• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastaneler SGK ile olan sözleşmelerini neden iptal edemiyor?

Av.Bülent Özer

Özel  hastaneler SGK ile olan sözleşmelerini neden iptal edemiyor?

SGK ile sözleşmesini feshedebilmeye cesareti olan kaç özel sağlık kurumu var?

Soruyorum kaç özel hastane yada tıp merkezi (artık dal merkezlerini düşünemiyorum bile) “yeter artık ben ne SGK ile ne de Sağlık Bakanlığı’nın her gün değiştirdiği yönetmeliklerle uğraşmak istemiyorum, bu sözleşmeyi feshedeceğim” diyebiliyorsunuz?

Beni arayan her Özel Hastane, Özel Tıp merkezi “SGK, bize  Sözleşmenin şu şu maddesine istinaden 100.000,00 TL ceza kesti ne yapayım? SGK Sözleşmenin şu şu maddesine istinaden 500.000,00 TL ceza kesti ne yapmalıyız? veya müvekkilim dernekler “Sağlık Bakanlığı her gün yönetmelik değiştiriyor dava açalım mı? Ne yapalım? ” diye sorular yöneltiyor!

SGK ile sözleşmesi olan özel sağlık kurumlarının SGK mensubu vatandaşlarımıza verdiği sağlık hizmetlerinin karşılığı olan hak edişlerinden hemen her dönem neredeyse yüzbinlerce lira kesinti yapılıyor!

Konuştuğum bir çok Özel Hastane yetkilisi “Tamam haklıyız ama dava açarsak SGK’yı ya da Sağlık Bakanlığı’nı karşımıza alırız, o zaman SGK ya da Sağlık Bakanlığı bir müfettiş yollarsa daha da canımıza okur, en iyisi sineye çekmek” diyerek haklı olduğu halde hakkını aramaktan korkar hale gelmiş durumda ve çoğu hastane ya da tıp merkezi SGK tarafından kesilen cezalara veya SGK’ya göndermiş olduğu faturalarındaki kesintileri sineye çekerek haklarını aramaktan korkmaktadırlar.

Peki şimdi soruyoruz! madem SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu haksız uygulamalara bu kadar itiraz ediyorsunuz, bu kadar rahatsızsınız! Neden SGK ile olan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmelerinizi iptal etmiyorsunuz? Neden hala kuzu kuzu SGK ve Sağlık bakanlığı ne buyurursa kabul edip sonra da bağırıp çağırıyorsunuz?

Neden şunu söyleyemiyorsunuz! “EY SGK!  senin mensubun olan vatandaşın neredeyse % 80’ine ben sağlık hizmeti veriyorum vatandaş aldığı sağlık hizmetinden memnun, ama bize ödediğiniz ücret zaten kuş kadar, hastanenin hiç bir giderini karşılamıyor, istediğimiz fark ücretini de alamıyoruz, yakın zamanda GLOBAL BÜTÇE UYGULAMASINA GEÇİLECEĞİ DUYUMLARI DA ALDIK, BİZ ARTIK ÖNÜMÜZÜ GÖREMEZ HALE GELDİK! HELE SİZ SGK TARAFINDAN KESİLEN CEZALAR VE FATURALARIMIZDAKİ HAKSIZ KESİNTİLER CANIMIZA OKUDU YETER ARTIK DURUN BU KADAR DA FAZLA! BEN ARTIK SİZİNLE OLAN BU TEK TARAFLI SÖZLEŞMEYİ İPTAL EDİYORUM! BEN HAKLIYIM” DİYE NEDEN DEMİYORSUNUZ? DİYEMİYORSUNUZ?

Demek ki bir tarafta sağlık hizmetini sunan kesim, yani siz özel sağlık sektörü var, bir tarafta da sağlık hizmetinin bedelini ödeyen taraf, yani SGK var! Sağlık hizmetini sunan özel kesim her şeye itiraz ediyor, her şeye karşı çıkıyor, hiçbir şeyden memnun olmadığını söylüyor ama her ne hikmetse SGK tarafından önüne konulan “SGK Özel Sağlık Kurumlarından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesini” kuzu kuzu imzalıyor, Sağlık Bakanlığı’nın değiştirdiği her şeye her yönetmeliğe karşı çıkıyor, ama iptal ettirmek için bir çaba sarf etmiyor, sadece böyle olmaz şöyle olmalı gibi kendi kendine toplantılar düzenliyor toplantılarda ahkamlar kesiyor! Ama sonuçta SGK ve bakanlığın oluyor!

(SGK veya Sağlık Bakanlığı’nın yerinde olsam böyle düşünürdüm, hiç kusura bakmayın!)

Siz Özel sağlık Sektörüne SGK veya Sağlık Bakanlığı olsam şunu sorardım! “Yahu kardeşim işine gelmiyorsa bu sözleşmeyi neden imzalıyorsun? Sana bu sözleşmeyi ben mi zorla imzalatıyorum!  Sözleşme Madem işine gelmiyor neden imzalıyorsun?

Sağlık Bakanlığı olarak da yine sorum şöyle olurdu! “Bak kardeşim ben istediğimi yapıyorum, istediğim kanunu, yönetmeliği v.s çıkarıyorum, sen de paşa paşa bunlara uyuyorsun ve sadece orda burda kendi düzenlediğin toplantılarda bana karşı veryansın ediyorsun , basına demeçler veriyorsun ,  ama gene benim dediğimi yapıyorsun , gel bunu ya kabul et ya da sen yoluna ben yoluma , işine gelirse ! “ diyor mu demiyor mu? Evet açıkça söylüyor !

Burada şu soru akla geliyor? Burada Kim haklı Kim Haksız?

SGK bir sözleşme hazırlıyor ve sizin önünüze koyuyor , sözleşmeyi okuyorsunuz , hukukçularınıza danışıyorsunuz ve “yahu böyle sözleşme mi olur? çok ağır yaptırımları var bunlara uymazsam SGK canıma okur “ diyorsunuz , bunu biliyorsunuz , görüyorsunuz ve bunları bilmenize rağmen sözleşmeyi imzalıyorsunuz !

Sonra SGK 50-100 bin TL ceza kesince böyle sözleşme mi olur? Bu nasıl büyük bir haksızlık diyorsunuz !

(Allahtan hukuk düzenimiz güvenilir ve sağlamda , Sözleşme dolayısıyla uygulanan cezalara karşı açtığım davalar sonucunda kesilen milyonlarca TL cezanın uygulanması iptal edildi , Yoksa vay halinize ! )

Sonuç olarak siz sayın özel Sağlık Kurumları ; SGK size zorla sözleşme imzalatmıyor , siz bunu baştan kabul ettiğinizi beyan ederek imzalıyorsunuz , Sağlık Bakanlığı da istediği kanunu , yönetmeliği , tüzüğü , genelgeyi v.s çıkarmakta özgür ve çıkarıyor !

Bu durumlara karşı diyelim ki SGK sözleşmesini imzalamadan hastaneniz kesinlikle ayakta duramayacak ve SGK mensubu hastalardan gelecek ödeneklere güvenerek sözleşmeleri metazori imzaladınız , Sağlık Bakanlığının düzenlemelerine de harfiyen zorunlu olarak uyacaksınız !

SGK sözleşmesindeki ve Sağlık Bakanlığı uygulamalarındaki ağır şartlarında düzelmesini istiyorsunuz ! Ama kimseyle karşı karşıya gelmeden ve davalık olmadan ! Neler yapılabilir peki ! En baştan birlikte hareket etmeniz şart ! Öyle değil mi?

O ZAMAN NEDEN BİRLİKTE HAREKET ETMİYORSUNUZ?

SGK İLE SÖZLEŞMESİ OLAN BÜTÜN ÖZEL HASTANELER VE ÖZEL TIP MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN TÜM PERSONEL (HEKİMLER-HEMŞİRELER, TEMİZLİKÇİLER V.S) FARZEDELİM Kİ BİR GÜN İÇTİKLERİ SUDAN YA DA YEDİKLERİ YEMEKLERDEN DOLAYI RAHATSIZLIĞINDI VE HEPSİ ÜÇ GÜN-BEŞ GÜN RAPORLU OLDUKLARINDAN DOLAYI İŞE GELEMEDİLER ! BU DURUMDA  ÜÇ – BEŞ  GÜN BOYUNCA SAYIN  SGK MENSUBU VATANDAŞLARIMIZA DA ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINCA  SAĞLIK HİZMETİ SUNULAMAZSA TÜRKİYE’NİN HALİ NE OLUR? ALLAH KORUSUN ŞİMDİYE KADAR BÖYLE BİRŞEY OLMADI ,  UMARIZ BUNDAN SONRA DA OLMAZ !!!  (ANCAK EN KÖTÜYÜ DE DÜŞÜNMEK GEREKLİ DEĞİL Mİ? )

Devlet hastanelerindeki yığılmayı , kargaşayı ve böyle bir durumu düşünmek dahi istemiyorum , acil servisler , ambulanslar üniversite hastaneleri v.s ,  Aman siz siz olun , Personelinizin içtiği suya , yediği yemeklere dikkat edin ! Saygılarımla.

 

Av.Bülent ÖZER

Bu yazı toplam 9669 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim