• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Zentiva her yıl 15 molekül geliştirerek dünyaya sunacak

Zentiva her yıl 15 molekül geliştirerek dünyaya sunacak
Etkin ve uygun maliyetli ürünlerin geliştirilmesi için 13.6 milyon TL yatırım yapacak olan Zentiva, her yıl 15 yeni ürünün geliştirilip kullanıma sunulmasını hedefliyor.

Avrupa ilaç sektörünün lider firması sanofi-aventis Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Çek Cumhuriyeti kökenli eşdeğer ilaç kuruluşu Zentiva, Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden olan Lüleburgaz’daki tesislerini bir Ar-Ge üssüne çeviriyor.

Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan ile Zentiva Dünya Başkanı Rob Koremans, Zentiva’nın merkez ofisinin bulunduğu Prag’daki üretim ve AR-Ge tesislerinde şirketin Türkiye’de gerçekleştirdiği atılımları ve yatırım planlarını paylaştı. Zentiva’nın sanofi-aventis ile birleşmesinin ardından Türkiye’nin bir üretim üssüne dönüştüğünü söyleyen Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan, “Zentiva’nın, Türkiye’ye adım atmasıyla beraber ülkemizdeki en büyük üretim ve Ar-Ge merkezini yönetir duruma geldik. 2008 yılından itibaren güçlü ve tutarlı stratejik planlamamız sayesinde ciddi bir performans sıçraması kaydettik ve Zentiva’nın Türkiye’deki beklentilerini önemli ölçüde karşıladık” dedi.

Zentiva’nın Lüleburgaz’daki Fabrikası’nın, Sanofi-aventis Grubu’nun tüm dünyada sahip olduğu fabrikalar arasında, kapasitesine göre ilk üç sırada yer aldığını belirten Arslan “Lüleburgaz’daki Fabrikamız, üç vardiya bazında, yıllık 425 milyon kutu kapasiteye sahip. Tesislerimizde geçtiğimiz yıl 187 milyon kutu üretimi gerçekleştirdik. 59 eşdeğer ürünümüzle Türkiye pazarında yer alırken, hâlihazırda tüm pazarlar ve şirketler için de toplam 787 ürün çeşidi üretiyoruz. Geçen yıl satışlarımız 295 milyon TL’ye ulaşırken, sektördeki konumumuzu da sağlamlaştırmış olduk. Önümüzdeki yıllarda ise, Lüleburgaz tesislerimizden aldığımız güçle; Türkiye’yi üretimde mükemmellik merkezine çevirmeyi hedefliyoruz” dedi.

HER YIL PAZARA 15 MOLEKÜL

Ar-Ge çalışmalarının eşdeğer ilaç alanında da toplumun uygun fiyatlı ektin tedavilere ulaşması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Arslan, “Biz Zentiva olarak, sanofi-aventis Grubu’nun sahip olduğu Ar-Ge deneyimini ürünlerimize yansıtarak Türk toplumuna daha iyi hizmet vermek için çalışıyoruz. Bunun en büyük göstergesi ise, son olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından layık görüldüğümüz Ar-Ge merkezi sertifikası oldu. İlaç sektöründen sadece 4 firmanın Ar-Ge merkezi belgesi almaya hak kazandığı değerlendirme sonucunda Zentiva, Türkiye’de Ar-Ge merkezi olarak kabul gören tek çok uluslu firma oldu. İki yıl süreyle tüm Ar-Ge giderleri için vergi muafiyeti kazandık” diye konuştu.

Zentiva’nın Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar 79 molekül üzerinde çalıştıklarını aktaran Arslan, sadece 2011 yılında 15 patent başvurusu yapılmış olup bunlardan 5’inin tescil edildiğini dile getirdi. Şahin Arslan, benzer şekilde 4 faydalı model başvurusu gerçekleştirmiş olup, bunların 2’sinin tescil edildiğini ifade etti. Ar-Ge Merkezi’nde görev alan 70 kişilik ekipleri ile her yıl ortalama 15 yeni molekülü geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Arslan,” Bu aynı zamanda Türkiye’ye daha uygun tedavi çözümleri sunuyor olmak anlamına geliyor” dedi.

Zentiva’nın yıllık bazda Ar-Ge yatırımları 10 Milyon TL’nin üzerinde gerçekleşirken, 2011 yılında 13,6 Milyon TL’lik bir yatırım planlanıyor. Ar-Ge çalışmaları kapsamında ağızda eriyen tablet, çok katlı tablet, pelet/mikro pellet, kontrollü salım formülasyon ve üretim teknolojilerinin ağırlıklı olarak kullanımı doğrultusunda, katı, likid ve pomad formunda ilaç ürünleri geliştiriliyor.

45 ÜLKEYE İHRACAT

Ar-Ge’de sahip oldukları gücün ardında sanofi-aventis’in sahip olduğu Ar-Ge deneyimi olduğuna dikkat çeken Arslan, aynı zamanda ihracatta yakaladıkları başarının da kendilerine yol gösterdiğini dile getirdi. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl elde ettiğimiz başarıyla beraber, Zentiva, ‘İMMİB İhracatımızın Yıldızı Parlıyor’ listesinde, ilaç sektöründe ilk üç ihracatçı arasında yer aldı. Zentiva’nın Lüleburgaz’daki Fabrikası’ndan 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor ve 27 adet çok uluslu şirkete fason üretim yapılıyor. Bizim diğer fabrikalara bakıldığında öne çıkan noktamız, sadece Türkiye’nin değil; Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya denetimlerinden da geçmiş olmamızdır. Bu fabrikadaki teknoloji, sahip olunan sertifikalar ve insan gücü, Tesisin tüm dünyaya ilaç üretecek konumda bulunmasını sağlamaktadır. 12 ülkenin sağlık otoritelerince yapılan denetimleri başarıyla tamamladık.”

Sahip oldukları yetkinlikler sayesinde kalite standartlarının çok yüksek olduğu Japonya’ya da 2014 yılı itibariyle antibiyotik ihraç edeceklerinin altını çizen Arslan, Avrupa’nın yanı sıra, Asya, Kanada, Güney Amerika, Ortadoğu, Rusya ve Azerbaycan bölgelerine ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

Zentiva, 2011 yılında Avrupa, Asya, Kanada, Japonya, Ortadoğu, Rusya, Azerbaycan bölgeleri olmak üzere toplam 29 ülke için, yaklaşık 20 milyon adet antibiyotik flakonun üretimini, Türkiye’den yaparak ihraç edecek. Bu projenin yanı sıra Zentiva’nın, Türkiye’de ürettiği ürünleri toplam 45 ülkeye ihraç ederek ülkenin sağlık ihracatında öncü olduğunu belirten Arslan, Lüleburgaz tesislerine sanofi-aventis Grup olarak ciddi oranda know-how transferi yapıldığına ve farklı yeni ilaçların da üretimini bu tesislerde gerçekleştirileceklerine işaret etti.

İLAÇTA YEREL ÜRETİM

Zentiva olarak Türkiye’ye değer kazandırmaya devam edeceklerini söyleyen Şahin Arslan, Türkiye’yi ithalatçı ülke statüsünden de çıkarmak için çalıştıklarını aktardı. Lüleburgaz tesislerinin, tüm sanofi-aventis Grubu için yerel üretime geçilmesini mümkün kılacak bir tesis olduğunu kaydeden Arslan, Grubun lokal üretime geçiş çalışmalarının geçen yılın sonunda başladığını ve devam ettiğini belirtti.

2010 yılı öncesinde ithal edilen ürünlerin yüzde 95’inin artık Türkiye’de üretildiğini ifade eden Şahin Arslan, ithalden lokal üretime geçiş çalışması devam eden halihazırda 19 ürünlerinin bulunduğuna değindi. 2011 yılı ve sonrasında, toplam 21,5 milyon ambalaj ürünün üretiminin yerel olarak yapılması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1753 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim