• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Bakanlığı'nda Bekleyen 220 Ruhsat Başvurusu

Av.Bülent Özer

Sağlık Bakanlığı'na 15.02.2008 tarihinde yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” 'den önceki Yönetmelikteki şartlara güvenerek başvurmuş 220 civarı Dal ve Tıp Merkezi başvurusu halen sonuçlanmamıştır , ve bu merkezler perişan haldedir...

Başvuru sonucunu bekleyen merkezlerde çalıştırılmakta olan 1000'e yakın Doktorumuz ve 2000'e yakın sağlık personeli şu an diken üstünde "işimine ne zaman son verilecek" sorusu ile karşı karşıya bulunmakta ya da bir çoğunun işine son verilmek zorunda kalınmıştır. Bu durum açıkça kamu sorunudur , gerek müvekkillerim , gerekse başvuru sonucunu bekleyen tüm başvuru sahipleri adına Sağlık Bakanlığı'na dilekçe hakkımızı kullanıyoruz.Sağlık Bakanlığına Açık dilekçe ...

 

 

 

 

 

 

T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI

TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

 

 

ANKARA

 

 

Tarih : 25.03.2008

Konu: Sayın Bakanlığı’nıza 09.03.2000 Tarih ve 23988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereğince 15.02.2008 tarihinden önce RUHSAT ALMAK AMACIYLA BAŞVURUDA BULUNMUŞ DAL VE TIP MERKEZİ BAŞVURULARI hakkında.

 

Açıklamalar : Anayasamız’da düzenlenen DİLEKÇE HAKKI MADDE 74. – (Değişik: 3.10.2001-4709/26 md.) Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Maddesine istinaden ; aşağıda sorduğumuz soruların cevaplanmasını arz ederiz.

1-) Bildiğiniz üzere ; T.C Anayasamızda düzenlenen Yönetmelik düzenleme hakkı kanun ile Bakanlığınıza verilmiştir.

MADDE 124. – Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

Buna göre de ;


Yönetmelik:
kanun ve tüzüklerin uygulanmasına açıklık getiren ve bunlara aykırı hükümler taşımayan bakanlıklar ile kamu tüzel kişilerinin çıkardığı hukuki metinlerdir.

Olmasına ve kanun ve tüzüklere aykırı olamayacağına rağmen ;

a-) Sayın Bakanlığınıza ; 15.02.2008 tarihinden önce başvuruda bulunmuş Dal veya Tıp Merkezi Ruhsat Başvuruları yaklaşık 4 aydır sonuçlanmamıştır , hukuki olarak “MAKUL SÜREYİ “ aşmış olmasına rağmen , bu başvuruların bu kadar uzun süre bekletilmesinin hukuki sebebi nedir ?

b-) Başvurmuş her merkez aylardır kira ödemekte , personel istihdam etmekte , onların maaşlarını ödemekte ve yapmış olduğu yatırımlar için çektikleri kredi borçlarını kendi finans kaynaklarından ödemektedir. Yüz binlerce YTL borç altına girmiş ve masraf yapmış merkezlerin bu durumları Sayın Bakanlığınızca göz önüne alınmış mıdır? Başvuruda bulunmuş 220 ye yakın merkezin beklemekten uğradıkları zarar karşısında Sayın Bakanlığınız Kamuoyuna bir açıklama yapacak mıdır ?

c-) Resmi Gazete : 15.02.2008 26788 ‘de yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”

Uygunluk belgesi başvurusu olan sağlık kuruluşları

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre, uygunluk belgesi için usulüne uygun ve eksikliği bulunmamak şartı ile başvurusu yapılan özel sağlık kuruluşlarının işlemleri, 39 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik çerçevesinde yürütülür.

DENMESİNE RAĞMEN , 19 MART 2008 TARİHİNDE TÜM BAŞVURULARIN SAHİPLERİNİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE GÖNDERİLEN EKSİKLİK7UYGUNSUZLUK ÜST YAZILARINDA İSTENEN E-1 , EK-2 , EK-3 ‘DE Kİ BELGE ÖRNEKLERİ ; HANGİ KANUN YADA YÖNETMELİ’ĞE GÖRE İSTENMİŞTİR ? BU BELGELERİ İSTEME SEBEBİ NEDİR ?

d-) 09.03.2000 TARİHİNDE YAYIMLANAN YÖNETMELİK ;

Başvurunun değerlendirilmesi ve yeniden başvuruyu gerektiren haller

 

Madde 11- (Değişik: RG-06/11/2007-26692) 10 uncu maddeye göre yapılan başvuru, dosya üzerinden öncelikle Müdürlük tarafından incelenerek, eksiklikleri var ise sağlık kuruluşunu açmak isteyenlere bildirilir.

Başvuru dosyasında eksiklik yok ise Müdürlük tarafından görevlendirilen ekip tarafından sağlık kuruluşu yerinde incelenerek rapor düzenlenir. Dosya üzerinden ve yerinde inceleme sonucunda eksikliği bulunmayan başvuru dosyası Bakanlığa gönderilir. Bakanlığa intikal ettirilen başvuru Genel Müdürlükçe dosya üzerinden incelenir ve eksiklik bulunmuyor ise Özel Sağlık Kuruluşları Teknik Komisyonuna havale edilir.

MADDESİNDE ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE “ Dosya üzerinden ve yerinde inceleme sonucunda eksikliği bulunmayan başvuru dosyası Bakanlığa gönderilir.”

“Bakanlığa intikal ettirilen başvuru Genel Müdürlükçe dosya üzerinden incelenir ve eksiklik bulunmuyor ise Özel Sağlık Kuruluşları Teknik Komisyonuna havale edilir.”

DENİLMESİNE RAĞMEN ; 19 MART 2008 TARİHİNDE HEMEN HER MERKEZ İÇİN NASIL OLMUŞTA BİR ÇOK EKSİKLİK TESPİT EDİLMİŞTİR ?

SAYIN BAKANLIĞINIZ NEZDİNDE GÖREV YAPAN MÜDÜRLÜKLER BAŞVURU EVRAKLARINI NEDEN EKSİK HALDE BAKANLIĞA GÖNDERMİŞTİR.?

BAKANLIĞINIZ NEZDİNDE GÖREV YAPAN MÜDÜRLÜKLER HAKKINDA HER HANGİ BİR İDARİ İŞLEM YA DA SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ MI DIR ? YA DA BAŞLATILACAK MIDIR ?

e-) Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sağlık Kurum veya Kuruluşlarının kaç tanesinde “YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ “ vardır ? eğer yok ise nasıl faaliyet göstermektedirler ?

f-) Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sağlık Kurum veya Kuruluşlarının kaç tanesi 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası ve buna dair ilgili mevzuat hükümleri uyarınca” hizmet vermektedir ?

g-) Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sağlık Kurum veya Kuruluşlarının kaç tanesinin hizmet verdiği binada Eczane yada Optisyenlik Müessesesi vardır ?

2-) 09.03.2000 Tarih ve 23988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereğince ; başvuruda bekleyen merkezlerden önce ruhsat veya uygunluk belgesi verilmiş merkezlere nasıl olup da ruhsat verilmiştir? O zaman farklı bir yönetmelik mi vardı da , Ek-1 , Ek-2 ; Ek-3 de istenen belgeler , şu an faaliyette olan merkezlerden istenmedi ? Şu an faaliyette olan merkezlerin ne ayrıcalığı vardır ? Faaliyette olan merkezlerden de bu belgeler istenecek midir ?

SONUÇ :15.02.2008 TARİHİNDEN ÖNCE BAŞVURUDA BULUNMUŞ DAL VEYA TIP MERKEZİ İÇİN İSTENEN EK-1 , EK-2 , EK-3’DEKİ İSTENEN BELGE VE DİĞER EKSİKLİKLERİNİ TAMAMLAYAMAMASI DURUMUNDA ; BAKANLIĞINIZIN YAYIMLAMIŞ OLDUĞU ESKİ YÖNETMELİĞE GÜVENEREK , VE BAKANLIĞINIZA BAĞLI BULUNAN MÜDÜRLÜĞÜNÜZ TARAFINDAN “HİÇ BİR EKSİĞİ YOKTUR” DİYE ONAYLAYARAK GÖNDERİLEN EVRAKLARIN SONUCU NE OLACAKTIR ? BAŞVURAN MERKEZLERE RUHSATLARI VERİLECEK MİDİR ?

SAYGILARIMLA ARZ EDERİM.

Av.Bülent Özer

www.bulentozer.av.tr

Bu yazı toplam 2589 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim