• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Yüzde 20'yle özel hastane yürümez

Yüzde 20'yle özel hastane yürümez
Tedavide ücret farkının yüzde 20’yle sınırlandırılması özel hastaneleri tedirgin etti. Sektör temsilcileri ‘Ya kaliteden taviz verilecek ya da hastaneler kapanacak’ diyor.

Tedavide ücret farkının yüzde 20’yle sınırlandırılması özel hastaneleri tedirgin etti. Sektör temsilcileri ‘Ya kaliteden taviz verilecek ya da hastaneler kapanacak’ diyor.

ÖZEL hastanede tedavi görmek isteyen hastalardan alınan ücret farkının yüzde 20 ile sınırlandırılmasına yönelik yasa Meclis’e gönderilirken, sağlık kuruluşlarının temsilcileri düzenlemenin uygulamada büyük sorunlara yol açacağını belirtiyor. Sektör temsilcileri özellikle fark oranının yasaya konulmasıyla birlikte ileride sıkıntılar çıkabileceğini kaydediyor. Başbakan’a çağrıda bulunan özel sağlık kuruluşları, yüzde 20’lik farkla özel hastanelerin ayakta kalmasının imkansız olduğunu ifade ederken, oranın yasada yazılması yerine Bakanlar Kurulu kararına bırakılmasını talep ediyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım ile Özel Hastaneler Platformu Derneği Genel Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, bu değişikliğin hastanelerin kepenk indirmesine neden olacağı gibi vatandaşın kaliteli hizmet alamamasına ve Türk sağlık sisteminin sekteye uğramasına neden olacağını belirtti.

‘SAĞLIKTA REFORMA ZIT’

YAŞAR
Yıldırım, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘Sağlıkta reform çok büyük bir adımdı ve halka özel sağlık sektörünün kapıları açıldı. Ama bu uygulama yürürlüğe girdiğinde tam tersi bir durum söz konusu olacak. Fırıncılara 40 kuruşa mal ettiği ekmeği 30 kuruşa sattırabilir misiniz? Başbakan’ın konuyla ilgili olarak tam bilgilendirildiğini sanmıyorum. Özel sağlık kuruluşları verilen sağlık hizmetinin yüzde 15’ine sahip şu anda. Bizlerin önü kapandığında kamu hastaneleri bu yükü kaldıramayacak. Başbakan’ın buna müsaade edeceğine inanmıyorum. Kaldı ki bir süre sonra hastaneler yatırımlarının karşılığını alamayacağı için Çalışma Bakanlığı fiyatları yükseltmeye kalkacak, bu kez de bütçenin altından kalkamayacak. Mevcut durumun devamını istiyoruz. Rekabet gereği fiyatlar olması gerektiği yere oturacaktır zaten. Yasaya yüzde 20 gibi bir rakam konmasın, yetki Bakanlar Kurulu’na verilsin ve en azından yeri geldiğinde derdimizi anlatabileceğimiz bir merci olsun. Alınacak fark standart olacaksa 50 milyon dolarlık yatırım niye yapılsın ki? 1 milyon dolara aldığınız bir cihazla 100 bin dolarlık cihaz aynı fiyata hizmet veremez. Hastaların sağlığını, devletin bütçesini tehlikeye sokacak bir uygulama olur.’


Altuğ: Çalışma Bakanlığı da zorlanacak


ÖZEL Hastaneler Platformu Derneği Genel Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, uygulamanın özel sektörü yok edeceğini söyleyerek, şu uyarılarda bulundu: ‘Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatlar zaten geçerli ve yeterli değil. Fiyatlarda 4-5 yıldır değişiklik olmadı. Hastaneler fark ücreti adı altında katkı payı almak zorunda kalıyor. Sınırlandırıldığında ya bu fiyatlar yükseltilecek ya da sektör batacak. Uygulama Bakanlar Kurulu’na devredilsin. Bu haliyle yürürlüğe girerse özel sağlık sektörü maliyetini çıkarmak üzere daha çok hasta bakmak isteyecek; kalite düşecek, ona rağmen birçok kurum ayakta kalamayacak. Özeller çalışma Bakanlığı’na fiyatları artırması için baskıda bulunacak, sonuçta olan ülkeye ve halka olacak.’


Dar gelirliye özelde tedavi yolu açılıyor


Özel hastanelerin tepkisini çeken hastalardan alınacak fark ücretine % 20 sınırlama getirilmesi Meclis yolunda. Sınırlamanın hastaneleri dar gelirliye açacağı belirtiliyor


ÖZEL hastanelerin tepkisine neden olan hastalardan alınabilecek fark ücretinin en fazla yüzde 20 ile sınırlandırılmasına ilişkin düzenleme bu hafta Meclis gündemine geliyor. Sosyal Güvenlik Reformu içerisinde yer verilen bu düzenlemenin uygulamaya girmesiyle, özel hastanelerde hastalardan sosyal sigorta sisteminin karşıladığının dışında fahiş farklar alınmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Böylece sigortalı vatandaşların özel hastanelerden yararlanmasının maddi açıdan daha mümkün hale getirilmesi hedefleniyor. Ancak özel hastaneler yasayla kesin bir oran konularak sınırlama getirilmesinin hastaneleri maliyetler açısından hizmet veremez duruma sokacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı.

KANSERE ÜCRET ALINMAYACAK

HASTANELER
oranın Bakanlar Kurulu yetkisine bırakılmasından yana. Buna karşın sağlık hizmet bedellerinden alınacak farkın yüzde 20’yi aşmamasını sağlık sendikaları olumlu karşıladı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, özel hastaneler ayrıca kanser gibi ağır hastalıklarda tedavi ücreti almayacak. Yani, kanser hastası olan bir sigortalı vatandaş, SGK’yla antlaşması olan özel hastanelerden ücretsiz yararlanabilecek. Aynı zamanda özel hastaneler acil ve yoğun bakım hizmetlerinden yararlanan vatandaşlardan ücret talep edemeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapmayan özel hastaneler ise istedikleri fiyatla çalışmaya devam edecek.

‘HASTA MAĞDURİYETİ BİTECEK’

ÇALIŞMA
Bakanı Faruk Çelik, muayenelerden alınacak yüzde 20’lik oranı özel ve kamu hastanelerinin maliyetleri incelendikten sonra belirlediklerini kaydederken, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yüzde 20 farklık uygulaması için, ‘Hem özel sektör yatırımını etkilemeyecek, hem de vatandaşı mağdur etmeyecek bir düzenleme’ dedi. Bazı uzmanlar ise hastaların çoğunun sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğu için özel hastanelerin düzenlemeyi kabul etmeme riskini göze alamayacağını bildirdi.

HACER BAŞ

Bu haber toplam 1433 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim