• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Zam yoksa ilaç yok" tehdidine Sağlık Bakanlığı resti

"Zam yoksa ilaç yok" tehdidine Sağlık Bakanlığı resti
İlaç şirketlerinin "Zam yoksa ilaç yok" tehdidine karşı Sağlık Bakanlığı rest çekti. Yönetmeliği değiştiren bakanlık, 'fiyat düşük' bahanesiyle piyasaya ilaç vermeyenin ruhsatını iptal edecek.

SAFURE CANTURK

Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut'un iskontoyu bahane ederek, "Kur farkı nedeniyle bazı firmalar düşük kaliteli hammadde alıyor. Problemli ilaç sayısı artıyor" sözleriyle gündeme oturan ilaç firmalarına Sağlık Bakanlığı'ndan tokat gibi cevap geldi. Bakanlık, şirketlerin "Zam yoksa, ilaç yok" blöfüne "Ben de senin ruhsatını iptal ederim" diye karşılık verdi. Firmaların Türkiye piyasasına ilaç sürmeme uygulamasını yaygınlaştırmaya başlaması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, "Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği"nde değişikliğe gitti. Yönetmeliğe, "İlaç firmalarının ruhsat verilmiş bir tıbbi ürünün ruhsatlandırıldıktan sonra üç yıl içinde fiili olarak pazara sunulmaması veya daha önce pazara sunulmuş olan ruhsatlı bir ürünün kesintisiz bir yıl boyunca pazarda mevcut olmaması" ifadesi eklendi. Buna göre, düşük ilaç fiyatlarını bahane ederek piyasaya sürmeyen şirketlerin ruhsatı iptal edilecek.

RESMEN AÇIKLANACAK

Bir firma ürününü pazardan kesintisiz 1 yıllık çekerse ruhsatı hemen iptal edilecek. Yeni düzenlemede ruhsatı iptal edilen firmaların Resmi Gazete'de yayınlanması da yer alıyor. Böylece, ruhsatı iptal edilen firma hemen kamuoyuna duyurulacak. Hükümetin, ilaç fiyatlarını düşürmek için global bütçe uygulamasında değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması üzerine bazı uluslararası firmalar ilacı piyasaya sürmemişti. Bu nedenle de hastalar zor durumda bırakılmıştı. Başta kanser ilaçları olmak üzere yüz binlerce hastanın sürekli kullanmak zorunda kaldıkları ilaçlar karaborsaya düşmüştü. Sağlık Bakanlığı ise ilaçları yurtdışından getirilmesi için karar almıştı.

NEZİH BARUT PARA İSTEMİŞTİ

Abdi İbrahim İlaç'ın patronu Nezih Barut da önceki gün yaptığı açıklamada zarar ettiklerini belirterek, "1.95 eurodan iş yapıyoruz. Her satılan ilaçta zarar ediyoruz. Bize ödenmesi gereken kur farkı ödenmiyor. Türkiye'de ilaç Hindistan'dan ucuz, herhalde Etiyopya'dan bile ucuzdur" demişti.

RUHSATI İPTAL OLAN DEŞİFRE EDİLECEK

Ruhsatı iptal edilen bir ürünün üretimi ve ithali tamamen durdurulacak. Dağıtımda ve satışta olan ürünler hakkındaki kararı, ruhsatı iptal gerekçesi dikkate alınarak bakanlık tarafından verilecek. Bakanlıkça ruhsatları iptal edilen ürünlerin isimleri, ruhsat sahibinin adı, soyadı ve ruhsat numaraları ile birlikte Resmi Gazete'de ilan edilecek. Yeni yönetmelikte ayrıca jenerik ilaç üretimi mevzuatı AB standartlarıyla eşleştirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim