• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

YYÜ, kök hücre tedavisinde Türkiye'ye açıldı

YYÜ, kök hücre tedavisinde Türkiye'ye açıldı
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde yaklaşık 5 ay önce başlatılan kök hücre tedavisi sayesinde şimdiye kadar 25 hastanın ayakları ve çeşitli uzuvları kesilmekten kurtarıldı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde yaklaşık 5 ay önce başlatılan kök hücre tedavisi sayesinde şimdiye kadar 25 hastanın ayakları ve çeşitli uzuvları kesilmekten kurtarıldı.

Doğu Anadolu Bölgesinde yalnızca Dursun Odabaş Tığ Merkezi'nde gerçekleştirilen ve göbek yağı dokusundan alınan kök hücrenin zenginleştirilmesiyle uygulanan tedavi yöntemi, çeşitli uzuvlarına kesilme tanısı konulan hastalar için umut oldu.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sami Kunt ve ekibi tarafından uygulanan kök hücre tedavisi ile ampütasyon tanısı konularak ayaklarının kesilmesine karar verilen 25 hasta, tedavi edilerek sağlığına kavuştu.

Kısa süre önce başlanmasına rağmen kök hücre tedavisinde önemli başarılar elde eden merkez, Türkiye'nin çeşitli illerinden de hasta kabul etmeye başladı.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dolunay Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Anamur ve Artvin'den iki hastanın kök hücre tedavisi için merkezlerine başvurduğunu belirterek, farklı illerden de yapılan müracaatların, Van ve üniversite adına önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Artvin'den gelen hastanın kök hücre tedavisini gerçekleştirdiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını vurgulayan Odabaşı, şöyle konuştu:

"Burger adını verdiğimiz hastalık, tıbben nedeni iyi bilinmeyen ve tedavisi de bu anlamda kolay olmayan bir tür. Hastalığı genel olarak sigara içmeye bağlıyoruz. Bu hastalıkla ilgili tedavi anlamında çok fazla bir şey yapılamıyordu. Kök hücre tedavisini bu tür hastalar için uygun görüyoruz. Çünkü göbekten aldığımız yağdan elde edilen kök hücreleri yeni damar oluşumu için ayakların uygun bölgesine uyguluyoruz. Tedavi sonunda beklentimiz, ayak, parmak ve uzuv kaybının önüne geçmek. Başarılı bir tedavi oldu. Artık belirli periyotlarda kontroller olacak ve hastalarımızın ayaklarını kaybetmediğini birlikte göreceğiz."

Odabaşı, kısa süre önce başlamalarına rağmen 25 hastaya kök hücre tedavisi uyguladıklarına ve bunun iyi bir seri olduğuna dikkati çekerek, hastaların büyük bir bölümünün ortopedi servisi tarafından gönderilen ve ampütasyon tanısı konulan hastalardan oluştuğunu ifade etti.

Ekip olarak yürüttükleri çalışma sonunda başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve bunu duyan hastaların da tedavi için Van'a geldiğini anlatan Odabaşı, şunları kaydetti:

"Bize ortopedi servisi tarafından gönderilen hastalar genellikle ayaklarının kesilmesine karar verilen ve hangi seviyeden kesilmesinin sorulduğu hastalardı. Bu hastaların tamamına aynı işlemi yaptık ve sadece bir iki tanesinde küçük parmak kesikleri oldu. Ama büyük çaplı uzuv kaybı hiçbir hastamızda yaşamadık. Sevindirici olan bu tedaviyi Van'da yapmak. Mersin'den gelen hastalarımız da var. Bütün Türkiye'den buna benzer rahatsızlığı olan, ameliyat şansı kalmayan ve kök hücre tedavisi olan hastalarımızı kabul etmeye hazırız. Daha önce Van'dan İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e hastalar gidiyordu, bunu tersine çevirmeye başladık."

-Ameliyat için Artvin'den Van'a geldi

Artvin'den gelerek Van'da kök hücre tedavisi gören İsa Akgül ise daha önce Van'da böyle bir tedavi yapıldığından habersiz olduğunu ve internetten araştırma yaparken böyle bir imkanın olduğunu öğrendiğini dile getirdi.

Kök hücre tedavisiyle ayaklarının kesilmekten kurtarılacağını öğrendikten sonra doktorlarla irtibata geçtiğini vurgulayan Akgül, "Burger hastasıydım. Gelmeden önce ayağımın kangren olduğundan korkuyordum. Hocalara durumum hakkında bilgi verdikten sonra bana Van'a gelmem gerektiğini söylediler. Yapılan tetkiklerde ayağımın enfeksiyon kaptığını öğrendim. Tedavi oldum ve doktorlar şu anda her şeyin yolunda gittiğini söylüyor. Allah doktorlardan razı olsun" diye konuştu.

Akgül, daha önce müracaat ettiği bazı hastanelerde, "sigara içtiğin için sana kök hücre tedavisi uygulayamayız" diyen doktorlar olduğunu ve büyük bir karamsarlığa kapıldığını bildirerek, "Sağ olsun hocam bana sahip çıktı ve tedavimi üstlendi. Hepsine çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim