• BIST 9756.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Yüz nakilleri artık puanlama sistemine göre yapılacak

Yüz nakilleri artık puanlama sistemine göre yapılacak
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakillerinin bundan sonra puanlama sistemine

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakillerinin bundan sonra puanlama sistemine göre yapılacağını söyledi. Yeni sisteme göre hastanın rahatsızlıklarına göre 100 üzerinden puan verilecek en fazla hak eden nakil olacak.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzünün nakledildiği 35 yaşındaki Turan Çolak'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Çolak'ın sağlık durumu hakkında bilgi vermek için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından 10 günlük kritik sürecin sorunsuz bir şekilde atlatıldığını söyledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ömer Özkan, şuanda hastanede yüz nakli için 3 hastanın kabul edildiğini, bunların sırada beklediğini ifade etti. Yüz nakillerinin bir süre sonra puanlama sistemine göre yapılacağını belirten Özkan, "Diğer organ nakillerinde olduğu gibi en çok hak eden, en çok ihtiyacı olan, uzun zamandır bekleyenlere yapılacak. Belli kriterlere uyan gözlerini kapatamıyordur, yiyip içemiyordur, nefes alamıyordur, topluma çıkamıyordur, bunlar hep puanlandırılacak. Psikiyatristler, plastik cerrahlar ve kulak burun boğaz uzmanları tarafından bu detaylar incelenecek. Buna göre puan verilecek." dedi.

Ömer Özkan, "Sizde alıştınız artık. Bunlar yapılabiliyor. İyi yapılıyor. Daha iyisi yapılacak. Bunlar bizim komisyonda konuştuğumuz konular. Mutlaka puanlama sistemiyle olmalı. Böbrek çıktığı zaman hemen bilgisayarda kayıtlıdır. İlk sırada olana yapılır. Nakil, en çok hak eden kişiye yapılır. Yüz naklide böyle olacak. Topluma çıkamıyor, gözlerini kapatamıyor, nefes alamıyor, beslenemiyor, maskesiz dolaşamıyor. Bunların hepsi puan olacak. Bunlar 100 üzerinden puanlanacak. En çok hak eden sıraya girecek. Sırayla doku uyumluluğuna göre sıradan gidilecek. Böbrek naklinde olduğu gibi havuz sistemi olacak." ifadelerini kullandı.

"TURAN ÇOLAK DOLAŞMAYA BAŞLADI, 10 GÜN SONRA YÜZÜNÜ GÖRECEK"

Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin dördüncü yüz nakli olan Turan Çolak'ın, kritik 10 günlük süreci sorunsuz bir şekilde atlattığını söyledi. Turan Çolak'a 10 gün sonra yüzünü göstermeyi planladıklarını ifade eden Özkan, "Yüzünün şekilleri oluştu. Beğeneceğini umuyoruz. Çok uyumlu bir hasta, bizi yormuyor. Sıvıyla beslenmeye başladı. Hafif katı gıdalar yiyor şuanda." dedi.

Ömer Özkan, 20 gün sonunda Turan Çolak'ın yeni yüzünden görüntülerin de basın mensuplarıyla paylaşılabileceğini kaydetti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2282 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim