• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Özel Sağlıkta İşin İçinden Çıkılmaz Kargaşa-1

Av.Bülent Özer

15.02.2008 tarihli “Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve yine “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” kapsamında , tüm yurttaki özel sağlık kuruluşları ve güzellik merkezleri zor durumdadır ; Yönetmeliklerin bir de diğer boyutuna değinmekte fayda fardır söyle ki ;

ATT yönetmeliğinden başlayacak olur isek ; öncelikle yeni yönetmelikte Özel Dal Merkezleri tanımlanmamış ve Geçici Madde 2-) (2) 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış olan sağlık kuruluşları, 38 inci maddenin birinci fıkrasında öngörülen tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren "en geç" dört yıl içinde, tabip sayısı hariç olmak üzere bu Yönetmeliğe uyum sağlamak ve ruhsat almak zorundadır.

Demektedir , yani buradan çıkan şu sonuca dikkat etmek gerekmektedir ; (1) 38 nci maddeye göre çıkacak tebliği beklemek , ve (2) tebliğ çıktıktan sonra “”en geç dört yıl içinde “ yeni yönetmeliğe uyum sağlamak ve ruhsat almak zorundadır.

 

Peki şu an eski yönetmeliğe göre faaliyette bulunan bir Dal veya Tıp Merkezini örneğimize alalım ; X Özel Dal veya Tıp Merkezi ; Y ilinde ; Q ilçesinde faaliyet göstermektedir ve eski yönetmeliğe göre de ruhsatı vs her şeyi uygundur , ve faaliyette bulunduğu Dal veya Tıp Merkezinin bulunduğu bina yada katları kiralıktır ve kira kontratı da 1 yada olsun 2 yıllık veya 5 yıllıkta süresi bitmek üzere vs ,aylık kira bedeli de 5.000 YTL olsun ;

Şimdi Dal ve ya Tıp Merkezi tarafından bakalım ; 15.02.2008 tarihinde yeni bir yönetmelik çıktı ve Özel Dal veya Tıp Merkezlerinin “EN GEÇ “ dört yıl içinde tıp merkezine çevrilmesi veya Yeni Yönetmeliğe uyum sağlanması istendi ; “Geçici Madde-3-) (3) Birden fazla tıp merkezi ve/veya dal tıp merkezi, birleşerek ikinci fıkraya göre yeni binaya taşınmaları halinde, birleşen merkezlerin bulunduğu ilçelerden birini tercih ederler.” Demektedir , bu aklımızda dursun ;

Yönetmeliğin bunu belirttiğini de gördü ; ve kendi kendine “en geç dört yılı beklemeden ben tıp merkezine dönüşeyim yada tıp merkezi olarak yeni yönetmeliğe uyum sağlayayım da bu işten kurtulayım “ dediğini ; ve hemen karşısında çok güzel 5 katlı yeni yapılmış bir binanın tam da yeni yönetmeliğe uygun tıp merkezi olmaya müsait olduğunu varsayalım , ve merkez yetkilisi gidip bina sahibi ile konuştu ve buraya taşınıp “Yeni Yönetmeliğe Uymaya “ karar verdi diyelim , bakın neler olacak ;

 

 

18.02.2008 tarih ve Sayı : B.10.0.THG.0.79.00.02-010-07 Genelge ;madde 2) 15/2/2008 tarihinde yürürlüğe giren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Bakanlıkça planlama yapılarak yatırım listesi ilan edilinceye kadar, tıp merkezi ön izin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ne diyor ; (3) Bakanlıkça birinci fıkraya göre planlanan yatırım listesi, her yıl Ekim ayında Bakanlık internet sitesinde ilan edilir. Tıp merkezi açmak isteyenler, Kasım ayı sonuna kadar Bakanlığa başvurur. Yerleşim yeri itibariyle planlanan tıp merkezi sayısından fazla istekli olması halinde aralarında noter huzurunda kura çekilerek hak sahibi belirlenir.

Bakanlıkça planlama yapılacak ; bu planlama 2008 ekim ayında ilan edilecek ve tıp merkezi olmak isteyen kasım ayı sonuna kadar başvurur .vs.vs.

“Peki Bakanlıkça yapılacak planlama doğrultusunda , örneğimizdeki Dal veya Tıp Merkezinin karşısındaki binanın bulunduğu alan , planlamaya dahil değilse veya kur’a da başka birine hak verilirse ne olacaktır ?

Örneğimizdeki Dal veya Tıp Merkezi’nin mülk sahibinin de bu yönetmelikten bir şekilde haberdar olduğunu düşünelim , ve kira kontratının bitmesine 1 ay kaldı ve kontratı yenilemesi gerekiyor ; mülk sahibi geldi ; Dal veya Tıp merkezi sahibine “Kontrat ay sonu bitiyor , ne yapacaksınız ? “ dedi ; yetkili de , “ 4 yıl daha uzatmak istiyoruz , yeni bir yönetmelik çıktı vs.vs uyum sağlamamız gerekiyor” diyerek iyi niyetli bir şekilde durumu anlattı.

Mülk sahibi kötü niyetli ise ; ve durumun farkında ise ; “ya kirayı 5.000 YTL’den 25.000 YTL’ye çıkaracaksın , ya da burayı boşaltacaksın diyecektir. Bu durum mülk sahiplerine sınırsız hak kullanma yetkisi vermektedir ve tüm merkezler bu sebeple eli kolu bağlı kalmıştır.

İkinci çözüm yolunu denediğini düşünelim ; “Geçici Madde-3-) (3) Birden fazla tıp merkezi ve/veya dal tıp merkezi, birleşerek ikinci fıkraya göre yeni binaya taşınmaları halinde, birleşen merkezlerin bulunduğu ilçelerden birini tercih ederler.” Demektedir , bu madde kesinlikle muallaktadır.

“Birden fazla Dal yada Tıp Merkezi Birleşin “ diyor ; birleşmek isteyen Dal ya da Tıp Merkezi 3 tane 5 tane 8 tane 25 tane vs olursa ne olacaktır ? bunların hangisi dikkate alınacaktır ? provizyon hangisi için verilecektir ? birleşecek merkezlerin biri Ankara Çankaya’da veya İstanbul Bağdat Caddesinde diğerleri ise Hakkari’de ise bu birleşme nasıl olacaktır ? “birleşen merkezlerin bulunduğu ilçelerden birini tercih eder” demek ne demektir ? aynı ilde olduğu anlamı çıkıyor ise ; biri Ankara Çankaya diğer 25 tane merkez , çeşitli ilçelerde olsun ; bunlar bir tek Çankaya’daki merkez bünyesinde birleşmek ve oraya gelmek isterse ne olacaktır ?

Ki Özel Tıp Merkezine dönmek isteyen Bir Dal merkezinin en az 4 hekim bulundurması gerekiyor , bu durumda ilave branş’ta yapması mümkün olmadığından ne olacaktır ;yani kısaca olay işin içinden çıkılmaz bir haldedir.

Kargaşa Dal ve Tıp Merkezleri için en kısa ve basit anlatımla ; ki daha çok ayrıntı olmasına rağmen şu an için böyle başlayacaktır ,tüm özel merkezlere mülk sahibi ile iyi geçinme dileklerimle.

 

Özel Hastaneler ve Güzellik Merkezleri için olan kargaşa diğer yazılarda ele alınacaktır saygılarımla.

 

 

Av.Bülent Özer
İlkiz Sokak No : 12 / 4 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 230 61 99
Faks : 0312 230 71 99
Cep : 0535 260 61 97

www.bulentozer.av.tr

Bu yazı toplam 2117 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim