• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

SGK Sözleşmesi 8.2 madde ve öneriler

Cemil Demirci

Sağlık Aktüel;

On yıl önce Bursa'da bir hastanenin bodrum üçüncü katı dört duvar odada kurulan, sağlık mevzuatını tek bir çatı altında toplamayı ve haber yapmayı amaçlayan bir internet sitesi...

İki yakın arkadaşım Abdullah ve Mahir, kurdukları siteden bir kendileri haberdardı bir de her adımlarında sektöre siteyi anlatmaya çalışan birkaç arkadaş.

Projeye inandılar, çok büyük emek verdiler ve şimdi sağlık sektöründe resmi kurumlardan özel hastanelere yöneticisinden hekimine tüm paydaşların sağlıkta haber, mevzuat ve eğitim denildiğinde akla ilk gelen sağlık haber sitesi; Sağlık Aktüel

Konumuz 01.01.2016 itibari ile yürürlükte olan SGK sözleşmesinin 8.2 maddesindeki değişiklik. 

Ne diyor 8.2?; “SHS, Kurumla sözleşme yaptığı her bir branşta ayrı ayrı olmak üzere görev yapan hekimlerin (acil serviste görev yapan hekimler hariç olmak üzere) en az %70’i üzerinden hizmet sunmak zorundadır. Hizmet sunmak zorunda olunan hekim sayısının hesaplanmasında, yarım ve üzerindeki küsuratlar yukarı, altındaki küsuratlar ise aşağı tamamlanır. SHS’de görev yapan tüm hekimler sözleşme başvurusu sırasında Kuruma bildirilir………”

Bu maddede en önemli husus bir önceki sözleşme metninde yer alan "%80" ifadesinin 01.01.16 tarihli yürürlükle "%70" olarak değişmesiydi.

%80 oranının çok yüksek olduğu, bu oranın aşağı çekilmesi ile hastanın SGK kapsamında hizmet almasında veya hekime ulaşmasında mağduriyet oluşmayacağı, aksine bu oranın bu seviyede kalmasının ise yeri geldiğinde özel sağlık hizmet sunucularının kadrolarını tamamlamasını, hekim bulundurmasını ve çalıştırmasını güçleştirdiği sektörde çok konuşuldu. Ve Kurum yerinde bir değerlendirme ile bu oranı %70 seviyesine çekti.

Ne sağladı?; İki hekim kadrolu bir branşta, bir hekimin SGK sözleşmesi kapsamında diğerinin ise bildirimi yapılması koşulu ile SGK sözleşmesi kapsamı dışında hizmet sunabilmesine olanak sağlandı. Burada matematiksel hesap 2*%70=1.4 ve 1'e yuvarlama ile bulunuyor. Bir önceki sözleşmenin aynı maddesinde bu oran %80 olması sebebiyle aynı branşta ancak üç kadro varsa bir hekimin sözleşme dışında kalabilmesi mümkünken, bu değişiklikle iki hekim kadrolu branşta bir hekim SGK sözleşmesi kapsamı dışında hizmet sunabiliyor.

Elbette bir branşta yer alan tüm hekimlerin SGK sözleşmesi kapsamında hizmet sunabilmesinde ayrıca bir engel bulunmuyor. Maddede yer alan hüküm en az %70’i hizmet sunmak zorundadır şeklinde.

Bu maddedeki son değişiklik olumlu bir adım oldu. Lakin eğer önemli olan husus hastanın, SGK sözleşmeli bir hastanede en kısa zamanda sözleşme kapsamındaki hekime ulaşabilmesi ve SGK kapsamında tedavisini alabilmesi ise, genel görüş; bunun 2009 yılı SGK sözleşmesinde yer alan “sözleşmeli olarak hizmet sunulacak branşlarda birden fazla hekim bulunması durumunda, her bir branş için en az bir hekim bulundurularak SGK kapsamında hizmet verilebilmesi hükmü” ile de karşılanıyordu şeklinde. 

Konudan sonuç olarak iki öneri çıkarmak istersek;

Birinci öneri; sözleşme kapsamındaki bir branşta birden fazla hekim varsa o branşta tam zamanlı çalışan en az bir hekim ile SGK kapsamında hizmet sunabilmek, eğer bu yapılamıyorsa, ikinci öneri; zaten olumlu bir adım olan %70 oranının %60’a revize edilmesi.

Şunu biliyor ve hissediyoruz ki SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, sektör temsilcilerinin önerilerini ve fikirlerini dinleme, değerlendirme hususunda çok kıymetli adımlar atıyor, sürekli iletişim içinde olmaya önem gösteriyor. Bu konuyu da gündemlerine alıp değerlendireceklerini düşünüyorum.

Yazımızda yer alan maddeyi özet bir tablo ile de paylaşmak istedim.

 

Branşta SGK Sözleşmeli Çalışması Zorunlu Hekim Sayısı (en az)

   

80%
(eski)

70%
(mevcut)

60%
(beklenti)

 

SGK Sözleşmeli Branşta Kadrolu Hekim Sayısı

1

1

1

1

2

2

1

1

3

2

2

2

4

3

3

2

5

4

4

3

6

5

4

4

7

6

5

4

8

6

6

5

9

7

6

5

10

8

7

6

 

Bu yazı toplam 14157 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim