• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Özel Sağlıkta Gülünecek Durum !

Av.Bülent Özer

Artık bu kadarı da fazla demekten başka hiç bir söz bulamıyorum! Bizim Türk insanının zekasına mı hayran kalayım? Yoksa Özel Sağlık sektörünün içine düştüğü duruma mı üzüleyim bilemiyorum? OLAY TAMAMEN GERÇEKTİR!


Şimdi kötü niyetli bir vatandaş iş arıyor
; ve kahvede oturmuş bir güzel çayını içerken, çeşitli gazetelerinde insan kaynakları ilan sayfalarını okuyor! Bir bakıyor ki Özel Sağlık Kuruluşları kıvranıyor! “Şu ilde şu hastaneye şu kadar doktor, şu ilde şu kadar tıp merkezine şu kadar hemşire, şu ilde şu kadar polikliniğe v.s, bu şeklide uzayıp giden bir ihtiyaç olan gazete ilan sayfası!

İlanları okuyan kişi kötü niyetli! ve siz özel sağlık kuruluşlarının içinde bulunduğu personel açığı sıkıntısını da, basından öğrendi, okudu ve bir şekilde fark etti diyelim!

Adam çok uyanık ve bu zaaftan istifade etmek istiyor, ama bunun yanında özel sağlık kuruluşunun acil olarak doktor veya sağlık personeli ihtiyacı var onu temin etmek istiyor! SGK ile yapmış olduğu sözleşme yada ruhsatında branş değişikliği olmasını istemediğinden, bir an önce ayrılan bir hekim yerine başka bir hekimi bünyesine katmak istiyor!

Özel Sağlık Kuruluşunun, bünyesine katmak istediği hekime vereceği maaş, mevcut hayat standartlarının çok üstünde! 8.000 YTL veya 10.000 YTL !!! aylık sabit maaş, bunun yanında ekstra prim ve diğer ekstra gelirleri düşünülürse, mevcut şartlara göre çok iyi bir gelir!

Ve kahvede çayını yudumlayarak içen kötü niyetli vatandaş, bakıyor ki bunlar (Hekim arayan merkezler) gazetelere 30 günden fazla ilan vermiş, debeleniyor, demek ki bu koşullara rağmen Dr. yada personel bulamıyor, hımmm! Bu durumu değerlendirmek gerek!

Kötü niyetli olduğunu baştan belirtmiştik ya! ; Şimdi bu vatandaş, Özel Sağlık Merkezine telefon ediyor! ( ki yaşanan olay tamamen gerçek ve bir FTR Özel Fizik Tedavi Dal Merkezinde yaşanmıştır!)

“İyi günler (Karşıdaki – “İyi günler”-) ,Gazetedeki ilan için aramıştım !
“(sekreter) Evet buyurun ? “
“Şartları konuşabileceğim , bir yetkili ile görüşebilir miyim ? “
“(sekreter) Tabi bi saniye”– (Yetkiliye bağlar)
“Evet buyrun , ben Dr(Ftr) K………. Y…………
“İyi günler , ben Dr.T,,,,,,C…….( falan , filan ) Gazete ilanı için aramıştım , Uzman Doktora ihtiyacınız varmış, anlaşırsak çalışmak isterim!”
“Tabi neden olmasın ? ama biz İstanbuldayız, sizce uygun mu?
“Ama ben Denizlideyim, ancak bir kaç gün içinde gelebilirim, bence sakıncası yok, şartlarınız nelerdir?"

“Bizimle çalışmak isterseniz, aylık net maaşınız 8.000 YTL, ancak bunun yanı sıra prim veriyoruz, yüz yüze konuşursak daha detaylı anlatabilirim.” Ancak şu an bizim sizin diplomanıza ve bazı belgelerinize ihtiyacımız var, onları gönderirseniz işlemleri hemen başlatalım; tabi sizce de uygun olursa?"

“Tabi tabi, nasıl olsa yakında beraber çalışacağız, neden olmasın? Ancak ben bu aralar maddi olarak sıkışık durumdayım, istediğiniz evraklarının noter onayı ve kargo gideri için falan 200-300 YTL masrafı olur, siz 500 YTL gönderirseniz memnun olurum (şu banka ve şu hesap numarasına) , biz anlaştığımızda ilk ödemeden düşeriz . !

"Tamam, birazdan banka hesabımdan eft yapıyorum hesabınıza, görüşmek üzere"

Ve hesaba ödeme çıkarılır, aradan bir gün, iki gün, üç gün, beş gün geçer! Arayan soran, gelen giden yoktur! Konuşulan kişi Doktordur, nasıl güvenilmez? Bu Düşünce ağır basar! , Ama kandırıldığı bir türlü kabul edilemez! Sözde arayan kişi aranan numaradan aranır, parayı yatırılan banka aranır, aynı isimli kişi yoktur, cevap yok, yahu neden cevap verilmiyor? anlam yok!

Bir kaç gün daha geçer! Dolandırıldık mı acaba? Yok canım konuştuğum Doktordu, yapmaz böyle bir şey! Olamaz!

Ancak olmuştur! Maalesef bu durumdan istifade eden kötü niyetli insanların oyununa gelmişim! Ben bu art niyetli insanların oyununa nasıl ve neden geldim?

Mevcut durumda! Ruhsatında bulunan branşları kaybetmemek isteyen kuruluşlar için, hele ki SGK ile sözleşmesi de var ise sözleşmede belirlenen sürelerde ayrılan hekim yerine yeni bir hekim bulmak zorunludur ve hekim bulmak şu an için neredeyse imkansızdır, gazetelerde ilanlar, tanıdık, eş, dost, bir şekilde hekim veya sağlık personeli arayan kuruluşlar ne yapacaklarını şaşırmış haldedir!

Sağlık Bakanlığı ile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerek özel, gerekse kamu, sağlık kesiminde çalışan doktor sayısındaki eksiklikten dolayı bu girişimlerde bulunmakta ve bu kargaşayı getirmiş durumdadır, sağlıkta reform, sağlıkta dönüşüm projesi , ne yazık ki artık yukarıdaki örneklediğimiz, insanların zaaflarından yararlanabilecek derecede, dolandırıcılık boyutuna gelmiştir.

Özel Sağlık Sektörü ciddi şekilde zor durumdadır, vatandaşlar artık, şu ana kadar istediği gibi gitmekte olduğu Özel Sağlık Kuruluşları olan, Özel Hastane, Özel Tıp Merkezi ve Özel Polikliniklere gidememektedir.

Sağlıkta Reform Projesi Çökmektedir!

Bu çöküş artık kabul edilmelidir! Bu ülkede Özel Sağlık Sektörü vardır ve artık yeri bellidir! Bu değişemez, değiştirilemez! Çünkü vatandaş artık bunu benimsedi ve alıştırıldı!

Gerek Devlet, gerekse özel sağlıkta böylesine büyük bir girişimde bulunmaya cesareti olan yönetime karşı da, vatandaşın cevabı çok cesur ve büyük olacaktır!

Saygılarımla;

Av.Bülent Özer

Bu yazı toplam 2384 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim