• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Güzel görünen cilt için beslenme önerileri

Diyet Köşesi

Güneşin kendini iyiden iyiye gösterdiği bu günlerde cilt güzelliği ön plana çıkıyor. Güzel görünen bir cilt herkes için önemlidir. Kullanılan bakım ürünleri ile beraber beslenme konusunda dikkat edilecek birkaç püf nokta ile güzel görünüm elde edilebilir.

Su

Vücudumuzdaki su miktarı azaldığında cilt kurur ve canlılığını yitirir. Nemini kaybeden ciltte kırışıklıklar, çatlaklar ve solgun renk meydana gelir. Bu durumla karşılaşmamak için günde en az 10 bardak su içimi alışkanlık haline getirilmelidir. Bunun yanında çay, kahve, kafein içeriği fazla olan vücuttan su atıcı besinlerin tüketimine de dikkat edilmelidir.

Omega-3 Yağ Asitleri

Sağlıklı yağ çeşitlerinden biri olan omega-3 yağ asitleri, zararlı ışınlara karşı cildi korur. Ciltte kanser oluşumu riskini azaltır. Ayrıca cildin sağlığını ve elastik yapısını korur. Derin sularda yaşayan balıklar, keten tohumu ve keten tohumu yağı, ceviz, semizotu omega-3 kaynaklarıdır. Ayrıca kapsül şeklinde takviye olarak ta alınabilir.

C Vitamini

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, cildi zarar veren etkilere karşı korur. Cilt rengini canlandırır, sivilce, kuruluk gibi cilt sorunlarının önüne geçer, yaşlanma etkilerini azaltır. Limon, avokado, ıspanak, havuç, kivi, elma, portakal, greyfurt, domates, sivri biber, kapya biber, salatalık, kuşburnu, karnabahar, çilek, maydanoz, dereotu, kırmızı lahana gibi besinlerden günlük C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.

Protein

Kırmızı et, yumurta gibi kaliteli protein, çinko, demir içeren et çeşitleri cilt sağlığı açısından önemlidir. Haftada en az 2 kez, sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilerek tüketilmelidir.

Ananas

Ananasta bulunan Bromelain adlı enzim ciltte biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak cildin pürüzsüz görünümünü sağlar. Ciltteki ödemleri temizler, kırışıklıkları azaltır, cildi nemlendirir.

Maydanoz

İçerdiği bol miktarda C vitamini ile cildi onarır ve tazeler. Kollajen üretimini uyarır ve hücre yenilenmesini destekleyerek kırışıklıkları azaltır. Ciltte biriken ödemi atılmasını sağlar. Çiğ şekilde yenerek veya yüze maske yapılarak bu etkilerinden yararlanılabilir.

Taze Meyveler

Baharın gelmesiyle satışa sunulmaya başlayan rengarenk yaz meyveleri cildin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden zengindir. Antioksidan olan A ve C vitaminleri, nemlendirici etkisi olan E ve B vitaminleri çeşitlilik sağlanarak tüketildiğinde meyvelerden karşılanabilir.

Yeşil Çay

Antioksidan içeriği yüksek olan yeşil çay, ciltte leke oluşumunu önler. Cildin elastik dokusunu iyileştirerek sarkmayı ve yaşlanmayı azaltır.

Rafine Besinlere Dikkat!

Beyazlatma işlemi gören ve tüm besleyici değerlerinden uzaklaştırılan un, şeker gibi besinler cildin yaşlanmasını destekler. Bu besinler yerine B vitaminlerinden zengin olan tam tahıllı ürünler tercih edilmeli, mümkün olduğunca beslenmede şekere yer verilmemelidir. Vücudun şeker ihtiyacı doğal olarak bulunan meyvelerden karşılanabilir.

Fazla Tuz Çabuk Yaşlandırır!

Fazla tuzlu beslenme vücudun su tutmasına neden olur. Ödemli olan cilt daha kısa zamanda yaşlanma eğilimi gösterir ve sarkar. Günlük 4-5 gram tuz (1 silme çay kaşığı) sağlığımız için yeterlidir.

Fazla Kilo

Sürekli kilo alıp verme döngüsünde olmak cildin sarkmasına neden olur. Yağlanma sonucu gerilmiş ve çatlamış ciltte, bir de bu döngü içinde ise düzeltilemeyen çatlaklar ve lekelenmeler oluşur. Bunlara ortam hazırlamamak adına ideal kilo korunmalıdır. Bunun için öğün düzeni sağlanmalı ve haftada en az 4 gün spor yapılmalıdır.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Bu yazı toplam 4186 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim