• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Zorunlu Sevk'te çözüm için 2 adım

Zorunlu Sevk'te çözüm için 2 adım
SOSYAL Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SGGSS) ve 5510 sayılı Kanun kapsamında pilot il olarak İsparta'da başlatılan Aile Hekiminden Zorunlu Sevk Uygulamasında sorun yaratan maddelerin düzeltilmesine yönelik umut doğdu.

SOSYAL Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SGGSS) ve 5510 sayılı Kanun kapsamında pilot il olarak İsparta'da başlatılan Aile Hekiminden Zorunlu Sevk Uygulamasında sorun yaratan maddelerin düzeltilmesine yönelik umut doğdu.

Özellikle ilçelerde yaşayan halka büyük sorun yaşatan uygulama revize edilecek. Ayrıca ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin Zorunlu Sevk Zinciri kapsamından çıkartılması gündemde.
îl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Süleyman Önal, ilçelerde hastanelere şevksiz geçiş ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin kapsam dışı bırakılması konusunda çalışma yapıldığını söyledi. Kurban Bayramı tatilinde konuya ilişkin bilgiler veren Önal, sistemin revize edilmesi için çalışma yapıldığını kaydetti. Net olmamakla birlikte bu konuda kendilerinin duyum elde ettiklerini bildiren Önal, "En çok sıkıntı çektiğimiz ağız ve diş sağlığı merkezi ile ilçelerdeki hastanelere geçişler. Aldığımız duyumlara göre, bu konularda düzenleme yapılıyor. Yani İsparta'da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne hastalarımız aile hekiminden sevk almadan başvurabilecek, ilçelerde de aile hekiminden sevk almadan hastanelere gidilebilecek. Ama dediğim gibi bu şimdilik sadece bir duyum" dedi.
Kurban Bayramı öncesinde Sağlık Bakanlığı'ndan 4 kişilik uzman bir heyetin 2 gün boyunca uygulamayı yerinde incelediğini hatırlatan Sağlık Müdürü önal, bunun ışığında raporun so-nuçlanmak üzere olduğunu kaydetti. Proje sahibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yürütücü Sağlık Bakanlığı ve fînans boyutunda ise Maliye Bakanlığı'nın bulunduğunu kaydeden Önal, 3'lü zirve ile tüm detayların ele alınacağını kaydetti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üyelerine (eski Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandı-ğı) yönelik 3 Kasım 2008 Pazartesi günü İsparta'da başlatılan Aile Hekiminden Zorunlu Sevk Uygulamasında zamanlama ve altyapı konusunda çekincelerinin bulunduğunu kaydeden Önal, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim özellikle zamanlama ve altyapı konusunda çekincelerimiz oldu. Ama sistem zamanla oturacak. Genel olarak bakıldığmda sistem doğru. Yerinden tedavi hizmetini sunmak daha iyi değil mi?" Uygulama ile hastanın ve hastalığın merkezi aile hekimi oluyor. Eğer hasta bir başka hastaneye sevk edilecekse bunu aile hekimi belirliyor. Hatta uygulamanın daha ileriki boyutunda hastanın hangi hastaneye sevk edileceğini ve o hastaneden randevusunu dahi aile hekimi alacak. Bu hastanın sonuçlarmı ise tedavi edici merkez aile hekimine bildirecek."
Isparta'daki hastanelerde hasta sayısmm düştüğünü belirten Süleyman Önal, "Yüzde 35 oranmda bir düşüş var. Hatta bir hastanemizde bu oran yüzde 40 olarak gözüküyor. Ancak buna paralel olarak aile hekimine başvuran hasta sayısmda da artış oldu. İsparta'da bir aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 400'dür. Daha önce 40 hastaya bakan bir aile hekimi uygulama sonrası günde ortalama 70 hastaya bakıyor" dedi.

Sabah Akdeniz

Bu haber toplam 1746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim