yumurtanın oluşum sürecinden hareketle, 'Sarısı ve akı şu kadar saatte oluşuyor, öyleyse yumurtanın oluşum süreci kısaldı' demek doğru değildir. Yumurta hücresi ile yumurta farklıdır. 3-5 saatte oluşan yumurta değil, yumurta hücresidir, kabuğu olmamış yumurta, yumurta değildir. 'Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor' diyerek, tavuğun metabolizmasına müdahale edildiği ima edilmekte ve yumurtaya bir sunilik yakınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kesinlikle doğru değildir" diye konuştu. 

Hasan Konya, yumurta hakkındaki olumsuz söylemlerin tüketimi büyük oranda azaltacağına inanmadıklarını ancak toplumun doğru bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ben burada şunu da söylemek istiyorum. Bu tür iddiasını devam ettirecek kişiler varsa, biz sizlerin huzurunda, Türkiye'nin istediği herhangi bir ilinde, herhangi bir işletmesinde, o iddiada bulunan kişilerin bütün masraflarını biz karşılayalım, kümeste konaklayalım, o tavuklardan günde 3 yumurta alınıyor mu alınmıyor mu, birlikte görelim. Eğer bu doğruysa, ben sektörümün adına söz veriyorum, herhangi bir hayır kurumuna çok büyük meblağda yardım etmeyi taahhüt ediyorum. Bu doğru değilse bu iddiayı ispat etmeyen kişilerin de özellikle tüketicilerimizden ve üreticilerimizden de sizlerin huzurunda özür bekliyorum." 

Kahverengi yumurtaların beyazlatıldığı iddialarının da gerçek dışı olduğunu söyleyen Konya, "Kahverengi yumurtalar daha pahalıya atılıyor. Neden beyazlatılsın. Beyaz tavuklar beyaz yumurta yumurtlarken, kahverengi tavuklar kahverengi yumurta yumurtluyor. Dünyada hem beyaz, hem de kahverengi tavuklar ile üretim yapılıyor" dedi.  

"Yumurta üretimini geriletmek isteyenler olabilir" 

YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur ise yumurta sektörünün son 5 yılda ihracatta 2. sıraya yükseldiğini, bunu geriletmek isteyenlerin olabileceğini bildirdi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, yumurtaya dair olumsuz iddialarda bulunanların varsa arkalarındaki gerçek güçlerin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Sungur, şöyle konuştu:

"Biz dünyada hayvansal protein açlığı çeken bir ülkeyiz. Diğer ülkelerin beşte biri kadar daha az protein tüketiyoruz. Karbonhidrat tüketen bir toplumuz. En ucuz protein kaynağı olan yumurtanın karalanmasını gerçekten biz anlamıyoruz. Bu iddialar, toplumu bilinçlendirmek adına ortaya atılmıyor. Yumurta, 'Doğada beyaz yumurta yoktur', 'Tavuklar 3 kez yumurtlatılıyor' gibi iddiaların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Bunu ortaya atanlar yabancı firmalar olabilir. Türk yumurta sektörünün dış pazardaki büyümesinden rahatsız olan kesimler olabilir. En iyimser tahminle ise kişisel olarak meşhur olmak, kitaplarını sattırmak isteyenler olabilir." 

Sungur, Türk yumurta üreticilerinin, 2009 yılında AB tarafından katkı kalıntı izleme programı onaylanmasının ardından ihracat yapabilme hakkını elde ettiğini kaydederek, "tavuklara antibiyotik, kafein veriliyor" gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiğini savundu. - İstanbul

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim