• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Yurt dışından 'ölü' ithal edeceğiz!

Yurt dışından 'ölü' ithal edeceğiz!
Yurt dışından 'ölü' ithal edeceğiz. Tıp eğitiminde uzun yıllardır dile getirilen kadavra sorunu, yurt dışından getirilecek "ithal" kadavralarla çözülecek.

TBMM'de kabul edilen torba yasayla yurt dışından kadavra ya da kadavra parçası temini için yetkilendirilen Sağlık Bakanlığı, bazı kuruluşlara ithalat izni verebilecek.Türkiye'de kadavra bağışının az olması, kimsesiz cenazeler için de uzun bir adli sürecin beklenmesi nedeniyle tıp eğitiminde uzun yıllardır kadavra sorunu yaşanıyordu.

Tıp fakültelerinden bazı öğretim üyeleri bu soruna dikkati çekmek için bedenlerini ölümlerinden sonra kadavra olarak kullanılmak üzere bağışlamıştı.Sorunun çözümü için öğretim üyeleri tarafından önerilen "ithal kadavra" temini, kabul edilen torba yasayla artık mümkün olabilecek.Yeni düzenlemeye göre otopsi işlemi tamamlanmış olmak kaydıyla vücudunu ölümden sonra inceleme ve araştırma faaliyetlerinde faydalanılmak üzere vasiyet edenlerle yataklı tedavi kurumlarında ölen veya bunların morglarına getirilen ve kimsenin sahip çıkmadığı cesetler, bilimsel araştırma için kullanılmak üzere yüksek öğretim kurumlarına verilebilecek.

Tıp eğitimi için gerekli kadavra yurt içinden yeteri kadar temin edilemediğinde ise yurt dışından kadavra veya kadavra parçası getirilebilecek. Ancak insanlığa karşı işlenen suçlarda hayatını kaybedenlerin cenazeleri kadavra olamayacak.

Kadavra ya da kadavra parçası temini, yurt dışından kadavra temin edecek kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesine dair usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

-"Bakanlık ya da izin verilen kurumlar getirebilecek"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine düzenlemeyle ilgili bilgi verdi.

Yurt dışından kadavra temininin kolay olmadığını, daha önce bu konuda üç bakanlık yetkiliyken yeni düzenlemeyle Sağlık Bakanlığının uhdesine bırakıldığını anlatan Şencan, şunları kaydetti:

"Yurt dışından kadavra temini için irade, bütçe ve uzun işlemler gerekiyor. Bazı ülkelerde bağış çok olduğu için başka ülkelere kadavra temin edebiliyor ancak bunun ticaretinin yapılması kesinlikle söz konusu değil. Bu sadece bilimsel çalışmalara katkı için hiçbir ücret talep edilmeden yapılıyor. Ancak bu kadavra ya da kadavra parçalarının getirilmesi için yapılacak masrafların Türkiye tarafından karşılanması gerekiyor. Bazı ülkeler kadavralar kullanıldıktan sonra bunların tekrar usulünce iade edilmesini şart koşuyor. Bütün bunlarla ilgili çalışmaları bakanlık olarak biz yapacağız. Bunları hangi ülkelerden temin edebileceğimizi ve şartlarını araştıracağız."

Yurt dışından kadavraları bakanlığın ya da izin vereceği kurum ya da kuruluşların getirebileceğini ifade eden Şencan, "Üniversitelere de bu konuda yetki verebiliriz. Herhalde daha çok üniversiteler buna talip olur" dedi.

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda hayatını kaybedenlerin kadavra olarak kullanılmamasının temel bir kural olduğunu vurgulayan Şencan, "Bu düzenleme tasarıda yoktu, genel kurulda sonradan eklendi ama zaten kim buna hayır diyebilir ki?" diye konuştu.

Kimsesiz cenazelerin kadavra olarak kullanılmasına ilişkin şartların da düzenlemeyle hafifletildiğini belirten Şencan, "Daha önce bunun için uzun bir adli süreç bekleniyordu. Artık ceset üzerindeki inceleme ve otopsi tamamlandıktan sonra sahip çıkılmayan cenazeler de tıp fakültelerinde kadavra olarak kullanılabilecek" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim