• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Yüzme havuzlarına dikkat!

Yüzme havuzlarına dikkat!
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, yazla birlikte yüzme havuzlarındaki denetimlerini sıklaştırdı.

İşletmelerin bakanlığın genelgesinde belirtilen sıklıkta havuz suyu analizlerini yaptırmasını isteyen İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları da duş almadan havuza girmemeleri konusunda uyardı. İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Yüzme havuzları son yıllarda adeta hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Özellikle turizmin yaygın olduğu bölgelerde, yazlık ve kışlık sitelerde, villa, özel konutlarda ve okullarda yüzme havuzlarını görmek mümkündür. Geniş halk kitlelerinin yoğun bir şekilde kullandığı bu tesisleri, halk sağlığının korunması açısından denetlemek, kontrol etmek ve su numunesi almak bakanlığımızın yetkisi ve sorumluluğundadır. Bakımı, temizliği ve dezenfeksiyonu iyi yapılmayan yüzme havuzları bakteri kaynağı haline gelmekte ve pek çok hastalığa sebep olabilmektedir.

Bunların başında kolera, tifo, dizanteri gibi bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak, deri ve mide enfeksiyonları, çocuk felci ve hepatit gelmektedir. Sadece havuza duş almadan giren bir kişi bile 300-400 milyon bakteriyi suya bırakmaktadır. Ayrıca suya bıraktığı diğer kirlilikler de göz önüne alındığında su kalitesinin ve güvenliğinin ne denli bozulduğu daha iyi anlaşılmış olacaktır" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Bursa'da bulunan yüzme havuzlarının denetimlerini su numunesi alarak 12 ay boyunca düzenli olarak yaptıklarını anlatan Akan, "Sezonluk halka açık yüzme havuzlarının kontrolleri, 15 Haziran ile 15 Eylül tarihleri arasında her ay yapılmaktadır. Bunlara site havuzları, okul ve turistik tesislerdeki yüzme havuzları da dahildir. Ayrıca kapalı yüzme havuzlarının denetimleri 12 ay boyunca yapılmaktadır. Denetimlerimiz esnasında havuz suyunda, su dezenfeksiyonunda önemli olan pH'nin, suyu dezenfekte eden serbest klorun ve suda bulunmasını istemediğimiz ve insan sağlığını olumsuz etkileyen klorun ölçümleri yapılmaktadır. Havuzdan mikrobiyolojik ve kimyasal su örnekleri alınarak Halk Sağlığı Laboratuarında analizleri yaptırılmaktadır.

Denetimler esnasında yapılan ölçüm değerlerinde uygunsuzluk veya analiz sonuçlarının uygun çıkmaması halinde Bakanlığın genelgesinde belirtilen standartlara uygun hale getirilmesi için işletmeci uyarılmaktadır. İkinci kontrollerimizde uygunsuz bir durum tespit edilmesi halinde mevzuatlar çerçevesinde tesisin uygun hale gelinceye kadar faaliyeti durdurulur. Yapılacak genel bakım ve dezenfeksiyon işlemlerinden sonra tekrar numuneler alınır ve uygun çıkması halinde tesisin faaliyetine izin verilir. Havuzların ve havuz suyunun hijyenik olması için, işletmecilerin ve yüzücülerin uyması gerekli kurallar vardır" diye konuştu.

Akan, işletmecilerin dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Yüzme sezonu başlamadan filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisatında bulunan pompaları, filtreleri, dozaj pompalarını, eşanjörler, dozlama ünitelerinin bakımını mutlaka yaptırmalı. Filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisinin sürekli çalışmasını sağlamalı.

Haftada bir kez havuzu kullanıma kapatmalı, sirkülasyon sistemini ve filtrelerin bakımlarını, temizliklerini ve dezenfeksiyonlarını yapmalı. Havuz suyunu yılda en az bir kez boşaltmalı ve havuzu temizlemeli. Havuzda azami su seviyesi düştüğünde havuzun kullanımına izin verilmemeli. Havuz suyunda kullandığı kimyasalları uygun dozda ve uygun zamanda havuz suyuna vermeli ve Sağlık Bakanlığından izinli olmasına dikkat etmeli.

Bakanlığın genelgesinde belirtilen sıklıkta havuz suyu analizlerini yaptırmalı, ayrıca havuz suyunda; sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez serbest klor, bağlı klor ve pH değerlerine bakmalı, sonuçlarını denetim defterine kaydetmeli. Su analiz sonuçlarını halkın görebileceği bir panoya asmalı. İkaz levhalarını görünür yerlere koymalı. Yüzme havuzlarında mutlaka cankurtaran bulundurulmalı. Yüzücüler ise ikaz levhalarında yazılı bulunan kurallara dikkat etmeli ve uymalı. Duş almadan havuza girmemeli. Ayak dezenfeksiyon havuzunu mutlaka kullanmalı. Günlük kullanılan şort vs. giysiler ile havuza girmemeli, sadece yüzme amaçlı temiz şort veya mayo kullanmalı. Bone kullanmalı. Çocukların tuvalet ihtiyacı havuza girmeden önce giderilmeli. Duştan sonra tuvalete girmiş ise tekrar duş almalı".
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim