• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Merkezi radyoloji bilgi yönetim sistemine geçiliyor

Sizden Gelenler

Ülkemiz yurt çapında radyoloji bilgi yönetim sistemine geçiyor. Tüm radyolojik görüntüler tek merkezde toplanarak, ülkenin her yerinden hastaların tetkik sonucuna ulaşılması hedefleniyor. 'Merkezî Tıbbi Veri Arşivleme, Raporlama ve İstatistik projesi ile aile hekimlerinin tüm devlet ve üniversite hastanelerindeki radyolojik görüntülere erişim imkanı sağlayacak olan sistem, ülke çapında olması dolayısıyla da dünyadaki ilk örneklerden birisi olacak. Bu sayede hekim, hastanın daha önce yaptırmış olduğu bir ultrason, röntgen, MR, BT, anjiyo gibi radyolojik tetkik sonuçlarını bilgisayar üzerinden görebilecek. Sistemin alt yapı ve güvenliğini Türk Telekom üstleniyor.

image1.png

Pacs sistemini kullanarak radyoloji sonuçlarına ulaşarak, hastanın aynı tetkiki tekrar yaptırmak zorunda kalmaması; doğru teşhis konulmasını sağlayıp, gereksiz radyasyon almasını engellemektedir. Aynı zamanda sağlık maliyetinin azalmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlanacak olması da büyük ve heyecan verici bir gelişmedir.

Şimdilik, Ankara ve İstanbul'daki Üniversite ve devlet hastaneleri bu sisteme başlayacaklar, ileride ülke genelinde özel hastaneleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor. Hastane bilgi sistemleri (HBYS) yazılımları da bu proje ile birlikte köklü düzenleme ve yenilikler yapmak durumda olacaktır. Pacs adı verilen radyolojik görüntüleri depolamak için yazılmış sistemleri, ellerindeki cihazlar ile entegre ederek, tüm radyolojik görüntüleri pacs sunucularında hastane içerisinde saklamak ve merkez sunucularına göndermek durumundadırlar. HBYS sistemlerini pacs sistemleri ile entegre etmek, gerekli veri depolama donanımlarını kurmak ve cihazlarının dicom* lisanslarını almak zorundadırlar. Görüntüleme merkezi kuracak olan hastanelerin dicom lisansları alınmış cihaz almaları ileride yaşanacak sıkıntıların önüne geçecektir. HBYS sistemlerini yeni kuracak olan kurumlar için artık pacs sistemi veya pacs entegrasyonu olmayan yazılımlar işlevselliğini yitirmiş olacaktır. Deha HBYS geliştirme ekibi olarak “Deha Pacs” modülünü de HBYS sisteminin bir parçası olarak müşterilerimizin beğenisine daha şimdiden sunmanın mutluluğunu yaşamaktayız.

Herkes için Sağlık dileklerimizle.

* DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) standardı, tıbbi görüntü ve bu görüntüye ilişkin bilginin iletimi için geliştirilmiş ve şu anda en yaygın olarak kullanılan bir endüstri standardıdır. DICOM görüntü formatı, siyah beyaz görüntüde 16 bit gri düzeyi destekleyerek görüntüleme cihazlarından elde edilen sonucun sağlıklı görüntülenmesini sağlar. DICOM yalnızca görüntü verisini değil, görüntü parametrelerini (Hasta pozisyonu, görüntü, kesit aralığı, pozlandırma parametreleri vs.) de içerir. Görüntüleme cihazı alındığında veri aktarabilme özelliğinin yani dicom lisansının olması gerekmektedir.

Deha seri 5 Geliştirme ekibi

Bu yazı toplam 11424 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim