• BIST 9530.47
  • Altın 2482.192
  • Dolar 32.4467
  • Euro 34.7961
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Yürütmenin durdurulması kararına ilişkin hukuki açıklama (İSKD)

Yürütmenin durdurulması kararına ilişkin hukuki açıklama (İSKD)
Yürütmesi durdurulan ATT yönetmeliğiyle ilgili İSKD web sitesinde hukuki açıklama yapılmıştır. Av. Meltem Uğur tarafından yapılan açıklamada;"Danıştay 10. Dairesi Başkanlığının 2008/2416 E. sayılı dosyasından ATTY Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetm

Yürütmesi durdurulan ATT yönetmeliğiyle ilgili İSKD web sitesinde hukuki açıklama yapılmıştır. Av. Meltem Uğur tarafından yapılan açıklamada;"Danıştay 10. Dairesi Başkanlığının 2008/2416 E. sayılı dosyasından ATTY Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmeliğin   m.7/2,  m.25/1, m.38 ve Geçici m.2/2 sinin Yürütmesinin Durdurulmasına karar verilmiştir.

Karar,Danıştay’ın internet sayfasından öğrenilmiş olup, henüz tarafımıza tebligat yapılmamıştır.

 
1-İlgili Maddeler için  verilen Yürütmenin Durdurulması Kararının fiilen uygulanabilmesi için öncelikle ;
*Kararın tarafıma ve Sağlık Bakanlığı vekiline tebliğ edilmesi,
*Kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde Sağlık Bakanlığınca itiraz edilmemesi,
*Eğer itiraz edilmişse, itirazdan itibaren   7 gün içinde itirazın Mahkemece  reddedilmesi  (fiilen daha uzun sürebilir) gerekmektedir. Bu karar kesindir.
*Karar, itiraz edilmeden ve/veya itirazın red edilmesiyle kesinleştiğinde Sağlık Bakanlığı  gecikmeksizin, Karara uygun  işlem tesis etmeye mecburdur. Bu süre Kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.
Kararın tebliğinden itibaren 30 gün geçtiği halde işlem tesis etmeyen görevliler ve İdare aleyhine ceza ve tazminat davaları açılır.
*Dolayısıyla özellikle yeni hekim almak isteyen kuruluşların tebliğ ve itiraz sürelerini beklemeleri ve bu süreler sonunda yeni hekim almak için dilekçe vermeleri  uygun olur. Bu süre yaklaşık bir ayı bulabilir. Bu süre beklenmeden verilen dilekçeler, sağlık Md. ce –haklı olarak- reddedilebilir. Süresinde dilekçe verildikten sonra Sağlık Bakanlığının 30 gün cevap verme hakkı bulunmaktadır.
 
*Bu işlemler adli tatilde de görülen işlemlerdir.
 
*Yürütmenin Durdurulması Kararı  “ idarî işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idarî işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda “ tedbiren verilen bir karardır.
Asıl bağlayıcı olanın dava sonucunda verilecek karar olduğu unutulmamalıdır.
 
2-Yürütmenin Durdurulması Kararının özü genel olarak ;
İdarenin,  Yönetmeliklerle düzenlenmesi gereken konuları tebliğlerle düzenlemek istemesi  ile kazanılmış haklara getirdiği  kısıtlamalardır.
 
* Tebliğler,hazırlanması kolay ve sürekli değiştirilebilir  düzenlemeler olduğu için keyfiliği getirir. Oysa Yönetmelik, yargı denetimine tabidir. Bu durumda hukuka uygun olmayan Yönetmelikler için ilgililer tarafından iptal davaları  açılabilir.
            ÖZEL NOT:
*M.38 deki düzenlemelerin Yönetmelikle yapılacak olması ve  bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra uyum sürelerinin başlayacak olması, mevcut durumun fiilen daha uzun süreceğine işaret etmektedir." denilmektedir.
Bu haber toplam 2599 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim