• BIST 9464.08
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tıp Merkezlerinin Taşınma/Birleşme Başvuruları Hakkında Son Durum!

Av.Bülent Özer

Eğer siz bu taşınma ve birleşme iznini bir koşula bağıtlıyorsanız, bu koşulların neler olduğunu baştan en ince ayrıntısına kadar açıklamak zorundasınız ki; merkezini kapatıp başka bir ile taşınacak merkez ona göre düşünsün taşınsın kararını versin!




11 Mart 2009 Tarih ve 27166 sayılı resmi Gazetede yayımlanan
 

 AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI
HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
 

 
   MADDE 11 –Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

 “Tıp merkezlerinin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

 EK MADDE 1 –(1) Tıp merkezlerinin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla planlamadan istisna olarak Bakanlıkça aşağıdaki hususlarda izin verilebilir.

  a) Birleşme ve taşınma izni:

   1) Tıp merkezi, bulunduğu ilçedeki başka bir tıp merkezi ve/veya özel hastane ve/veya laboratuvarlarla birleşebilir.

   2) Tıp merkezi, başka tıp merkezi ve/veya özel hastanelerle, ve/veya laboratuvarlarla birleşebilir ve/veya başka illere, ilçelere taşınabilir. Birleşme veya taşınmalar için Bakanlığa başvurulur. Başvuru, Planlama ve İstihdam Komisyonuna sunulur. Komisyon başvuruyu, tıp merkezi veya özel hastane hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilçede verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri ile tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bölgeler öncelikle dikkate alınarak değerlendirir ve başvuru uygun görülür ise izin verilir. 

Hükmü çok açık bir şekilde yönetmelikte belirtildiği halde, ne yazık ki aldığım duyumlar bir çok Tıp merkezinin taşınma ya da birleşme başvurusunun Sağlık Bakanlığı Planlama ve İstihdam Komisyonunca geri çevrildiği yönündedir.

Başvurulara olumsuz yanıt verilmesine gerekçe olarak ise “Komisyon başvuruyu, tıp merkezi veya özel hastane hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilçede verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri ile tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bölgeler öncelikle dikkate alınarak değerlendirir ve başvuru uygun görülür ise izin verilir.”

Taşınmak istediğiniz bölgede tabip dağılımı yönünden ihtiyaç fazlalığı olduğundan başvurunuz komisyonca red edildi gibi, tamamen hukuka aykırı bir sebep öne sürülmektedir.

Şimdi Sayın Bakanlığa soruyorum;

 
1-) Taşınmak veya birleşerek taşınmak isteyen Tıp Merkezlerinin hedeflenen sağlık hizmetleri ile tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bir bölge mi, daha az yoğunluklu bir bölge olmadığı mı siz sayın bakanlıkça açıklanmış mıdır?

2-) Yönetmelikte ne denilmektedir? "Tıp merkezi, başka tıp merkezi ve/veya özel hastanelerle, ve/veya laboratuvarlarla birleşebilir ve/veya başka illere, ilçelere taşınabilir."

Eğer siz bu taşınma ve birleşme iznini bir koşula bağlıyorsanız, bu koşulların neler olduğunu baştan en ince ayrıntısına kadar açıklamak zorundasınız ki; merkezini kapatıp başka bir ile taşınacak merkez ona göre düşünsün taşınsın kararını versin!

Sen önce taşınabilirsin diyeceksin, arkasından yok efendim neymiş tabip dağılımına göre izin ya veririm ya da vermem, keyfime göre taşınırsın!

Peki bu yönetmeliğe güverek binlerce dolarlık yatırımını kapatıp başka bir merkezle birleşip başka bir ile taşınmak isteyen merkezlerin durumu ne olacaktır?

Aldığım duyumlara göre 64 merkez başvurmuş ve bunların nerdeyse yarısına izin verilmemiş durumda.

Yine aldığım duyumlar, Komisyonun Bayramdan sonra tekrar toplanıp olumlu ya da olumsuz olarak karar verilmiş başvuruların tekrar değerlendirilerek bir defaya mahsus hepsine izin verileceği yönündedir.

Umarım karar bu yönde çıkar ve her başvuru kabul edilir! Yok eğer başvurular dayanağı olmayan sebeplerden dolayı geri çevrilirse artık orasını bilemem!

Başvuruda bulunmuş Tıp merkezleri işyerlerini kapattığından dolayı perişan haldeler, hemen hepsi icralık olmuş, borç batağına düşmüş, kısaca rezil durumdalar.


Umarım sayın Bakanlık bu durumları dikkate alarak değerlendirmesini yapar ve mağdur durumdaki merkezlerin önlerini açar, saygılarımla.

Av.Bülent Özer
Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 229 20 76
Faks : 0312 229 20 96

Bu yazı toplam 6201 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim