• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Yumurtalık ve rahim nakli 'hayal' değil

Yumurtalık ve rahim nakli 'hayal' değil
Antalya’da düzenlenen 6’ncı Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’ne katılan ABD’li Prof. Dr. Sherman Silber, kadında kısırlığı sorun olmaktan çıkaran yumurtalık ve rahim nakli çalışmalarında önemli sonuçlar alındığını açıkladı.

Antalya’da düzenlenen 6’ncı Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’ne katılan ABD’li Prof. Dr. Sherman Silber, kadında kısırlığı sorun olmaktan çıkaran yumurtalık ve rahim nakli çalışmalarında önemli sonuçlar alındığını açıkladı.

Prof. Silber, yapılan 11 yumurtalık naklinden 8’inin gebelikle sonuçlandığını söyledi. İsveçli Prof. Dr. Mats Brannstrom ise rahim nakli için yapılan hayvan deneylerinden başarılı sonuçlar aldıklarını, 3-5 yıl içinde insana nakil yapacaklarını açıkladı.

YUMURTALIK ve rahim nakilleri, kadınların anne olma şanslarını yükselten çalışmalar. Rahim naklinin yapılabilmesi, kariyer yapmak sahibi kadınların daha geç yaşta anne olmasına olanak sağlayacak. Bir diğer önemli katkısı ise menopoz yaşını geciktirmesi, dolasıyla genç kalmada katkıda bulunması.

ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki St. Lukes Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Sherman Silber, son dört yılda 24-41 yaşlarındaki 11 kadına yumurtalık nakli yaptıklarını söyledi. Bunlardan 10’una ikizlerinden yumurtalık dokusu alındı, birine ise kardeşinden yumurtalık nakledildi. Nakilden ortalama dört ay sonra yumurta üretimi başladı. Prof. Silber, "İlk vakamızda yumurtalık dokusunu ikizinden aldık ve dondurmadan taze olarak naklettik. Gebelik doğal yolla sağlandı. Ancak bir süre sonra nakledilen yumurtalık tükendi. Üç yıl donmuş olarak sakladığımız yumurtalığın diğer parçasını naklettik. Hastamız ikinci çocuğuna gebe kaldı" dedi.

Nakledilen yumurtalıkların reddedilmesini önlemek amacıyla çalışmalar ikizlerle yürütüldü. Ancak gebeliklerden birinin ikiz olmayan, fakat doku grubu uyumlu kardeşten alınan yumurtalıkla elde edilmesi, başka uygulamaların da önünü açtı. Bundan sonraki adım aynen organ nakillerinde olduğu gibi reddi önleyen ilaçlar vererek yumurtalık nakillerinin daha geniş grupta kadına yapılabilmesi.

Yumurtalık ve yumurta dondurma tekniğindeki başarı sadece sağlık sorunları nedeniyle yumurtalıklarını kaybeden kadınlara seçenek sunmuyor. Genç yaşta kendi yumurtalıklarının bir kısmını dondurarak saklama, istedikleri yaşta anne olma ve menopoz yaşını geciktirme amaçlı kullanımının da kapısı açıyor.

Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim