• BIST 8718.11
  • Altın 2244.394
  • Dolar 32.3332
  • Euro 35.1644
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Siyah üzümün faydaları saymakla bitmiyor!

Diyet Köşesi

Şu sıralar tam mevsiminde bulunduğumuz siyah üzüm, kendi küçük ama marifeti büyük besinler arasındadır. Bol miktarda vitamin, mineral ve çeşitli bileşenler içermesi ile sağlığımıza oldukça faydalıdır.

Üzüm enerjisi yüksek bir meyvedir. Protein içeriği olan nadir meyvelerdendir ve bol miktarda besin lifine sahiptir. C, E, K ve B gurubu vitaminleri yanı sıra bol miktarda kalsiyum, potasyum, demir, sodyum, magnezyum, bakır, çinko içerir. Beyin sağlığını iyileştirir, sindirim problemlerine iyi gelir ve çeşitli kanserlerden korur.

Migren rahatsızlığı olan kişilere düzenli olarak tüketilmek üzere üzüm suyu önerilir.

Alzheimer hastalığı olan veya risk altında olan kişiler için, beyin sağlığını iyileştirdiğinden kara üzüm tüketimi önerilir.

Yüksek seviyede güçlü antioksidan içermesi ile kılcal damarları korur, tümör oluşumunu azaltır, serbest radikallerin vücuda zararlı etkilerinin önüne geçer.

Üzüm içerdiği sağlıklı bileşenler ile özellikle yaşlanmaya bağlı göz rahatsızlıklarından korur.

Zengin besin lifi sayesinde hazımsızlığı önler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlık, basur sorunlarına iyi gelir. Mideyi rahatsız etmez.

Yapılan araştırmalara göre kara üzüm meyve veya üzüm suyu şeklinde düzenli olarak tüketildiğinde kanserden koruduğu görülmüştür. Özellikle meme kanseri ve kanserli tümörleri engellediği düşünülmektedir.

Kan sulandırıcı etkisinden dolayı kalp damar rahatsızlıklarına karşı korur. Kan yağlarını dengeler.

Kırmızı meyveler ailesinde yer alan siyah üzüm, antibakteriyel ve antiviral özelliği ile mikropları öldürür. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve bağışıklık sistemini güçlü tutarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Siyah üzüm metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağların erimesine yardımcı olur. Kilo verme döneminde tercih edilebilir.

Enerji verici bir meyve olduğundan halsizlik hisseden veya ağır işlerde çalışan kişilerin tüketmesi uygundur.

Demir içeriğinin zengin olması kansız kişilere kan yapar. Unutkanlığı giderir.

Alerji, kireçlenme ve iltihabi durumların oluşmasına engel olur.

Kozmetik sanayinde de kullanılan siyah üzüm, cilt için fazlaca önemli olan C vitamininden zengindir. Özellikle güneş ışınlarının zararlarına karşı cildi korur. Kızarıklığı azaltır, cildi onarır. Kırışıklıkları önler, cilde canlılık verir.

Vitamin mineral içeriğinin zengin olması ile saç sağlığını iyileştirir. Kafa derisini nemlendirir, kepeklenmeyi önler. Canlılık ve yumuşaklık verir, saç dökülmesini engeller.

Üzüm tüketileceği vakit çekirdeği ile birlikte yenmelidir. Böylece çekirdeğinin faydalı etkileri de vücuda alınmış olur. Her ne kadar faydaları çok olsa da porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. 1 küçük salkım 1 porsiyon yerine geçer.

Her şey kararında güzeldir..

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Bu yazı toplam 16040 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim