• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Üniversite hastaneleri 'torba'ya takıldı!

Sizden Gelenler

02.08.2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de 6495  sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girmiştir.

6495 sayılı kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı DMK eklenen geçici 41 inci maddesinde "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, söz konusu mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz. Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan kanunlar yürürlüğe girmeye başlandığından itibaren yavaş yavaş pürüzler çıkmaya başlamakta, uygulamada sıkıntılar doğurmaktadır. Hal böyleyken büyük bir kitleyi ilgilendiren bu değişiklikler sonucunda herkes bilgi edinme ile kurumların idari personel şeflerini sorular sormakta konunun daha açık hala getirilmesi için cümle alem herkes devlet personel daire başkanlığına telefon yağmuruna tutmuştur ve sonuç olarak Personel Daire Başkanlığı sitesinden KPSS ile tekrar atananların 5 yıl nakil yasağına takılmadığını kamuoyunu duyurmuştur.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI da mağduriyetlerinin giderilmesi için, devlet personel daire başkanlığından hala cevap beklemektedir. Kurum amirlerinin cevapları belli ve kesindir, kanun maddesi neyse odur. Onun dışında bir uygulama yapılamaz denilmektedir.

Konuya vakıf olanlar, 5 yıl nakil yasağının kurumlararası olduğunu zaten biliyor, Burada en çok can yakan yerde zaten burası, Üniversitelerin başka bir ilde teşkilatı olmadığından, farklı ildeki üniversitelere nakil yasağı karşımıza çıkmaktadır.

Sağlık Bakanlığında çalışanlar, kendi kurumlarının başka ildeki teşkilatlarına geçebilmektedir. Üniversitelerde aynı sağlık hizmeti vermekte, aynı hasta kabul işlemleri yapmakta ve de aynı zamanda YÖK e bağlı olduğu halde Üniversiteler neden kendi aralarında nakil yapamamaktadır. Zaten 657 devlet memurları kanunun 74. maddesinde memurlar kurum amirlerinin muvafakatı alınarak, kurumlararası geçebilir ibaresi vardır.

Hal böyleyken Üniversitede sözleşmeli çalışıp kadroya geçenler 5 yıl nakil yasağına takılmakta, büyük bir beklenti içersinde olan eş durumları veya özür durumlarından dolayı nakil yapmak isteyenler büyük bir hüsrana uğramaktadır.

Üniversite personelleri bu sorunların giderilebilmesi için yetkililerden çözüm beklemektedir.

Deniz ÜLKER

Bu yazı toplam 6301 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim