• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Zayıflama ilaçları psikolojik bağımlılığa yol açabilir

Zayıflama ilaçları psikolojik bağımlılığa yol açabilir
Zayıf olmak ve ince görünmek uğruna yapmayacağımız şey yok...

BU ÜRÜNLER MUCİZE YARATMIYOR
ZAYIFLIK toplumda neredeyse hepimize empoze edilen çok önemli bir olgu haline gelmiş durumda. Zayıf olmak ve ince görünmek uğruna yapmayacağımız şey yok. İstiyoruz ki her şey çok çabuk değişsin ve zayıf olma hevesi gerçeğe dönüşsün. Oysa Obeziteyle Mücadele Derneği’nin yaptığı araştırma, zayıflattığı iddiasındaki ürünlerin mucize yaratmadığını gösteriyor. Üstelik içlerinde etkili kimyasal veya bitkisel destekleri barındıran bu ürünlerin doğru bir zayıflama programı içinde kullanılması halinde bile zayıflamadaki başarı oranının oldukça düşük olduğu görülüyor.

Eda Arduman’Klinik Psikolog

‘ZAYIFLAMADA HIZ VE SONUÇ ODAKLIYIZ
DAVRANIŞ Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Eda Arduman, “İnsanlar her şeyin kolaylaştığı bu dönemde sorunlarını hızlı bir şekilde sonuçlandırmayı tercih ediyorlar” diyor. Hız ve sonuç odaklı olma modern dünyanın bir gerçeği haline gelmiş durumda. Arzulanan bir durumu uğraşarak ve sabrederek gerçekleştirme düşüncesi giderek terk ediliyor. Sabretme yetisi azaldıkça, insan emek vererek kalıcı kilo verme yerine vücuttan su attıran bir ilaçla geçici zayıflamayı tercih eder hale geliyor. Oysa vücuttan atılan su geri alınıyor ve kişinin eski kilosuna dönmesi ile hayal kırıklığı yaşaması kesinleşiyor. Bu durum hem kişinin özgüvenini yıkıyor hem de kişiyi çaresizlik ve yalnızlık duygusu içinde gittikçe artan bir mucize bekleyişine itiyor

ŞİŞMANLIK ÖZGÜVENİ SARSIYOR
Eda Arduman’a göre obezitenin gerisinde psiko-biyolojik nedenler yatıyor. Bazı insanlar yemek yemeyi doyma değil bir yatışma aracı olarak görüyor. Bu kişiler için yemek, açlık hissini gideren bir eylem olmasının yanında sinir sistemi için de bir düzenleyici olarak algılanıyor. Bu nedenle zayıflama mücadelesinde doktorun yanında, diyetisyen ve bazen de psikoterapist bulunması gerekiyor.

Prof. Dr. Ziya Mocan

‘KİŞİ SORUNLARINI BÖYLE AŞIYOR’
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Zayıflama ürünlerinin içinde bulunan maddeler kişide doğrudan madde bağımlılığına yol açmaz. Örneğin kafein gibi maddelerin neden olduğu bağımlılık organik değil, psikolojiktir. Dolayısıyla, “Zayıflama ürünlerinin içinde bulunan kafein kişide organik bir bağımlılığa yol açar” düşüncesi yanlıştır. Ancak sorunları çözmede ilaca başvurma söz konusu olduğunda aspirin ve zayıflama ilacının birbirinden çok farkı olduğu söylenemez. Bu yolda kullanılan her ilaç, kişide psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Bu bağımlılık kişinin karşılaştığı zorlukları çözmesinde maddelerden yararlanma eğilimini artırarak, kişide madde bağımlılığı konusunda yatkınlığa yol açabilir.

Prof. Dr. Serap Semiz Pamukkale Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı

ÇOCUKLARDA ZORUNLU HALLERDE KULLANILMALI
ÇOCUKLUK çağında görülen obezite vakalarında temel tedavi, yaşamtarzı değişikliği olup, ilaç tedavisi tartışmalı bir konudur. Erişkin yaşta obezite tedavisinde kullanılan ilaçların, çocukluk yaş grubunda güvenilirliği ile ilgili uzun süreli takip çalışmaları yoktur. Ancak ergenlik döneminde ve sonrasında; yaşamtarzı değişikliğine rağmen kilo verilemiyor ve obeziteye bağlı ciddi tehlikeler oluşuyorsa bazı ilaçların uzman doktor kontrolü altında kullanılması gerekebiliyor.

ENSÜLİN DİRENCİ VARSA İLAÇ TEDAVİSİ
Çocuklarda ensülin direncinin, diyet ve egzersiz ile kontrol altına alınamadığı durumlarda ensülin duyarlılığını artıran ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Ancak çocuğun obezite tedavisinin başarılı sonuçlar verebilmesi için beslenme şeklini ve fiziksel aktiviteyi bir davranış biçimi haline getirmesi gerekiyor.


CEYDA ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3282 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim