• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

1.5 milyon özel sigortalı devletten hizmet almıyor

1.5 milyon özel sigortalı devletten hizmet almıyor
Mapfre Genel Yaşam Genel Müdürü Muhittin Yurt, özel sağlık sigortasına sahip 1.5 milyon kişinin kamunun sağlık hizmetlerinden yararlanmadıklarını söyledi.

Mapfre Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, Türkiye’de özel sağlık sigortasına sahip 1.5 milyon kişi bulunduğunu ve bu kişilerin hem özel sigortaya hem de sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödediğini, ancak devletin sunduğu sağlık hizmetinden hiçbir şekilde yararlanmadığını söyledi. Muhittin Yurt, 1.5 milyon sağlık sigortası sahibinin yüzde 65’inin işverenlerin çalışanları adına satın aldıkları sağlık sigortalarından oluştuğunu, geri kalanların ise üst gelir grubuna ait ve yüksek maliyetlerle poliçe satın almış kişiler olduğunu kaydetti.
Muhittin Yurt, bugün için kamunun sunduğu sağlık hizmeti içinde hiçbir şekilde özel sağlık sigortasının ve bu sigortaya sahip kişilerin yeri olmadığına değinerek, “Mutlak iki kesim arasında bir sinerji olması gerekiyor. Ancak bugün için böyle bir sinerjiden bahsedemeyiz. Sadece bir temenni var” dedi.

Aile hekimliği uygulaması Muhittin Yurt, Türkiye’deki özel sigorta kavramının çok doğru ve yerinde bir kavram olmadığını da belirterek, bu konuda şunları söyledi: “Bugün için uygulanan özel sigorta kavramı gelecekte tamamlayıcı sigorta olgusuna dönüşür, daha doğru yapılandırılır, hem özel sigortaya hem de sosyal sigortaya prim ödeme mükellefiyeti ortadan kaldırılırsa; işte o zaman, gerçek özel sigorta kavramı ortaya çıkar. Böylece daha geniş kitlelere daha doğru özel sigorta hizmeti verilir. Bugün uygulamaya giren aile hekimliğini de hem özel sigorta hem sosyal sigorta birlikte kullanabilir. Acil durumda başka bir hekime gidildiğinde dahi, hem özel sigortacı hem sosyal sigortacı veya o hekim, o kişinin bütün geçmişinin sağlık bilgilerine erişerek, daha doğru bir tanı ve tedavi prosedürü uygulayabilir. Dolayısıyla bunu ne kadar kitlesel olarak genişletebilirsek, özel sigorta kavramını daha doğru bir yapıya oturtmuş oluruz.”

Söylendiği gibi pahalı değil
Muhittin Yurt, özel sigortanın pahalı olduğu yönündeki yaygın kanı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Pahalı kavramı hizmeti nerede tüketmek istediğinizle ilişkili. Kabul etmek lazım ki, üst standartlarda hizmet sunduğunu iddia eden kurumlardan hizmet talep ettiğinizde maalesef işe ticaret giriyor. Eğer bunu göze alan bir müşteriyseniz, o zaman poliçe pahalı hale geliyor. Ama siz, gerçekten doğru tedaviye, hızlı ulaşmak istiyorsanız ve bunu da özel sigorta ile yapmak istiyorsanız, çok ekonomik ürünler de bulabilirsiniz.”

Özeller kamuyu sıkıntıya düşürdü
Mapfre Genel Yaşam Genel Müdürü Muhittin Yurt, 5-6 yıldır kamu sosyal güvenlik kurumunun özel hastanelerden hizmet satın almaya başlamasıyla ilginç bir deneyim yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “SGK gördü ki, özel hizmet sunucularının işin içine girdiği noktada maliyet yönetimi hiç kolay değil. Geçmişte kendi kurumlarından sunduğu hizmetlerin maliyetlerini kurum içinde yöneterek, belli yerde tutabiliyordu. Özel hizmet sunucularından satın alma noktasına geldiği anda, maliyetlerde sıkışmalar ve maliyet artışları ile karşı karşıya kaldı. İşte o zaman özel sigortayı tamamlayıcı sigorta haline getirmediği için ödemek zorunda kaldığı farklar yüzünden zora düştü. O nedenle özel sigortanın tamamlayıcı olarak devreye girmesinde herkes için fayda var.”


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim