• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

SGK, muayenehanelerden de hizmet almalıdır

Prof.Dr. Paşa Göktaş

Sayın Bakan Faruk Çelik’in Tespiti Yerindedir, SGK, muayenehanelerden de hizmet almalıdır

 

Sayın Bakan Faruk Çelik’in Tespiti

 

Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, kendi alanıyla ilgili doğru tespitlerine ve çeşitli konularda, ilgili tarafların görüşlerine değer veren, uzlaşma ve diyaloga dayalı başarılı yaklaşımlarına şahit olmaktayız.

 

Sayın Bakan, sağlık alanında diğer bazı bakanların katı, otokratik, farklı görüşlere değer vermeyen ve sağlığı giderek sürdürülemez duruma getiren yanlışlarını da düzeltme görevini üstlenmektedir. Zaten O’ndan beklenen de budur.

 

Sayın Bakan Faruk Çelik, Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) heyeti ile yapılan görüşmede, diş hekimlerinin de SGK’nın sözleşmeli kurumlar kapsamına alınmasının, kamu kurumlarından hizmet alınmasını da olumlu etkileyeceğini ve rekabetin kaliteyi artıracağını belirtmiştir. Bu tespit, son derece yerindedir. Çelik, ortak çalışmaya başlanması için SGK Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Ufuk Akdıkan’ı görevlendirmiştir. Ve bu amaçla, çalışmalara başlamak üzerde bir komisyon oluşturulmuştur.

 

Sayın Bakan’ı bu doğru bakışı nedeniyle kutlamak gerekir. Bugüne kadar, çok geç kalınmış bir yanlış düzeltilmektedir ve GSS’nin gerektirdiği, vatandaşın istediği hekimi seçebilmesinin önündeki engeller yavaş yavaş kalkmaya başlayacaktır.

           

Muayenehanelerle Sözleşme Neden Gereklidir?

 

  1. Genel Sağlık Sigortası (GSS)’nın temel amacı, vatandaşın istediği hekimi ve sağlık kuruluşunu seçebilmesine olanak sağlanmasıdır. Bu amaç yerine getirilecektir.
  2. Sağlığa erişim kolaylaşacak, vatandaşın seçenekleri artacaktır.
  3. Şu anda, genelde hastanelerle sözleşme yapılması nedeniyle vatandaş kuyruklara mahkum olmuş durumdadır. Vatandaş, kuyruklardan ve hastane kargaşasından kurtulacaktır.
  4. Sağlık kuruluşları arasındaki haksız rekabet ortadan kalkacaktır.
  5. Rekabet, kalite getirecektir.
  6. Sağlık giderleri sanılanın aksine artmayacak, azalacaktır. Çünkü giderleri artıran, hastane sistemidir.

 

Bu Uygulama SGK’ya Yük Getirir mi?

 

a) Teknik Olarak Karşılanabilir mi?

 

Organizasyon ve teknik yeterlilik olarak, SGK’nın artık buna benzer yükleri taşıyabileceği gözlenmektedir. Çünkü şu anda SGK, 20.000’den fazla eczane, yine 20.000 civarında aile hekimi, 500 civarında özel hastane, 700’den fazla tıp merkezi, 900 civarında devlet ve üniversite hastanesi ile doğrudan veya dolaylı sözleşmeli durumdadır. Bu kuruluşlarda yazılan ilaçlardan, reçeteyi yazan hekime kadar, yüzbinlerce kişiyi ve işlemi izleyebilecek durumdadır.

 

Mevcut yapıya eklenecek 14 bin diş hekimi ile birlikte, 3-4 bin doktor muayenehanesi ve birkaç yüz tıp laboratuvarı, SGK’ya teknik olarak fazla bir yük getirmeyecektir.

 

b) Ekonomik Olarak Yük Gelir mi?

 

Ekonomik olarak da önemli bir ek yük oluşmayacaktır. Çünkü, zaten bu hizmetler şu anda yürümektedir. Ancak, daha eziyetli, daha kalitesiz ve kuyruklarda beklenerek alınmaktadır. Bedeli de, fazlasıyla SGK tarafından ödenmektedir.

 

Ekonomik olarak, SGK’nın bir kaybı olmayacaktır. SGK, A kuruluşuna yaptığı ödemeyi, muayenehaneye yapacaktır. Sadece ödeme yapılan adres değişecektir. Ancak, vatandaşın seçenekleri artacak ve kalite yükselecektir.

 

Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

1.  Fark Sınırlaması Kaldırılmalıdır

 

Bugüne kadar, bazılarının dayatması ile, sağlık hizmetlerinde maliyet ile ilgisi olmayan fiyatlar belirlenmiş, buna rağmen gerçekçi bir fark alınması engellenmiştir. Bu durum, tüm giderleri SGK’nın üzerine yüklemiş ve SGK’yı, bu yükleri taşıyamaz hale getirmiştir.

 

Bu politika artık iflas etmiştir. SGK’nın sözleşmeli olduğu kuruluşların, fark alabilmesi serbest bırakılmalıdır. SGK, kendi ödeyeceği miktarı belirlemeli, gerisini vatandaşın tercihine bırakmalıdır. Vatandaş, fark ödeme yönünden, kendi imkanlarına göre, gönüllü olarak hangi kuruluşu seçerse, oraya gitmelidir. Zorlamaya gerek yoktur.

 

Bu yaklaşım, SGK’yı rahatlatacaktır ve giderlerini azaltacaktır. Vatandaşı rahatlatacaktır. Hizmet sunucu kuruluşu da rahatlatacaktır. Çünkü gönüllülük esastır.

 

2.  Kalite Standartları İyi Belirlenmelidir

 

Bu konuda SGK’nın yapması gereken, hizmet alacağı kuruluşların standartlarını iyi belirlemektir. Asgari koşullar belirlenmeli, gerisi vatandaşın tercihine bırakılmalıdır.

 

c) Denetim İyi Yapılmalıdır

 

Tabii ki en önemli konulardan birisi de denetimdir. SGK’nın bu yönden halen çok organize ve yeterli olduğunu söylemek zordur. Ancak, gördüğümüz kadarıyla, teknik altyapı kurulmuş görünmektedir. Gerisi de adım adım iyileşecektir.

 

SONUÇ

 

Sonuç olarak, SGK’nın artık muayenehaneler dahil olmak üzere, tüm özel sağlık kuruluşlarından da hizmet alabilmesinin zamanı gelmiştir. Bu durum, vatandaşın lehine olacaktır. SGK’ya da ek bir yük oluşmamalıdır. Bunun için de, fark serbest bırakılmalı ve gönüllülük esasına göre, vatandaş seçiminde özgür bırakılmalıdır.

 

24.01.2012

Dr. Paşa Göktaş

Bu yazı toplam 5833 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim