• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Yüzünün yarısı yandı devlet ödemedi Her estetik, estetik için midir?

Yüzünün yarısı yandı devlet ödemedi Her estetik, estetik için midir?
Muğla Fethiye’de 3 yaşındayken evlerinde çıkan yangında yüzünden yaralanan Havvanur Kazık (8), hayırseverlerin destekleri ile 5 yılda 28 ameliyat geçirdi.

Her estetik, estetik için midir?

Muğla Fethiye’de 3 yaşındayken evlerinde çıkan yangında yüzünden yaralanan Havvanur Kazık (8), hayırseverlerin destekleri ile 5 yılda 28 ameliyat geçirdi. Ancak Havvanur'un ameliyat çilesi bitmedi. Doktorların söylediğine göre yıl sonuna kadar dokuz ameliyat daha geçirmesi gerekiyor. Operasyonlar ileriki yıllarda da sürecek. Havvanur'un annesi Saliha Kazık kızının ölümden döndüğünü söylerken, "Sağlık karnemiz var ama bu ameliyatlar estetik kapsamına girdiği için devlet bunu karşılamıyor" dedi. Bu ve buna benzer pek çok olay ülkemizde gerçekleşiyor, hekimler bu tür olaylara 'tedavi olduğu için ameliyat ücretleri devlet tarafından ödenmeli' diyor; fakat hastalar 'ödeme yapılmıyor' şeklinde görüş veriyor. Dolayısıyla da akıllar karışıyor.

Yüzünün yarısı yandı devlet ödemedi

Böyle bir durumda yanıkların estetik ameliyatlarla düzeltilmesi tedavi kapsamına mı girer ve ücretleri devlet tarafından ödenir mi? Doğuştan meydana gelen estetik bozukluklarla ilgili kural ne? Her estetik, estetik için midir? Uzmanlar HABERTURK.COM'a konuştu.

GÜZELLEŞMEK İÇİNSE ÖDENMEZ

Gazete Habertürk Yazarı Ali TEZEL:

Eğer estetik ameliyatlar, tedavi amaçlıysa ve tıbbi bir gereklilik içeriyorsa devlet tarafından ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Normal şartlar altında, güzelleşmek için yaptırılan estetik ameliyatların ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmiyor. Tedavi için olan, tıbbi amaçlı, plastik cerrahi, estetik ve rekonstrüktif ameliyatlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmelidir.

HASTALAR HAVLU ATIYOR, SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARI KAZANIYOR

Op. Dr. Ziya ŞAYLAN:

Yüzünde bir doğuştan, yanık sonucu olan bir deformasyon olursa estetik ameliyat kapsamına değil tedavi kapsamına girer. Bu tür uygulamalar yapılmalıdır. Ama maalesef Türkiye'de hastalar önce itiraz ediyorlar, sonra davalarından vazgeçiyorlar. Böylece sosyal güvenlik kurumları kazanmış oluyor. Hastalar biraz uğraşırlarsa haklarını kazanırlar. Hastalar bu tarz olaylarda havlu atmasınlar, sonuçta böyle bir olay yanık sonucu meydana geldiği için sigorta kapsamına girer. Hangi mahkemeye giderlerse gitsinler haklarını alırlar ve devlet ameliyatların ücretlerini öder.

SGK ÖDEMELİ, BU TEDAVİ AMAÇLI BİR ŞEY

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği Kurucusu- Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ:

Bir hekim olarak, bir hasta gönüllüsü olarak görüş vermek isterim. Bir kişinin yüzünde bulunan yanık, estetik bir sorun olarak kabul edilmemelidir. Böyle bir durum kişinin sosyal, aile, iş, psikolojik hayatını etkileyebilir. Bu görüntü kişinin psikolojisini bozabilir. Bu bir sağlık sorunudur, öyle kabul edilmelidir. Sonuçta bu kişi estetik amaçla değil tedavi amacıyla ameliyat oluyor. Yüzünün fizyolojik yapısı bozulduğu için ameliyat oluyor. Bu tür masrafların kesinlikle SGK tarafından ödenmesi gerekmektedir. Masrafların ödenmesinin de hasta hakları kapsamına girdiğini söylemek isterim.

YASALARA GÖRE İKİ ESTETİK AMELİYAT VAR

Onarıcı estetik ameliyatlar:

Onarıcı estetik ameliyatlar fiziksel bir deformasyonu ortadan kaldırmak için yapılır ve tıbbi müdahale sayılır, hukuka uygundur. Örneğin, kepçe kulağın düzeltilmesi, saç ekilmesi, yanık bir yüzün onarılması vs. gibi.

Kozmetik ve güzelleştirici estetik ameliyatlar:

Daha güzelleşmek için yapılan bu ameliyatlar kişinin kendince algıladığı çirkinliğe bağlı olarak bir ruhsal rahatsızlığı ortadan kaldırmıyorsa, hukuka aykırı sayılır. Yani kişi bir uzvundan ötürü travmalar yaşıyorsa bu ameliyat hukuka uygundur. Tabii bu da bir ruh hekimi tarafından tespit edilmelidir. Yani bugün sıkça rastladığımız, sırf daha güzel görünmek için yapılan kalça, göğüs, burun vs. ameliyatlar hukuka aykırıdır.

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim