• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yönetmelikler yüzünden açılamayan hastane ve merkezler ne olacak?

Av.Bülent Özer

Eski ATT ve Özel Hastaneler Yönetmeliğine güvenerek; Özel Hastane veya Özel Tıp Merkezi açmaya çalışan bir girişimci şu an ne haldedir? 217 Tıp ve Dal Merkezi Uygunluk Belgesini almış, ancak 15 Şubat 2008'de başvuruda bulunmuş veya prosedür dolayısıyla bir gün geciktiği için başvuramamış merkezler ne olacaktır?

Tarih 14 Şubat 2008; aylardır açılmak istenilen Özel Hastane veya Tıp Merkezi için çalışılmış, krediler bulunmuş, bina tutulmuş, kiralar ödenmiş, personel istihdam edilmiş, İl Sağlık Müdürlüğünden ve Sağlık Bakanlığından yetkililer ile görüşülmüş, Müdürlük yetkilileri ile yazışmalar yapılmış, raporlar düzenlenmiş; artık herşey tamam derken, 15.02.2008 tarihinde ATT ve Özel Hastaneler Yönetmelikleri sil baştan yenileniyor; ardından 18 Şubat 2008 tarihinde iki adet Genelge yayımlanıyor ve 22 Şubat 2008 tarihinde açılmak istenilen merkezlerin, bütün evrak ve işlemleri eksiksiz şekilde Sağlık Bakanlığı kaydına girecek şekilde başvurular kabul edilecektir, bunun harici başvurular kabul edilmeyecektir deniliyor ve Gaziantep Nizip'te; İstanbul'da' Kastamonu'da; Bitlis'te; İzmir'de; Antalya'da; Ankara'da; Balıkesir'de; ve diğer bir çok ilde aylardır açılmaya çalışılmakta olan Hastane ve Tıp Merkezleri ortada kalıyor.

Bu Sağlık kuruluşları milyonlarca ytl yatırım yapmış veya borç altına girmiştir, binlerce insan o merkezlerde çalışma umudu içinde iken, bu insanlar işsiz kalmış, açılacak merkez çevresindeki vatandaşlar sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmıştır. Açılmak istenilen Sağlık Kuruluşları aldıkları kredi borçlarını ödeyemez duruma düşmüş, varını yoğunu bu girişime yatırmış, artık dayanacak gücü kalmamıştır.

Sayın Sağlık Bakanlığı, başvuruda bulunmuş 217 merkeze Ek-1; Ek-2; Ek-3 gibi yerine getirilmesi neredeyse imkansız evrakları istediği halde, sonradan iyi niyet gösterek 217 merkezin açılmasını sağlamıştır.

ANCAK 15.02.2008 TARİHLİ YÖNETMELİKLER DOLAYISI İLE BİRÇOK AÇILMAK İSTENİLEN TIP MERKEZİ VE HASTANE ATIL BİR ŞEKİLDE BEKLEMEKTEDİR !

Sayın Sağlık Bakanlığı'ndan bu durumda olan sağlık kuruluşları hakkında da bir kolaylık sağlanması beklenmektedir, en azından 15 Şubat 2008 tarihinden 6 ay öncesine kadar başvuruda bulunmuş sağlık kuruluşları bu kapsam dışında tutularak açılmalarına izin verilmesi dileğimizdir.

Sayın Bakanlığın yapmak istediği planlama halkımız menfaatine olmakla beraber, eski yönetmeliklere güvenerek yatırım yapmış merkezleri gözardı etmemeli ve bu merkezlerin mağduriyeti de tıpkı 217 merkez gibi giderilmelidir, bu durum, hukuk devletinde hukuki güvence ve devamlılık ilkesinin de bir gereğidir.

Sayın Sağlık Bakanlığı'nın başvuruda bulunan, fakat yönetmelikler ve 18 Şubat Genelgeleri doğrultusunda atıl durumda kalmış sağlık kuruluşlarının da durumunu tekrar gözden geçirmesini ve bu kuruluşların mağduriyetinin giderilmesi yönünde değişiklik ve çalışmalar yapmasını atıl durumda bekleyen tüm merkezler adına saygılarımla arz ederim.

Av.Bülent Özer
www.bulentozer.av.tr

 

Bu yazı toplam 1820 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim