• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Mevzuatı işin içinden çıkılmaz bir hale girdi!..

Av.Bülent Özer

Öncelikle Yeni yılınızı kutlarım ;

Sağlık Mevzuatı işin içinden çıkılmaz bir hale girmiştir ve bu süreç daha ne kadar devam edecektir çok merak ediyorum.

Sayın Sağlık Bakanlığı, SGK, Maliye Bakanlığı acaba ne yaptığının farkında mıdır? Bir tarafı düzelteyim derken, diğer tarafı ne hale getirdiğini bilerek mi hareket ediyor? Yoksa biz bunu yapalım da gelecek tepkilere göre mi hareket ederiz diyorlar?

Son değişiklikleri vatandaş gözüyle değerlendirelim;

a-) Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliğinden başlayalım; bazı büyük grupların milyonlarca dolarlık yatırımları 2008 yılından beri atıl durumda idi, bu kapsamda ÖHY değişikliği olumlu yönde olup, yatırmları yarım kalmış ve açılmayı bekleyen hastanelerimize hayırlı olsun diyoruz, değişiklik olumludur.

b-) ATT Yönetmelik değişikliği; 4 yıllık süreç vatana millete hayırlı olsun! Danıştay'ımızın vermiş olduğu kararları hiçe sayarak "Ben bildiğimi okurum, hukuk da neymiş? hukuk kuralları esnektir, etrafından dolaşırım, olur biter" zihniyetiyle hareket ederek Sayın Sağlık Bakanlığı, Tıp ve Dal Merkezlerini bitirmeye kararlıdır! ATT Yönetmeliği 38'inci maddeye göre çıkması gereken önce tebliğ, ardından ek, Danıştay'dan döndükten sonra, şimdi 12'inci madde A-B-C değişikliği ile önümüze konulmuş bulunmaktadır.

31.12.2009 tarihi ile 4 yıllık yeni yönetmeliğe uyum süreci başlamış bulunmaktadır, 4 yıl içinde yönetmelikte belirtilen kriterlere uymayan merkezlere yeni iş olanakları çoktur, bulunduğunuz binada (Restorant, Otel, Manav açabilirsiniz v.s hemde nakit para iyi iş, bence düşünün! Ne SGK, ne Sağlık Bakanlığı, başınız ağrımaz) 6 yıl okuyup da bu rezaleti yaşamaktansa temiz iş!

BİNLERCE TIP/DAL MERKEZİ BU YÖNETMELİĞE UYUM SAĞLAYABİLİR Mİ? CEVAP HAYIR! 3 METRE KORİDOR, 5 METRE BANYO, 8 METRE TAVAN YÜKSEKLİĞİ (RAKAMLAR FARAZİDİR) MÜSTAKİL BİNA V.S V.S HANGİ ÜLKEDE YAŞIYORSUNUZ? BU YÖNETMELİĞE UYGUN BİNA VARSA LÜTFEN SÖYLEYİN, HADİ VAR DİYELİM, BU BİNA SAHİBİ 3 KURUŞLUK BİNASINI, 5 BİNLERE ÇIKARIR MI ÇIKARMAZ MI?

HADİ BU KOŞULLARI TAŞIYAN BİR BİNA BULDUNUZ DİYELİM! TIP MERKEZİNİZİ DE O BİNAYA TAŞIMAYA KARAR VERDİNİZ, YENİ YÖNETMELİĞE UYACAKSINIZ YA! HADİ TAŞININ BAKALIM, TAŞINABİLİYOR MUSUNUZ? O DA HAYIR! SAĞLIK BAKANLIĞI PLANLAMA KOMİSYONU TOPLANACAK, TAŞINMA İSTEĞİNİZİ DEĞERLENDİRECEK, O BÖLGEDE YOĞUNLUK FAZLAYSA, HAYIR TAŞINAMAZSINIZ DEMİYECEK Mİ? NASIL UYUM SAĞLAYACAKSINIZ YENİ YÖNETMELİĞE?

SİZ 4 YIL İÇİNDE YÖNETMELİĞE UYMAK ZORUNDASINIZ, PEKİ DİĞER TARAFTAN MEVCUT TIP MERKEZİNİ TAŞIMAYA KALKTIĞINIZDA İZİN VERMEYE VEYA VERMEMEYE YETKİLİ KURUM NERESİ? BAKANLIK, BU DURUMDA BAKANLIK TAŞINMAK İSTEDİĞİNİZ YER UYGUN DEĞİL, TIP MERKEZİNİ ANCAK ÇEMİZGEZEK KÖYÜNDE AÇABİLİRSİN DERSE NE OLACAK? BU MUDUR HUKUK? BU MUDUR ADELET? DEVLETİN, HUKUKUN DEVAMLILIĞI İLKESİ NERDEDİR? BU KADAR MERKEZ YATIRIM YAPMIŞ, İLERİYE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ VARKEN, ÖNLERİNİ GÖREMEZ HALE GETİRİLMİŞ, NE MORAL BIRAKILMIŞ, NE ÇALIŞMA İSTEĞİ BIRAKILMIŞTIR, BİR DE SONRA KALK SAĞLIKTA KALİTELİ HİZMETTEN BAHSET, AHKAM KES! İNSAN BİRAZ TUTARLI OLUR, BÖYLE SAÇMALIK DÜNYADA GÖRÜLMEMİŞTİR!

ÖZEL SAĞLIK KURUMU İŞLETENLERİ, SİZLERE HELAL OLSUN! BENİM NE BİR HASTANEM VAR, NEDE BİR SAĞLIK TESİSİM! AMA BEN BU HALİMLE BİLE BU DURUMA İSYAN EDERKEN SİZ NASIL OLUYORDA KUZU KUZU OTURUYORSUNUZ BEN ANLAMIŞ DEĞİLİM! DEMEK HALİNİZDEN MEMNUNSUNUZ! BUNUN BAŞKA CEVABI YOK! HİÇ KUSURA BAKMAYIN İÇİMDEN GELENLERİ YAZIYORUM!

İÇİNİZDEN BAZILARI DİYECEKSİNİZ Kİ; BÜLENT ÖZER AVUKAT, BU İŞLERDEN PARA KAZANIYOR, ONDAN BÖYLE YAZILAR YAZIYOR, MÜŞTERİ PEŞİNDE KOŞUYOR! SAYGI DUYARIM, HERGÜN BENİM CEP TELEFONUMA ONLARCA MESAJ GELİYOR, ŞU HASTANEDE ŞU HİZMETLERİ KAZANDINIZ BİLGİLERİNİZİ GÜNCELLEYİN, BİZİ ARAYIN, % 80 İNDİRİM KAZANDINIZ, HASTANEMİZE GELMENİZİ RİCA EDERİZ V.S .PEKİ BUNLAR NEDİR? HERKES İŞİNİ İYİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR, BU ŞEKİLDE DÜŞÜNENLERE SAYGI DUYUYORUM, AMA İŞİMİ İYİ YAPIYOR MUYUM, YAPMIYOR MUYUM? LÜTFEN BİR DAKİKA DÜŞÜNÜN SONRA KARAR VERİN!

DÖNELİM KONUMUZA;

ÖRNEĞİN SEN BİR MARKET AÇACAKSIN, MİLYON DOLAR YATIRACAKSIN, SONRA BU MARKETİNİ MÜSTAKİL BİNAYA TAŞI, TAVANI 5 METRE YÜKSEK OLACAK, VATANDAŞ 4 METRE ALANDA BEKLEYECEK, BAY - BAYAN BANYOSU OLACAK, ŞU OLACAK, BU OLACAK YOKSA SENİ KAPATIRIM! VAR MI BÖYLE BİR ŞEY? NEDEN BANKALARA YA DA HOLDİNG BİNALARINA AİT BİNALARA BU ŞARTLAR GETİRİLMİYOR? BEN BANKADA 45 DAKİDA SIRA BEKLEMEK ZORUNDA MIYIM? MARKETTE NEDEN KÜÇÜCÜK KASANIN ÖNÜNDA KUYRUKDA BEKLİYORUM? ONLARI DA DÜZENLESENİZE!

Hangi Ülkede, hangi hukuk sisteminde yaşıyoruz?

c-) Gelelim Güzellik Merkezlerine; mevcut merkezleri polikliniğe dönebilirler DENDİ! Hadi bakalım burdan yakın! Bu merkezler nasıl polikliniğe dönecekler? ATT Yönetmeliğinde Poliklinik açma şartları belirtilmemiş midir? En basitinden iki hekim zorunluluğu, ayrı giriş, şu, bu! var mıdır? Evet vardır! Mevcut poliklinikler hangi şartlarda hizmet vermektedir? Yeni açılan poliklinikler nasıl açılmıştır?

Bu konuların hiçbirine açıklık getirmeden güzellik merkezlerini kapatmaya son dakika kala, hadi size acıdık, izin verdik açıklaması ile yapılan değişiklik iyi midir, kötü müdür? Anlayan varsa lütfen açıklasın? Hele ki hukuki yönden mümkün müdür? Buna cevap verecek biri varsa, ben o kişinin ellerinden öpmeye hazırım, Sayın Bakanlığın bu konuya bir an önce açıklık getirmesi şarttır.

d-) ÖZEL HASTANELERİN PUNALANDIRILMASI; EN ÖNEMLİ KONU BURASI!

BEN VATANDAŞ GÖZÜYLE BAKIYORUM! A SINIF HASTANE EN İYİ HASTANEDİR, BU HASTANEDE ÇALIŞAN HEKİMLER EN İYİSİDİR, AMA PARAM YOK! YA DEVLET HASTANESİNE GİDECEĞİM, YA DA E SINIFI, YANİ EN ALT KALİTELİ HASTANEYE GİTMEK ZORUNDAYIM! NEDEN? ORAYA DAHA AZ PARA ÖDEYECEĞİM!

BUNU DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ? DÜŞÜNMEZ MİSİNİZ? DÜRÜST OLUN! HERKES DÜŞÜNÜR!

GARİBAN VATANDAŞ; YA DEVLET HASTANESİNE GİDECEK SAATLERCE KUYRUKLARDA BEKLEYECEK, YA DA BÜTÇESİNİ ZORLAYARAK EN ALT SINIF!!! YANİ E SINIFI (HASTANIN GİRİŞTE GÖRECEĞİ YERE PUANINIZI YAZMAK ZORUNDASINIZ YA) ÖZEL HASTANEYE GİTMEK ZORUNDA KALACAKTIR!

E SINIFINDA ÇALIŞAN HEKİM KENDİNİ KÜÇÜMSEYECEK MİDİR? TABİKİ HAYIR! AMA VATANDAŞIN GÖZÜNDE NASIL GÖRÜLECEK VEYA DÜŞÜNÜLECEKTİR! BU HASTANEDE ÇALIŞTIĞINA GÖRE DEMEK O KADAR İYİ DOKTOR DEĞİL! AMA PARAM ANCAK BURAYA YETTİ, EH NE YAPALIM KADER! ŞANSIMIZA İNŞALLAH DOKTOR İYİDİR! VATANDAŞ BÖYLE DÜŞÜNÜYOR! SAYIN İLGİLİLER! BENDE BİR VATANDAŞIM, BEN ÇOCUĞUMU NEREYE GÖTÜRMEK İSTERİM? SİZ 2 YAŞINDAKİ KIZINIZI-OĞLUNUZU HANGİ HASTANEYE GÖTÜRMEK İSTERSİNİZ?

İNSANLAR NEDEN 5 YILDIZLI YERLERE (OTEL, RESTORANT V.S) GİTMEK İSTER? KALİTELİ OLDUKLARINI BİLDİKLERİNDEN! YA DA PARALARI ÇOKTUR KENDİLERİNİ ÖNEMLİ HİSSETMEK İSTEDİKLERİNDEN DEĞİL MİDİR?

BU DURUMDA BU HEKİMLERİMİZ VE VATANDAŞLARIMIZ NE DÜŞÜNECEKLERDİR? HANGİ HASTANE İYİDİR?  HANGİ DOKTOR İYİDİR? HANİ HASTANIN HEKİM SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ, HANİ ANASAMIZA GÖRE EŞİTLİK İLKESİ?

YAZACAK ÇOK ŞEY VAR, ANCAK GERİ KALAN KISIMLARI YARGI YOLUNDA DİLE GETİRECEĞİZ, YORUM SİZLERİNDİR.

SAYGILARIMLA.

Av.Bülent Özer

Bu yazı toplam 4213 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim