• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Muayenehanelere de goz dikildi!

Sizden Gelenler

Ben bir uzman meslektasiniz olarak sesimi duyurmaya calisiyorum. Yillarca devlet hastahanesinde calistiktan sonra bir muayenehane acabildim. Muayenehaneme gerekli arac gereci alirken cogunuz gibi ufak ben vs. cikartma vs. gibi islemler icin kucuk bir cerrahi seti, koter aleti, bir de ikinci el bir epilasyon ve cilt lekeleri icin kullanilan lazer cihazi aldim.


Fakat 15 Eylul 2008’de Saglik Bakanliginin cikardigi Ayakta Teshis Tedavi Yonetmeligi ve bu konuda baslayan tartismalar ile saskinliga ugradim..
Bakanlik ilk defa muayenehaneleri de bu yonetmelige dahil etmis ve muayenehaneyi cerrahi ve girisimsel tibbi islemlerin yapilmadigi isyeri olarak tarif etmisti. Saglik mevzuatimizda cerrahi ve girisimsel islemler tarif edilmediginden dolayi da bunlarin daha sonra cikacak bir teblig ile aciklanacagi ekleniyordu.
Aradan aylar gecti fakat bu teblig yayinlanmadi;  bu arada Danistaya acilan davalar sonucu yonetmeligin bu maddesi usul yonunden iptal edildi cunki bu hususlarin teblig degil yonetmelikte belirtilmesi hukuki zorunluluktu.
Bakanliktan gelen cok kesin bilgilere gore bu engelin asilmasi icin yakinda cikarilacak ek yonetmelik ile tum cerrahi ve girisimsel islemlerin muayenehanelerde gerceklesmesi engellenecek.
Ben bir Plastik Cerrahi uzmani olarak ben eksize edemeyecegim, koterizasyon yapamayacagim, leke gidermek veya epilasyon amacli olarak aldigim lazer cihazini dahi kullanamayacagim. Bir cok brasta da benzer sorunlar olacak, mesela glob vesical ile gelen hastaya muayenehanede sonda takilamayacak, basit bir kesiye Genel Cerrah sutur atamayacak vs. Yani ne Avrupa Birliginde ne de dunyada gorulmus tuhaf bir yasaklama !
Tum bunlara karsin ise belki de muayanehanemizi paylastigimiz bir dishekimi ise muayenehane kosullarinda cene kemiginde cerrahi girisim yapabilecek, implant uygulayabilecek, lokal anestezi yaparak dis cekebilecek ...
Bakanligin bu acayiplikleri hayata gecirme kararliliginda oldugu maalesef biliniyor. Ben yaparim, ne bilecekler muayenehanemde ne oldugunu diye umursamayanlar olabilir ama en ufak bir sorun halinde nasil suclanacaginizi, teshir edileceginizi dusununuz, en azindan yillarimizi verdigimiz meslegimizi neden boyle bir kanunsuzluk stresi halinde yapmak zorunda kalalim ki?
Bakanligi hatadan donmeye, meslek orgutlerini ise gecikmeden konuya onem vermeye davet ediyorum.

Bu yazı toplam 1810 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim