• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

2 tl katılım payında dikkat edilecek hususlar !

Av.Bülent Özer

Tüsider adına tarafımca açılan dava sonucu yürütmesi durdurulan Özel Sağlık Kurumlarından 10 TL Katılım payı alınması uygulamasının , 2 Haziran 2009 tarihi itibari ile , gerek kamu gerek özel sağlık kurumlarında 2 TL olarak eşit bir şekilde uygulanacak olması memnuniyet verici olup , tüm sektöre hayırlı olmasını dilerim , ancak 2 TL olarak uygulanacak katılım payı hususunda dikkatinizi bazı konulara çekmek isterim.

Değerli müvekkillerim ve sayın ilgililer ;
 
Tüsider adına tarafımca açılan dava sonucu yürütmesi durdurulan Özel Sağlık Kurumlarından 10 TL Katılım payı alınması uygulamasının , 2 Haziran 2009 tarihi itibari ile , gerek kamu gerek özel sağlık kurumlarında 2 TL olarak eşit bir şekilde uygulanacak olması memnuniyet verici olup , tüm sektöre hayırlı olmasını dilerim , ancak 2 TL olarak uygulanacak katılım payı hususunda dikkatinizi bazı konulara çekmek isterim.
 
2 TL gibi düşük bir miktar belki bazı özel sağlık kurumları için hastadan alınmasına dahi gerek duyulmayacak bir meblağ olacaktır ! Ancak bu size çok pahalıya mal olabilecek bir miktar da olacaktır ! Bunu unutmamanızı tavsiye ediyorum. Neden mi ?
 
Öncelikle SGK’nın bu kadar kısa bir sürede 5510 sayılı kanun hükmüne uyarak katılım paylarını 2 TL ‘ de eşitlemesi düşündürücüdür ? (Herşeye şüphe ile bakmaya başlayınca , bu konuda şüpheli duruma gelmiştir) Umarız yeni sürpriz uygulamalar ile karşılaşmayız.
 
Konumuza dönecek olursak , bazı özel sağlık kurumlarının 2 TL katılım payını almaması durumunda aşağıdaki madde uyarınca , bir hasta için 10.000 TL , günlük en fazla 50.000 TL cezaya çarptırılması uygulaması değişmemiştir.
 
Yani ister 10 TL olsun , ister 2 TL olsun aşağıdaki ZEYİLNAME İLE GETİRİLEN DEĞİŞİKLİK UYARINCA BU CEZA HER AN UYGULANABİLİR !
 
Bir diğer husus , Sağlık Bakanlığı ve SGK , bundan sonra Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının üzerine çok daha sıkı bir şekilde denetimlerle gelebilir , bu konuda da dikkatli olmanızı öneririm , saygılarımla
 
Av.Bülent Özer
Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 229 20 76 - Faks : 0312 229 20 96
 
 
 
 
 
13.02.2009 tarihinde yayınlanan zeyilname ile ;
 
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN -ZEYİLNAME-1


2009 YILI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN SAĞLIK HİZMETİ SATIN ALMA SÖZLEŞMESİ 'ne 5.1.14 üncü maddesi eklenmiş olup , konu sözleşmesi olan tüm merkezleri çok yakından ilgilendirmektedir, değişiklik aşağıdadır.

5.1.14.- Sağlık Hizmeti sunucusunun SUT’ un (6.1) numaralı maddesi gereği almakla yükümlü olduğu muayene katılım payını almadığının tespiti halinde, günlük toplam 50.000,00.- (Ellibin) TL’yi geçmemek üzere, alınmayan her bir katılım payı için 10.000,00.- TL (Onbin),” maddeleri eklenmiştir.
 
Muayene katılım payları ve tahsiline ilişkin açıklamalar
 
EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİ VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER
ALINMAYACAK
SSK EMEKLİSİ VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER
ALINMAYACAK
BAĞKUR EMEKLİSİ VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER
ALINMAYACAK
DEVLET MEMURLARI VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUKLARI KİŞİLER
ALINMAYACAK
AKTİF ÇALIŞAN BAĞ-KUR MENSUBU VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER
2 TL ALINACAK
AKTİF ÇALIŞAN SSK MENSUBU VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER
2 TL ALINACAK
 
 
  1. Katılım payları sadece Acil dışındaki poliklinik muayeneleri için alınacaktır. Acil poliklinik hizmetlerinden katılım payı alınmamaktadır.
  2. Katılım payları sadece Özel Hastaneler, Özel Tıp Merkezleri ve Özel Dal Merkezleri’nde SGK adına hastalardan tahsil edilecek.
  3. Özel Poliklinikler’de yapılan işlemler için herhangi bir katılım payı alınması söz konusu değil.
  4. SGK adına tahsil edilen katılım payları için fiş veya fatura verilmesi gerekmiyor.
  5. Kurumların faturalama işlemlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil.
  6. SGK adına tahsil edilen katılım payları için belge niteliği taşıyacak imzalı bir evrakın kurumda bulunması uygun olacaktır.
  7. Özel Sağlık Kurumları tarafından SGK adına tahsil edilecek katılım payları, o dönem için gönderilen faturalardan SGK tarafından mahsup edilerek , mahsup edilen miktar kadar eksik ödeme yapılacaktır.
Bu yazı toplam 6441 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim