• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Yüz nakli olan Turan Çolak yürüyüşe çıktı

Yüz nakli olan Turan Çolak yürüyüşe çıktı
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde Türkiye’nin dördüncü yüz nakli olarak tarihe geçen 35 yaşındaki Turan Çolak, hastane bahçesinde, güvenlik görevlisi eşliğinde ilk kez yürüyüşe çıktı.

Başında şapkası, yüzünde maskesiyle bahçede yaklaşık 5 dakika yürüyen Turan Çolak, 5 gün sonra taburcu edilecek.

Turan Çolak’ın dün gece güvenlik görevlisi eşliğinde bina dışındaki ilk yürüyüşünü DHA görüntüledi. Yaklaşık 5 dakika kadar hastane bahçesinde yürüyen Turan Çolak, daha sonra odasına döndü.

Turan Çolak’ın, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen yüz nakli ameliyatının üzerinden 69 gün geride kaldı. Uşak’ta intihar sonucu hayatını kaybeden 19 yaşındaki lise öğrencisi Tevfik Yılmaz’ın yüzü nakledilen Turan Çolak’ın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren, ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Turan’ın sağlık durumunun her geçen gün iyiye gittiğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, "Hiç bir sorun yok. Temkinli gittik. Turan haftaya taburcu edilecek. Haftanın yedi günü devam eden fizik tedavisinin sonuçlarını üçüncü ayın sonunda alırız. Altıncı aydan sonra da mimik ve çizgileri oluşmaya başlar" dedi.

17334818.jpgKAPANAN GÖZLERİ AÇILDI

Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan ile ilgili her şeyin gayet iyi olduğunu, her şey bekledikleri gibi geliştiğini, anlatarak, "Gözleri yüz naklinde kapanmıştı. Göz kapaklarını bir ay kadar önce kontrollü bir şekilde açtık. Artık, gözlerini açıp, etrafı çok net görebiliyor. Turan hayatından memnun" diye konuştu.

Turan Çolak’a nakledilen yüzün daha az yıpranmış ve genç olduğunu söyleyen Prof.Dr. Özkan, şunları söyledi:

"Turan’a nakledilen yüz, daha az yıpranmış bir yüz. Bir yıl sonra 'kendi yüzü' diyebiliriz. Haftaya ilaç dozları azaltılacak. Şu ana kadar hiçbir risk yaşamadı. Göz kapağı, gözyaşı kanalı ve kulak naklinin de yapılması nedeniyle, Turan Çolak’a yapılan operasyon, şu ana kadar dünyada yapılan en kapsamlı nakil olarak görülüyor. Bu ünitelerin (göz kapağı, gözyaşı kanalı ve kulak) uyumu önemli. Göz kapaklarını bir aydır kontrollü olarak açıyor. Altı ay sonra da kendi açıp kapayabilecek. Turan Çolak taburcu edilince yakınımızda olacak. Hastaneye yakın bir semtte tutulacak evde kalacak. En az 6 ay böyle olmasını istiyoruz. Taburcu edilince, bir kaç günlüğüne memleketi olan İzmir’in Kiraz ilçesine gidebilir."

Turan Çolak’ın 5 gün sonra taburcu edileceğini söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, Çolak’ı kamuoyuna göstermeyi planladıklarını anlattı.

Turan’ın bir yıl sürecek fizik tedavi döneminin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Şu an itibariyle göz kapaklarında sorun yok. Ama istemli açıp kapatması 3 aydan sonra başlar diye düşünüyoruz. Bunun için kasların çalışması lazım. 3 ile 6 ay gibi bir sürede göz kapaklarının tam olarak çalışacağını öngörüyoruz" dedi.

YÜZ NAKLİ İÇİN 3 HASTA BEKLİYOR

Şu an 3 hastanın yüz nakli için hazır tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, başvuru sayısı çok olduğunu, halen testleri devam eden hastalar bulunduğunu belirterek, yüz nakli adaylarının, operasyondan en az 6 ay önce gözlem altına alınmasına dikkat ettiklerini vurguladı.

UĞUR’A ESTETİK

Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan hastası Uğur Acar’a estetik amaçlı operasyon düşünülüp düşünülmediği sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Uğur Acar’ın durumu her yönüyle çok iyi. Eğer istersek estetik müdahaleler yapabiliriz. Ancak yüzün tam oturması için bir yılın dolmasını beklememiz gerekir. İstediğimiz estetik konsept bizim yapabileceğimiz müdahalelerdir."

ABD’DE YÜZ NAKLİNİ ANLATACAK

Prof. Dr. Ömer Özkan, Amerika’nın Chicago eyaletinde düzenlenen Transplantasyon Kongresi’nde, Türkiye’de yaptığı yüz nakli ve rahim nakli hakkında bilgi vereceğini açıkladı. Yaptığı rahim ve yüz nakillerinden sonra çeşitli ülkelerden davet aldığına işaret eden Prof.Dr. Özkan, "Kasım ayında Amerika’nın Chicago eyaletinde gerçekleştirilecek Transplantasyon Kongresi’ne katılacağız. Kongrede nakiller ve hastalarımızın son durumuyla ilgili, alanında uzman bilim adamlarına bilgi vereceğim. Başka ülkelerde düzenlenen top kongrelerine de davet edildik" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim