• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Polis bekleme dönemi 1 Nisan'da bitiyor

Av.Bülent Özer

Maddi hasarlı trafik kazalarının tespiti ve değerlendirilmesi işlemleri, 1 Nisan'dan itibaren sigorta şirketleri tarafından yerine getirilecek.Uygulama nasıl işleyecek ? ...

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeni uygulamasıyla birlikte, maddi hasarla sonuçlanan ve tarafların anlaştığı trafik kazalarına trafik zabıtalarının müdahil olmaları uygulamasına son verilecek. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeni uygulamasıyla birlikte, maddi hasarla sonuçlanan ve tarafların anlaştığı trafik kazalarına trafik zabıtalarının müdahil olmaları uygulamasına son verilecek.
Kazaya karışanlar, polisi beklemeden tutanakları kendi aralarında düzenleyecek ve kaza yerinden ayrılabilecek. Bu şekilde bir anlaşma ile olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılacak. Ayrıca, yazılı tespit yapmış olsun veya olmasınlar sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemeyecekler. 1 Nisan'da hayata geçecek uygulama sayesinde kaza yüzünden meydana gelen trafik sıkışıklığı ve vatandaşın saatlerce beklemesinin de önüne geçilmesi hedefleniyor.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarına ilişkin düzenlemeye göre, sürücüler, aralarında düzenledikleri tutanakların bir suretini fotoğraflarla beraber karşı tarafın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep
edilecekse, aracın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştıracak. Bu nedenle, mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce sürücülerin farklı açılardan araçların fotoğraflarını çekmesi gerekecek.
İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilecek. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecek. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecek.
Tutanak formları kopyalanabilir nitelikte ve en az 2 nüsha olacak şekilde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince Kara Araçları Sorumluluk ile Kara Araçları sigorta branşlarında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerinden toplanan talebe göre bastırılacak. Bu tutanaklar, trafik zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmünde
olacak.
 
-SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?-
 
Hak sahipleri karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine doldurdukları tutanak ve varsa fotoğraflar ile başvuracaklar. Başvurulan sigorta şirketi en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) iletecek.
 
TRAMER, tutanağı ve varsa fotoğrafları başvuru konusu trafik kazası ile ilgili trafik sigortası şirketleri ile kasko sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine en geç takip eden iş günü sonuna kadar elektronik ortamda iletecek. Sigorta şirketleri, tutanak ve varsa fotoğrafların TRAMER tarafından gönderilmesini müteakip 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak tutanak çerçevesinde yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesi yapacak. Her bir şirket kendi sorumluluk değerlendirmesi sonucunu elektronik ortamda
TRAMER'e iletecek.
Sigorta şirketlerinin, değerlendirme sonuçlarına elektronik ortamda gerçek zamanlı ulaşabilmelerini teminen gerekli alt yapı da TRAMER tarafından oluşturulacak. Sigorta şirketlerince kazaya ilişkin varılan mutabakat, bu sürede değerlendirmesini iletmeyen diğer şirketler için de bağlayıcı olacak. İlgili şirketlerden birisi sorumluluk değerlendirmesini TRAMER'e göndermesine rağmen diğer şirketler süresi içinde göndermemişlerse, değerlendirme gönderen şirketin belirlediği sorumluluk oranları esas alınacak.
 
-ŞİRKETLER FARKLI SONUÇLARA ULAŞIRSA-
 
TRAMER, iletilen değerlendirmelerde mutabakata varıldığını tespit ederse, bu çerçevede belirlenen sorumluluk oranlarını ilgili sigorta şirketlerine bildirecek. TRAMER tarafından gönderimi izleyen 3 iş gününde yapılan şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşıldığının tespiti halinde, tutanak ve varsa fotoğraflar TRAMER bünyesinde oluşturulan ilgili Tutanak Değerlendirme Komisyonuna sunulacak. Komisyon, tutanağı ve varsa çekilen fotoğrafları inceleyerek sorumluluk oranlarını kesin olarak belirleyecek. Sonuç, TRAMER aracılığıyla elektronik ortamda şirketlere bildirilecek.
Sigorta şirketleri, sorumluluk oranlarının iletilmesinin ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından 8 iş günü içinde tazminatı ödeyecek. TRAMER, hak sahiplerinin tutanak incelemesi başvurularının hangi aşamada
olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak altyapıyı da kuracak. Tutanak form örnekleri, sigorta şirketlerinden temin edilebileceği gibi "tramer.org.tr" ve "egm.gov.tr" adreslerinden de bilgisayar ortamına indirilebilecek.
 
-TRAFİK EKİBİ ÇAĞRILMASI GEREKEN DURUMLAR-
 

Sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumlar ise şöyle:

-Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa
-Sürücüde yaş küçüklüğü varsa
-Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa
-Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise
-Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse
-Trafik Kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse
-Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise
-Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

 
haber/AA-Eşref Fahri
 
Av.Bülent Özer
Bu yazı toplam 1771 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim