• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

İlk Hastane Dedektifinin Not Defteri!

Av.Bülent Özer

Yıl 2003 büyük bir şehirde, bir devlet hastanesindeyiz, saat sabahın 05.00’i, hava soğuk, DEVLET HASTANEMİZE bu saatte gitmemize rağmen kuyruk nerdeyse 150 KİŞİ, yaşlı insanlar soğuktan tir tir titriyorlardı, sıcak bir çay bulma umuduyla sağa sola bakan insanların karşılarında ise, buz gibi insanlar duruyordu!..

Nihayet sıra yaklaştıkça bağırıp çağıran hemşirenin sesini duyar olmuştum, Allah’ım ne mutlu anlardı! sıra bana yaklaşıyordu! Hemşire hanım vatandaşa “SIRAYA GEÇ!, SIRANI BEKLE! SADECE SEN Mİ VARSIN BEKLEYEN! TABİ BEKLEYECEKSİN! GİT İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET! SİZİNLE Mİ UĞRAŞMAK İÇİN BURDAYIZ!” derken, umutlarım daha da çoğalmaya başlamıştı, çok az kalmıştı artık sıramın gelmesine!

Nihayet sıra bana gelmişti, hemşire kızımıza karnemi uzattım, aldı ve yüzüme sert sert baktı, şikayetlerimi sordu, Allah razı olsun! daha sonra o asık suratıyla “GEÇ ŞURDA BEKLE” dedi. !

O  ne güzel andı benim için, henüz sabahın 06.30’u olduğundan doktor bey uyuyordu tabiî ki, doktor beyi rahatsız etmek çok ayıp olacağından, beklememiz gerektiğini çok iyi biliyorduk! …

Yıl 2007 olmuştu, gene rahatsızlanmıştım, hangi hastane ya da tıp merkezine gitsem diye düşünmeye başladım!

 
Yakınımızdaki Özel bir Tıp Merkezi çok iyi kadroya sahipti, ama ne olur ne olmaz diyerek biraz daha uzaktaki devlet hastanesine gitmeyi düşündüm, sonra aklıma eski günler geldi! “Ya sırada beklersem? ya azarlanırsam? ne gerek var, biraz yakınımda Özel bir hastane var, 3-5 kuruş fazla veririm oraya giderim, sağ olsun devletimiz bizlere sağlık konusunda çok büyük bir hizmet getirdi ve bizleri o eski çilelerden kurtardı” geçekten de helal olsun şu hükümete, nasıl başardı? ben bile oyumu sırf sağlık reformu yüzünden verdim!” diye geçirdim içimden!


Ve atladım dolmuşa, gittim özel hastaneye, aman Allahım! kapıda karşılandım, güler yüzlü kızlar, görevliler etrafımda pervane, hoş geldiniz? nasılsınız? neyiniz var? lütfen buyurun oturun, yorulmayın!” şeklinde karşılanmıştım. Yani niye daha önce hastalanıp da Özel bir Hastaneye gelmedim? diye içimden hayıflanmadım desem yalan olur. Muayene olduğum doktor, sağ olsun benle o kadar güzel ilgilendi, sorunlarımı dinledi, ilaçlarımı verdi ve beni çok mutlu bir şekilde yolcu etti ki, çıkışta FARK ÜCRETİ DENİLEN KÜÇÜK BİR MİKTARI SEVE - SEVE ÖDEDİM!, ama helal olsun dedim içimden, devletimiz bizlere ne güzel imkanlar getirdi, helal olsun o paraya…”


Yıl 2009; sağdan, soldan sağlık sisteminde bir şeylerin değiştiğini duyuyorum, ama Allaha şükür iyiyim! devletimiz özellere bazı şeyleri kısıtlıyormuş, ben anlamam tabi onlardan, büyüklerimiz bilir!


Tarih 14 EYLÜL 2009 BİR GAZETE HABERİ OKUYORUM; Hastane dedektifleri geliyor. Sağlık Bakanı Akdağ, hastanelere alınacak 7 bin dedektifi anlattı. 'Gözlemci' denilen gönüllü dedektifler hastane, hastane dolaşıp, eksiklikleri bakanlığa rapor edecek. Kimliklerini açıklamaları kesinlikle yasak olacak.

Nerden nereye geldik diye düşünüyorum! Neden böyle olduk? Bundan çok kısa bir süre öncesine kadar kuyruklarda beklediğimizi ne çabuk unuttuk! Annelerimiz, babalarımız, dedelerimiz kuyruklarda vefat ediyorlardı, sabahın köründe hastanelerde çile çekiyorlardı, sistemi değiştirmek isteyen hükümet çok iyi niyetle baz şeyleri değiştirmek istedi ve çok da güzel gidiyordu.

Ancak ne oldu? Ne oldu da bu sistem yürümedi? Düşünmeye başladım! Yan komşum hayatında belki hiç hastaneye gitmezken, özeller açılınca haftada 5 defa özel tıp merkezlerine, yetmeyince özel hastanelere gitmeye başladı, gözlemlerim diğer komşularında aynı şeyleri yaptığı yönündeydi!


Artık saçı, kaşı ağrıyan özele gitmeye başladı, bunu gören bazı uyanıklar, bunu bir fırsat olarak görmeye başladı her halde ki, bizim mahallede 1 olan tıp merkezi sayısı 5’e çıktı, ilimizdeki özel hastane sayısı 1 iken 6 oldu, Türkiye geneline aklım ermediğinden onları düşünemiyorum artık!!!


Duyduklarıma göre bu nimetten faydalanmak isteyen kötü insanlar türemiş, benim gittiğim özel tıp merkezleri ve hastaneler çok dürüsttü, ama gördüğüm, duyduğum kadarıyla bu durumu çok suistimal edenlerde varmış! Yazıktır! günahtır diye geçirdim içimden!


Bu hizmeti çok dürüst sunan hastane ve merkezlerimiz var, bu hastaneler insanlarımıza gerçekten çok iyi sağlık hizmeti sunuyor, devletimizde bu hizmet karşılığında ödeme yapıyor, ne olur yapmayın, suistimal etmeyin, bu ülke hepimizin, siz de kazanın, biz vatandaşlarda sağlık hizmetimizi sizler sayesinde kusursuz alsın! ancak ne yazık ki, yaptığınız suistimaller yüzünden kendi kazdığınız kuyuya düşmeyin!


Bugünkü haberi VE ESKİ NOT DEFTERİMİ OKUDUKTAN SONRA, ARTIK BENDE “HASTANE DEDEKTİFİ” OLMAYA KARAR VERDİM! ARTIK KARAR SİZİN! YA İÇİNİZDEKİ ÇÜRÜKLERİ AYIKLAYACAKSINIZ, YA DA DEDEKTİFLER GÖREVDE OLACAK!


SADECE BİR VATANDAŞ

Bu yazı toplam 2691 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim