• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Özel Hastanelerde İstirahat Raporları

Yaşar Kaya

Özel Hastanelerde İstirahat Raporları ve Hastaların İstirahat ve İstirahat Ücretlerinin Ödenmesi İşlemleri:

İstirahat Raporları; Hekimin hastanın son durumunu belirtir antetli kağıda veya hastanenin özel raporlar için düzenlenmiş koçanlara 1-20 gün arası istirahat verilen raporlar veya 10+10 olarak verilen İş Göremezlik Belgeleridir.

Bu raporlar SGK Anlaşmalı Özel Hastanelerde verilirse İş Göremezlik Belgesi Düzenlenerek verilen raporlardır. SGK Anlaşması olmayan Özel Hastanelerde ise yukarıda bahsettiğimiz gibi antetli kağıda düzenlenen istirahat raporlarıdır.

Bu iki düzenlenen raporda ki fark ise biri SGK Anlaşmalı Özel Hastaneden alınmış (İş Göremezlik Belgesi) istirahat raporu, diğeri ise SGK Anlaşması olmayan Özel Hastaneden alınmış (İstirahat Raporu) istirahat raporudur.

SGK Anlaşmalı Özel Hastaneden aldığımız raporda kullandığımız istirahatın ücreti SGK tarafından ödenmektedir.

SGK Anlaşmasız Özel Hastaneden aldığımız rapor ise sadece istirahat süresi geçerli olmakla birlikte verilen istirahat süresinin ücreti ödenmemektedir.  İstirahat İzin olarak geçerli fakat izin süresi için ücret ödenmemektedir.

SGK Anlaşmasız bir hastanede herhangi bir bölümden istirahat raporu almış olan hasta, izin süresinin ücretini alabilmek için mecburen SGK Anlaşmalı başka bir hastaneye tekrar başvurarak elinde tedavi olduğu hastaneden almış olduğu raporu iş göremezlik belgesine çevirmek için muayene olmak zorunda kalmaktadır. Buda hastanın tedavisini olumsuz etkilemektedir.

Burada SGK ve Sağlık Bakanlığının atladığı çok önemli bir konu vardır. Bu konu ise hastanın hastane ve hekim seçme özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Hasta haklarına aykırı bir düzenleme uygulanmaktadır. Hasta SGK Anlaşmasız bir hekim veya hastaneden aldığı izinin ücretini alamamaktadır. Böylelikle hekim ve hastane seçerken SGK Anlaşmalı bir hastane ve hekim seçmek zorunda bırakılmaktadır.

Konu önemli ve acil olarak çözüm getirilmesi gereken bir konudur. Buradan Sağlık Bakanlığı ve SGK Kurumu Yöneticilerine seslenerek her hastanenin verdiği raporların ücretlerinin ödenmesi için gerekli düzenlemenin yapılması için ortak bir çalışma yaparak her hastane ve hekimin iş göremezlik belgesi verebilmesini uygulamaya koymaları gerektiğini düşünmekteyim.

Böylelikle hastaların hekim ve hastane seçme özgürlükleri ellerinden alınmamış olup; tedavi süreçleri tamamlanıp rapor aldıklarında SGK anlaşmalı hekim ve hastane arayarak tedavilerini yarım bırakmamış olacaklardır.

Bu yazı toplam 215239 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim